Καταρρέει το νέο Ελληνικό ομόλογο! Η αλήθεια πίσω από τη λάμψη.

Oι ομιλούσες κεφαλές του τσίρκου οργίασαν σε θετικές δηλώσεις χθες με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγάλει ένα πενταετές ομόλογο στις δημόσιες αγορές ... μ' ένα κουπόνι 4,75 % και με υπερκάλυψη 8 φορές.
Αυτό πρέπει να είναι μεγάλη είδηση, έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, έχετε την καλοσύνη να μας εξηγήσετε πού βρίσκεται αυτή η πληθωρική ζήτηση σήμερα για την Ελλάδα που περιγραφόταν με τα λόγια: "Η Ελλάδα είναι καλύτερο πράγμα από το ψωμί σε φέτες", καθώς η τιμή του ομολόγου έχει καταρρεύσει κατά 1,5 % και οι αποδόσεις ανέβηκαν υψηλότερα πάνω από 0,3% ..;
Για να θυμηθούμε .... Εδώ βρίσκεται η χθεσινή είδηση ... ( από το FT )
Η Ελλάδα διέθεσε πενταετή ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ , προσελκύοντας προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ για την πολυαναμενόμενη επιστροφή της στην αγορά ομολόγων .Το επιτόκιο των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,95 τοις εκατό, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών .
Και εδώ βρίσκεται η είδηση, πάλι από το FT, της 25 Ιανουαρίου 2010...(για να μην παραμυθιάζεστε)
Η διεθνής ανησυχία για την κρίση χρέους στην Ελλάδα υποχώρησε τη Δευτέρα, όταν οι επενδυτές μαζεύτηκαν σαν κοπάδι για να αγοράσουν την πρώτη έκδοση κυβερνητικών ομολόγων του έτους, μια ένδειξη ότι μπορεί ( η Ελλάδα) να αντιμετωπίσει λιγότερα προβλήματα από ό, τι αναμένεται στην εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της.


Οι επενδυτές έκαναν προσφορές περίπου 20 δις ευρώ ( 28 δις δολάρια ή £ 17 δισ. ) για το πενταετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου , τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει .
Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά .
Σχολιάζει ο Son Ofeon
Θυμόσαστε την εποχή της ανόδου του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα το 1999, όταν οι επενδυτές συνέρρεαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανύπαρκτων σήμερα εταιριών?
Tότε , που οι επενδυτές υπερκάλυπταν με τις προσφορές τους τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων πολλές φορές.
Aν έχετε καλή μνήμη , θα θυμόσαστε ότι την ημέρα εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο γινόταν πάρτυ αποδόσεων και η τιμή ανέβαινε κατακόρυφα.
Πώς θα δικαιολογούσατε σήμερα την εικόνα ένα πενταετές ομόλογο αξίας 100 ευρώ να διαπραγματεύεται μία ημέρα αργότερα σε τιμή 98,5 ευρώ?
Πρόκειται για επιτυχία ή για ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα;
Ας το αναλύσουμε οικονομικά με σχετικά απλό τρόπο:
Aυτός που αγόρασε χθες ,αν πουλήσει σήμερα χάνει 1,5 ευρώ και κερδίζει ετησίως κουπόνια αξίας 4,75 ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Κατά συνέπεια κερδίζει στην πενταετία σε ονομαστικές τιμές 22,25 ευρώ (=5*4.75-1.5), χωρίς να αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο, καθώς φρόντισε και ξεφόρτωσε σήμερα στα κορόιδα που τον διαδέχτηκαν την κατοχή του ομολόγου.
Αυτός είναι και ο λόγος των μεγάλων προσφορών που υποβλήθηκαν χθες.
Τα χρήματα που προσφέρθηκαν χθες ήταν δανεισμένα με επιτόκιο Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας 0,25% και θα στοίχιζαν στην πενταετία 1,25 ευρώ (=100*0,25%*5) , με πιθανό ενέχυρο τον ίδιο τον τίτλο των 100 ευρώ.
Τα λεφτά που επενδύθηκαν χθες ήταν όλα δανεικά και προέρχονταν από μεγάλους πληροφορημένους παίκτες.
Αυτό εξηγεί γιατί η τιμή έπεσε κατά 1,5% σε μία ημέρα.
Δεν νομίζουμε ότι υπήρξε βλάκας επενδυτής σε αυτούς που αγόρασαν χθες, που να πούλησε και ομόλογο και κουπόνια με τιμή 98,5.
Αν κάποιος αγόραζε σήμερα ομόλογο και κουπόνια μαζί με 98,5 ευρώ θα πάρει συνολικά την πενταετία 122,25 ευρώ (=5*4.75+98.5), δηλαδή θα αγόραζε με μέση ετήσια απόδοση 4,82% (=( (22.25+1.5)/98.5 )/5).
Ας κάνουμε τώρα μία τραβηγμένη, αλλά λογική υπόθεση.
Η κυβέρνηση έχει κίνητρο να φανεί για προεκλογικούς λόγους ότι μπορεί να δανεισθεί 3 δισ ευρώ από τις διεθνείς αγορές.
Ο κος Σαμαράς χρειάζεται επειγόντως κάποια " επιτυχία" να επιδείξει προεκλογικά.
Αναθέτει σε κάποιες μεγάλες ξένες τράπεζες την διάθεση των ομολόγων.
Αυτές δανείζονται από την ΕΚΤ 3 δισ. ενεργώντας για λογαριασμό "άγνωστων ξένων επενδυτών" με επιτόκιο 0,25% και προσφέρουν το πενταετές ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.
Κατ' αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αξιοποιεί τις ξένες τράπεζες για να δανεισθεί στις διεθνείς αγορές με ετήσια προμήθεια 4,82%. Μιλάμε για τεράστια επιτυχία...
Επιπλέον αυτά τα 3 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για την εξόφληση ομολόγων αξίας 2 δισ ευρώ, που λήγουν τον Μάιο του 2014 .
'Ετσι το συνολικό δημόσιο χρέος αυξάνεται καθαρά μόνο με 1 δισ ευρώ .
Αποφεύγεται προσωρινά η χρεοκοπία τον Μάιο του 2014, χωρίς την λήψη νέων επώδυνων μέτρων προεκλογικά.
Η επιβάρυνση για τόκους από ένα παρόμοιο χειρισμό για την πενταετία είναι 712 εκατομμύρια ευρώ.
Αν τους αφαιρέσουμε από το 1 δισ. ευρώ που μας μας περισσεύει, απομένουν 288 εκατομμύρια ευρώ για να μοιρασθούν προεκλογικά ως φετεινό πρωτογενές πλέονασμα στους αφελείς μελλοντικούς ψηφοφόρους της κυβέρνησης .
'Ετσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι μέχρι τον Αύγουστο του 2014...
Καταλάβατε ιθαγενείς για πόσο ηλίθιους σας περνούν οι Σαμαράδες, οι Στουρνάρηδες και η τρόικα;
Αν υπήρχε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, όπως σας λένε, γιατί δανείζονται σήμερα 3 δις ευρώ από τις "διεθνείς" αγορές;
Χωρίς να θέλω να φανώ συνωμοσιολόγος η όλη μεθόδευση με κάνει να υποπτεύομαι ότι τελικά τα 3 δισ ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των ομολόγων μπορεί και να ανήκουν σε Ελληνικές τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν "εκ του εξωτερικού" πρόσφατα...
Κανένας δεν εξήγησε στους ιθαγενείς ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές των τραπεζών του πακέτου Αλογοσκούφη εκδόθηκαν παράλληλα με ισόποσης αξίας πενταετή ομόλογα του Δημοσίου, που δόθηκαν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και είναι πολύ πιθανό να μην κουρεύτηκαν από το PSI.
Κατά συνέπεια η εξόφληση τους από τις τράπεζες τον Μάιο θα γίνει με λεφτά του δημοσίου, έστω και δανεικά.
Μήπως τελικά τα πενταετή ομόλογα της πρόσφατης έκδοσης τα αγοράσαμε πάλι εμείς με δανεικά για να κάνουμε roll over, νομίζοντας ότι θα κοροιδέψουμε μ' αυτό τον τρόπο την τρόικα;
Αν πάντως έχω δίκιο στον συλλογισμό μου αυτό, θα βρούμε τον μπελά μας στα stress test της ΕΚΤ που θα γίνουν προσεχώς. Τα κρατικά ομόλογα θα υπολογισθούν στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών με μειωμένη αξία λόγω του "κινδύνου χώρας" και θα προκύψουν επιπλέον απαιτήσεις για αυξημένα ίδια κεφάλαια.
Η τρόικα είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το roll over όταν το πρότεινε ο κος Στουρνάρας ως λύση παλαιότερα, θεωρώντας το ως ανορθόδοξη νομισματική χρηματοδότηση του χρέους.
Τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται από την τρόικα ως επικίνδυνη επένδυση, καθώς παρέχουν ανεξάρτητη χρηματοδότηση στο δημόσιο και αυξάνουν την νομισματική κυκλοφορία στην Ελλάδα, επιτρέποντας την δημιουργία ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρέους.
Παραδοσιακά τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εργαλείο κυρίως για την μείωση της νομισματικής κυκλοφορία.
Δεν μπορείς όμως να μειώσεις την νομισματική κυκλοφορία με ομόλογα όταν η κίνηση των κεφαλαίων είναι ελεύθερη, τα επιτόκια δεν τα ορίζεις εσύ και συγχρόνως το νόμισμα που χρησιμοποιείς είναι σταθερό σε αξία σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Με τα ομόλογα μπορείς όμως να εξάγεις το χρέος σου στις αγορές.
Τα δάνεια προς την Ελλάδα μέσω των μνημονίων εξασφαλίζουν μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στον βαθμό που δεν τιτλοποιούνται ή δεν μεταβιβάζονται ελεύθερα.
Ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή διαγραφούν μέσω αναδιάρθρωσης ή μείνουν απλήρωτα με μία μεγάλη σχεδιασμένη μελλοντική χρεοκοπία...
Μήπως τελικά αυτό επιδιώκουν οι οικονομικοί φωστήρες;
To έργο έχει ξαναπαιχθεί με πρωταγωνίστρια την Γερμανία τον Ιούλιο του 1932 και τον Αύγουστο του 1953 και τελικό αποτέλεσμα την διαγραφή των τεράστιων γερμανικών αποζημιώσεων και χρεών..
Θα το δούμε και για την Ελλάδα στο προσεχές μέλλον;
Πηγή: zerohedge.com
Αποδοση και σχολιασμός Son Ofeon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.