Παρατηρητικός ο φίλος αναγνώστης! Δείτε τι παρατήρησε. Όποιος ξέρει ας βοηθήσει…

Γράφει:
Αφού αποκλείεται να τα έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος καλλιτέχνης (πάνω από 100 χρόνια διαφορά) ζητούμε από ιστορικούς, ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς να μας εξηγήσουν τι συμβόλιζε το ΧΡ στη προΧριστού εποχή, εάν κάποιος γνωρίζει….

Δείτε σε μεγέθυνση την εικόνα...



3 σχόλια:

  1. Το 'ΧΡ' συμβολίζει το 'Χρήστον', δλδ το καλό, το αγαθό. Η έννοια του προσομοιάζει σε αυτήν του 'χρηστά' στην φράση 'Χρηστά έθιμα'. Οι λεγόμενες σειρές 'ΧΡ' του Πτολεμαίου Γ' Ευεργέτη θεωρούνται τα ελληνιστικά νομίσματα με την πιό ευρεία γκάμα μονάδων και κυκλοφορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡ = Χρισμόν ή Labarum

    Πλάγιος σταυρός με το γράμμα Ρ στην μέση να τον διαπερνά. Συχνά, περικλείεται σε κύκλο. Έχει επικρατήσει να ερμηνεύεται ως τα δύο πρώτα γράμματα του Χριστού, και αποδίδεται στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ως σύμβολο του στρατού του. Το σύμβολο όμως είχε κάνει την εμφάνισή του πολύ πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού. Έχει βρεθεί χαραγμένο σε πέτρα που χρονολογείται περίπου το 2.500 π.Χ. και εικάζεται ότι συμβολίζει τον Ήλιο και τον Ουρανό. Στην αρχαία Ελλάδα, συμβόλιζε το «Χρηστόν», δηλαδή «το αίσιο, το ευοίωνο» και υπήρχε χαραγμένο σε ναούς του Βάκχου στην Ρώμη.
    Επίσης, νόμισμα που βρέθηκε του Πτολεμαίου του τρίτου (247-222 π.Χ.) φέρει το ΧΡ, αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ένα νόμισμα της εποχής του Κωνστάντιου του Β’ της Ρώμης (317-361 π.Χ.), που φέρει στην μια του πλευρά το σύμβολο του Χρισμόν σε λάβαρο που κρατά ο αυτοκράτορας και περικλείεται με την λατινική επιγραφή «IN HOC SIGNO VICTOR ERIS» (βλ. εικόνα), που σημαίνει «EN TOYTΩ NIKA»… δηλαδή, όπως ακριβώς στο ‘όραμα’ του Κωνσταντίνου. Έτσι, εικάζεται ότι ο Κωνσταντίνος (όντας παγανιστής) εισήγαγε το σύμβολο στον Χριστιανισμό, μέσω ενός ευρηματικού ‘οράματος’, για να φέρει τις δύο θρησκείες -παλαιά και νέα- πιο κοντά.

    http://ellas2012.blogspot.com/2011/08/blog-post_3997.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.