Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνεται η πόλωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC

Η πόλωση ευνοεί τους ισχυρούς. 
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από το πρώτο αποτέλεσμα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC για topontiki.gr, το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα.
Έτσι οι κατ’ εξοχήν ευνοημένοι από την πόλωση της τελευταίας περιόδου, συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι», που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου, είναι ο σταθερά και επί μήνες προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη Ν.Δ.
Σκληρή είναι και η μάχη που δίνεται σε άλλους δημοφιλείς στα ΜΜΕ δείκτες της δημοσκόπησης, όπως στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, όπου προηγείται σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στην Παράσταση Νίκης, όπου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν όμως των δύο μονομάχων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι αντέχουν στην πόλωση και ποιοι ξεφουσκώνουν. Αναλυτικά λοιπόν:

 
 
Στην Πρόθεση Ψήφου της έρευνας της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ (22% από 19% τον Απρίλιο) και η Ν.Δ. (20,5% από 17,5%) εμφανίζονται ισόποσα ενισχυμένοι κατά 3% συγκριτικά με την έρευνα της 9η Απριλίου. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, ενισχυμένη κατά 0,5% (10% από 9,5%), αλλά χωρίς... συγκάτοικο, αφού το Ποτάμι, τον μήνα μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων, βρέθηκε στο 7% (από 9,5% τον Απρίλιο).
 
Από εκεί και κάτω η Ελιά / ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή κάμψη κατά 0,5% (6,5% από 7%), το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 6%, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4%. Σημαντική είναι η μία ποσοστιαία μονάδα που κερδίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. (3% από 2%), ενώ σαφές αποτέλεσμα της πόλωσης είναι η πτώση των Αναποφάσιστων / Δ.Α. στο 8% (από 11,5% τον Απρίλιο) και του Λευκού / Αποχής στο 5,5% (από 7,5%).
 
 
Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παραμένουν και η διαφορά 1,5% μεταξύ του προπορευόμενου ΣΥΡΙΖΑ (23,5%) και της δεύτερης Ν.Δ. (22%) και όλα όσα παρατηρήσαμε στον πίνακα της Πρόθεσης Ψήφου. Έτσι ακολουθούν κατά σειρά: Χρυσή Αυγή 10,5%, Ποτάμι 7,5%, Ελιά / ΠΑΣΟΚ 7%, ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, ΔΗΜΑΡ 3%.
 
 
Στον πρώτο πίνακα της Εξέλιξης της Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παρατηρούμε ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχές με ελάχιστη μεταβολή από τον Μάρτιο (2%) έως σήμερα (1,5%), παρά την αδιάλειπτη παραγωγή πολιτικών γεγονότων και ειδήσεων. Ακόμη και η αισθητή μεταβολή των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων δεν άλλαξε τη διαφορά τους συγκριτικά με τον Απρίλιο.
 
Σχεδόν ευθύγραμμες οι δημοσκοπικές επιδόσεις είναι επίσης για τη Χρυσή Αυγή (από το 11% στο 10,5%) και για το ΠΑΣΟΚ (από το 7% στο... 7%) κατά τις τρεις τελευταίες έρευνες της Pulse.
 
Στον δεύτερο πίνακα της Εξέλιξης της Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που κάνει σοβαρή βουτιά προς τα κάτω (από το 11% στο 7,5%) πληρώνοντας την πόλωση.
 
Σε αντίθετη πορεία, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, βρίσκονται το ΚΚΕ (από το 5,5% στο 6,5%) και η ΔΗΜ.ΑΡ. (από το 2% στο 3%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στο 4%.
 
 
Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι» τον Απρίλιο, ο προπορευόμενος... Κανένας ανιχνεύεται μειωμένος κατά 5% (από το 46% στο 41%), ποσοστό με το οποίο ενισχύονται ο Αντώνης Σαμαράς κατά 3% (από το 29% στο 32%) και ο Αλέξης Τσίπρας κατά 2% (από το 22% στο 24%).
 
 
Στην Εξέλιξη της Καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία η αυξομειούμενη κατά περιόδους διαφορά μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 8%, ήταν ισόποση και πριν από έναν χρόνο: τον Απρίλιο του 2013, ενώ, μετά το 2,5% του Νοεμβρίου του 2012, στο πιο χαμηλό πρόσφατο σημείο της βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο με 4%.
 
 
Στην Παράσταση Νίκης το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8% (44% έναντι 36% της Ν.Δ.) αντιρροπεί το προβάδισμα Σαμαρά στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με προηγούμενες έρευνες της Pulse, καθώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβανόταν ο συγκεκριμένος δείκτης.
 
Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά ακόμη να δούμε, με πρώτο σταθμό την Πέμπτη 8 Μαΐου, οπότε θα γίνει η δεύτερη δημοσίευση αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC από topontiki.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.