Έρευνα. Αυτή είναι η πραγματική Δημοτικότητα των Blogs στην Κορινθία

Με αφορμή άρθρο ενός blog το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως σε άλλα Κορινθιακά blogs, αλλά και του άρθρου "κλαίμε από τα γέλια" του LoutrakiBlog, σας παραθέτουμε μια έρευνα σχετικά με τη πραγματική δημοτικότητα των Κορινθιακών Blogs.
Πριν από όλα, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι η μοναδική αδιάψευστη πηγή επισκεψιμότητας, είναι τα analytics που έχει το Google και οι πλατφόρμες των blogs (Blogger & Wordpress), που όμως δεν είναι σε κοινή θέα (μπορούν όμως οι διαχειριστές να δημοσιεύσουν τα screenshots με τα στοιχεία).
Για να δώσουμε μια διαφορετική και εμπεριστατωμένη ματιά στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ των blogs της περιοχής, παραθέτουμε την ακόλουθη έρευνα, καθώς και παραδείγματα από μεγάλα blogs:
Παρότι η ένδειξη δημοτικότητας βάσει της παγκόσμιας και τοπικής κατάταξης του Alexa έχει μια λογική, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, αφού οι μετρήσεις του Alexa, βασίζονται
σε ένα απλό αλγόριθμο που καταγράφει τις μετρήσεις site που περιλαμβάνουν το Alexa Toolbar, και δεν λαμβάνουν υπόψη είτε τις επισκέψεις απευθείας σε άρθρο (π.χ μέσω direct link από άλλο site), ή τις πολλαπλές επισκέψεις (π.χ. πολλοί επισκέπτες από ίδιο static ip με πολλούς χρήστες), αλλά το κυριότερο, τις επισκέψεις από πηγές που δεν περιλαμβάνουν για τουλάχιστον 3 μήνες το Alexa Toolbar, άρα εμφανίζει μόνο ένα μέρος του traffic του κάθε site που μετράει.
Η πιο ασφαλής μέτρηση δημοτικότητας και επισκεψιμότητας όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή είναι μέσω των εξειδικευμένων analytics που έχει κάθε πλατφόρμα (blogger ή wordpress), καθώς και τα Google Analytics, που όμως δεν είναι σε κοινή θέα (δεν μπορούν οι αναγνώστες να τα βρούν).
Που καταλήγουμε ως ένα κοινά αποδεκτό μέσο σύγκρισης και αντικειμενικής αναφοράς για την επισκεψιμότητα; Μα στο προφανές και αδιάψευστο στοιχείο δημοτικότητας "sites linked" του Alexa, του Google ή άλλων εργαλείων SEO (search engine optimization), το οποίο μετράει πόσα ιστολόγια ή blogs είναι συνδεδεμένα στο δικό σου blog, άρα σε πόσα ιστολόγια κατά μέσο όρο αναμεταδίδονται ειδήσεις και πόσων ιστολογίων αναγνώστες κάνουν redirect από το site και βλέπουν τις αναρτήσεις του άλλου.
Αυτό άλλωστε μετράνε και ο εταιρείες marketing & corporate communication στα site τύπου κοινωνικής δικτύωσης, portals και blogs, όταν θέλουν να κάνουν κάποιες καμπάνιες, αφού ξέρουν ότι αν ένα blog έχει μεγάλο αριθμό "συνδεδεμένων sites", θα προβληθεί πολλαπλά.
Με βάση λοιπόν τη σημερινή κατάσταση δημοτικότητας βάσει "sites linked", η κατάταξη στην Κορινθία είναι:
1. parakato - 497 sites linked
2. loutrakiblog - 405 s.l
3. loutraki1 - 242 s.l
4. sfedona 198 s.l
5. ekorinthos 142 s.l
6. korinthostv - 117 s.l
7. lcitynews - 105
8. korinthiannews - 95 s.l
9. ppress - 65
10. nemeapress - 51 s.l
>10. tvtv - 44 s.l
>10. e-istos 38 s.l
>10. jennys world - 35 s.l
>10. perahoragr - 15 s.l
>10.1loutrakinow - 10 s.l
>10. loutraki-press - 5 s.l

Αν έχει γίνει παράλειψη κάποιων που έχει μεγαλύτερο αριθμό και δικαιούται να είναι στα πρώτα 10, ας επικοινωνήσει με σχόλιο για να γίνει διόρθωση.

Για να δούμε παραδείγματα από άλλα δημοφιλή και πιο γνωστά blogs στην Ελλάδας (blogs και όχι δημοσιογραφικά portals) και να καταλάβουμε την πραγματική τους δύναμη ως μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης, παραθέτω παραδειγματικά:
-- enikos.gr 2.699 sites linked
-- olympia.gr 2.680 (το μεγάλο αδελφάκι του L1)
-- ramnousia.com 1.880 s.l
-- tromaktiko.gr 1.723 s.l
-- fimotro 1.406 s.l
-- kourdistoportokali 1.235 s.l

7 σχόλια:

  1. i lista pou dhmosieysate den pistevw oti antapokrinetai stin pragmatiki dhmofilia kai episkepsimotita twn site.to loutraki1 gia paradeigma eksaitias kai tis sxesis tou me to olympia.gr vrisketai psila stin lista alla den pistevw oti exei tin episkepsimothta poy exeis to korinthostv h to ekorinthos to idio pistevw kai gia to sfedona.episis boreis poli eykola na aneveis se ayti tin lista parakalontas opoiodipote blog h site stin ellada na se valei stin lista tou me ta filika tou istologia.genika to aleksa opws grapsate kai seis einai o xeiroteros tropos metroisis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι greeklish που το αποφεύγω όπως θα έπρεπε, το έβαλα για να ακουστεί η γνώμη σου. Θα εκτιμούσα τα επόμενα να είναι σε Ελληνικά, και ας είναι και λάθος...εδώ δεν κρίνουμε τη γνώση, αλλά στεκόμαστε την άποψη.
      Κατανοώ τι αναφέρεις, όμως εκεί είναι και ο λόγος που έκανα την ανάρτηση, γιατί απλά δεν αναφέρεται σε λίστα, αλλά σε συνδεδεμένα ιστολόγια. Αυτό σημαίνει ότι π.χ στο L1 έρχονται να διαβάσουν από 242 ιστολόγια το τελευταίο τρίμηνο, εκτός από αυτούς που πληκτρολογούνα απευθείας τη διεύθυνση.
      Είναι αντικειμενικό και ενδεικτικό της δημοτικότητας. Από εκεί και έπειτα, όπως λέει το άρθρο, ας βγει όποιος πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και να βγάλει τα στοιχεία των analytics του site.
      Άλλωστε εδώ στο L1 είναι ελάσσονος σημασίας, αφού το blog είναι αδιαπραγμάτευτα ανιδιοτελές, χωρίς υποστηρικτές, χωρίς έμμεσα ή άμεσα έσοδα, χωρίς προβολή σε άλλα μέσα για προώθηση του, άρα η έννοια της επισκεψιμότητας είναι παντελώς αδιάφορη.

      Διαγραφή
    2. Ωραία θα στο γράψω και στα Ελληνικά.Αν εγώ έχω ένα blog, το οποίο έχω καταφέρει με κάποιο τρόπο να υπάρχει στη λίστα με τα φιλικά ιστολόγια , 1000 άλλων site έχω ή δεν έχω την πιθανότητα μέσα σε αυτό το τρίμηνο έστω και ένας να πατήσει το ενεργό link από κάθε site; Την έχω.Αυτό με κάνει αυτομάτως blog με μεγάλη επισκεψημότητα ; Προφανώς και όχι.Και γιατί κοινό μιλάμε; Στην περιπτωσή μας μιλάμε για τοπικό κοινό και όχι για κάποιον που πάτησε τυχαία ένα link από την Αλεξανδρούπολη. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος μέτρησης επισκεψημότητας και εξαγωγής διάφορων συμπερασμάτων είναι το google analytics. Φαντάζομαι όμως πως σε μια τέτοια σύγκριση μεγεθών δεν θα ήσουν τόσο ψηλά στην κατάταξη; Και μην το πάρεις προσωπικά δεν έχω κάποιο blog απλώς θεωρώ λάθος την προσέγγιση σου.

      Διαγραφή
  2. Μάλλον έχεις κάποιο blog ή σχέση με κάποιο, αλλά ας το ξεπεράσουμε.
    Πάντως δείχνεις ως να μη γνωρίζεις τι σημαίνει το Sites Linked. Δεν έχει να κάνει καθόλου με το πόσα φιλικά sites έχει ή σε πόσα φιλικά ιστολόγια έχεις εμφάνιση. Κάνεις τεράστιο λάθος.
    Η σχέση επισκεψιμότητα, δημοτικότητα και αναγνωσιμότητα επηρεάζεται ξεκάθαρα από τα πόσα συνδεδεμένα ιστολόγια είναι στο δικό σου, και έχει να κάνει με το από πόσα ιστολόγια ανακατευθύνονται οι αναγνώστες για να έρθουν στο δικό σου (δηλαδή έχω μπει στο loutrakiblog και μετά πηγαίνω στο loutrakiblog, ή είμαι στο google γιατί έχω αναζητήσει κάτι, και πατάω το link σύνδεσης της αναζήτησης).
    Αν δεις λοιπόν όλα τα μεγάλα sites σε δημοτικότητα, θα διαπιστώσεις ότι τα top top έχουν και τα περισσότερα συνδεδεμένα ιστολόγια.
    Άλλωστε αυτό κοιτούν και οι marketeers ή οι διαφημιστές για να αξιολογήσουν δυναμικότητα και που θα βάλουν προωθητικές ενέργειες. Απλά αυτοί αναλύουν και ποια sites είναι συνδεδεμένα για να καταλάβουν και το κοινό.
    Όσον αφορά αυτά που "φαντάζεσαι" για τα analytics, δεν έχω κανένα θέμα να το εμφανίσω, παρότι μάλλον δεν αφορά κάποιον, αφού ούτε διαφημίσεις βάζω, ούτε με ενδιαφέρει να εκμεταλλευτώ εμπορικά ή με άλλο τρόπο το ιστολόγιο.
    Νομίζω πολύ σταθήκαμε όμως σε αυτά, αφού είναι ελάσσονος ενδιαφέροντος. Άλλους ενδιαφέρουν αυτά, δηλαδή αυτούς που ενδιαφέρονται να πουλήσουν διαφημίσεις ή να εμπορευτούν τις εκλογές επί παραδείγματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολύ μεγάλη σχέση γιατί αν εγώ μπω στο loutrakiblog και στην φιλική λίστα δω ένα θέμα που με ενδιαφέρει από άλλο site και το πατήσω δεν επηρεάζει; Νομίζω επηρεάζει

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι το έχουμε παρακουράσει χωρίς λόγο, και χωρίς να έχω καταλάβει το στόχο της επικοινωνίας.
    Αν εσύ θέλεις να αλλάξεις το τρόπο που λειτουργεί ο τρόπος που οι εταιρείες κρίνουν την δημοτικότητα, το προφίλ και την δυναμική ενός ιστότοπου, για να το αξιολογήσουν, με γειά σου με χαρά σου, και εμένα μου περισσεύει, αφού ούτε κρύο μου κάνει ούτε ζέστη.
    Όσον αφορά το ερώτημα σου, όχι, αυτό που περιγράφεις δεν συνεπάγεται ότι καταγράφεσαι ως link αν όπως λες δεις ένα θέμα στο LB του L1 και πατήσεις το link. Αυτό που θα καταγραφεί είναι μια ανάγνωση ενός άρθρου, και μια επίσκεψη. Εαν το LB έχει Alexa Toolbar, θα προσμετρήσει και στο Alexa ranking ως επίσκεψη, ειδάλλως αν δεν έχει, δεν θα προσμετρήσει.
    Το sites linked για να καταλάβεις καλύτερα, έχει να κάνει με το πόσα άλλα ιστολόγια συνδέονται και αναμεταδίδουν τα άρθρα σου κατά μέσο όρο τους τελευταίους 3 μήνες.
    Αυτό σημαίνει ότι αν ένα site αναμεταδίδει άρθρα σου με backlink του δικού site (ενεργός σύνδεσμος ή πηγή), σε μεγάλη συχνότητα για 3 μήνες, τότε είναι site linked για το επόμενο διάστημα, μέχρι να σταματήσει να το κάνει (άρα αν δεν συνεχίσει να αναμεταδίδει, τότε σταματάει).
    Το σκεπτικό της δημοτικότητας λοιπόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα άρθρο μου που θα αναμεταδοθεί σε 100 άλλους ιστότοπους, μπορεί να διαβαστεί από χιλιάδες περισσότερους από τους αναγνώστες του δικού μου blog.
    Άρα π.χ το LB που έχει 405 συνδεδεμένα ιστολόγια, κατανοείς σε πόσους αναγνώστες απευθύνεται συνολικά όταν αναμεταδίδει κάποια δικά του άρθρα ή όταν κάποιοι βάζουν τη πηγή ως μέσο αναμετάδοσης από το LB. Για αυτό και θα δεις ότι ορισμένα ιστολόγια όταν αντιγράφεις ένα άρθρο τους προς αναμετάδοση, έχουν ενεργό link ενσωματωμένο στον html κώδικα του άρθρου, για να μη χάσουν το backlink. (αυτά βέβαια για αυτούς που ενδιαφέρονται να το κάνουν...στο L1 είναι χωρίς "υποχρεωτικό" backlink).
    Αυτά και τέλος από εμένα....(χωρίς συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ GOOGLE ANALYTICS KAI TA LINKED SITES (ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η GOOGLE ADSENSE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.