Λύση λίγο πριν πέσουν τα λουκέτα

Πέρασαν τρία χρόνια, με βαρύτατες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οι ελάχιστες βιομηχανίες που απέμειναν σε αυτή τη χώρα έφτασαν στο χείλος της οριστικής καταστροφής.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν είτε μετατράπηκαν σε δουλειά - λάστιχο, με μειωμένα ωράρια, περιοδική απασχόληση, πληρωμή με το κομμάτι…
Όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια όλοι γνώριζαν ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η παραγωγή αυτού του τόπου θα έπρεπε να είχαν ληφθεί (από
την πρώτη στιγμή κι όχι ύστερα από χρόνια) μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Κι όμως, εκείνοι που αποφάσιζαν δεν έκαναν το παραμικρό!
Κι όλα αυτά, με πρόσχημα τις «μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών» ή με επιχείρημα τους «κακούς κοινοτικούς» που δεν μας αφήνουν να διαμορφώσουμε τη δική μας τακτική. Βεβαίως, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ποτέ δεν κατάλαβαν το πρόβλημα, ούτε πίστευαν ότι θα φτάσει στο σημείο να απειλούνται με λουκέτο οι τελευταίες παραγωγικές μονάδες.

Στο χείλος
Έφτασε η στιγμή, ωστόσο, που οι βιομηχανίες άρχισαν να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη πως ετοιμάζονται να κατεβάσουν τους γενικούς διακόπτες. Η Χαλυβουργική, μάλιστα, ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα σε όλο το προσωπικό της, ενώ άλλες μονάδες της βαριάς βιομηχανίας διέρρεαν ότι βρίσκονται ένα βήμα από το οριστικό σταμάτημα της παραγωγής. Και ω του θαύματος, η κυβέρνηση βρήκε αμέσως λύση…
Τα νέα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ προς τους μεγάλους πελάτες της (Υψηλή Τάση, ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση Τάση) δεν αποτελούν κάποια σπουδαία ανακάλυψη! Εδώ και πολλούς μήνες το «Π» είχε προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μειώσεων στα τελικά τιμολόγια, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δίνει στη βιομηχανία ικανοποιητικές εκπτώσεις και στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να ασκεί τιμολογιακή πολιτική που βοηθά την ίδια και τους πελάτες της.
Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, με επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα (ως βασικού μετόχου με το 51% των μετοχών) αποφασίστηκαν μέτρα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με μειώσεις στα τιμολόγια από 10% έως και 25%.
Συγκεκριμένα, όλα τα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών μειώνονται κατά 10%, ενώ για τις ώρες και τις ημέρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα) οι χρεώσεις μειώνονται κατά 25%, ως επιπλέον κίνητρο, για να προσαρμοστούν οι ώρες λειτουργίας των μονάδων και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της βιομηχανίας, από τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό όφελος, περίπου τα 10 εκατ. αντιστοιχούν στους μεγάλους καταναλωτές της Μέσης Τάσης. Σημαντικό είναι το όφελος για δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της χώρας, την «Αλουμίνιον» και τη Λάρκο, καθώς υπολογίζεται ότι τους αντιστοιχούν μειώσεις της τάξεως περίπου των 43 εκατ. ευρώ. Όλα τα μέτρα για τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ισχύουν για μία διετία, οπότε και θα επανεξεταστούν οι συνθήκες και οι δυνατότητες εκείνη την περίοδο.
Σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμολογίων του φυσικού αερίου, που αναμένεται να υλοποιηθεί έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία μειώνεται αισθητά, σε μία περίοδο κατά την οποία είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Κατά μέσο όρο, οι μειώσεις των χρεώσεων για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η βιομηχανία αναμένεται να διαμορφωθούν στο 10% ή και ελαφρά υψηλότερα, κι όχι 15% όπως είναι η ελληνορωσική συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μία ακόμη δυνατότητα αποσυμφόρησης του τεράστιου κόστους που έφτασε στο σημείο να αποτελέσει τον βρόχο για την ελληνική παραγωγή.

Η τρόικα
Ωστόσο, και πάλι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ενεργειακό κόστος είναι προσωρινά, χωρίς ριζική και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος, το οποίο απέκτησε χαρακτηριστικά ασφυκτικών πιέσεων, με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, από τα μέσα του 2010. Τότε επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα, σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις σε δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις.
Αυτό σημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν όλες οι επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια στην ενέργεια, τότε χωρίς καμία άλλη παρέμβαση τα τιμολόγια θα μειωθούν σημαντικά και πάντως πάνω από 15-20%. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ερωτηθεί η τρόικα, η οποία διαφωνεί, όπως ισχυρίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο.
Στην τρόικα επίσης αποδίδουν και την απόρριψη του μέτρου της λεγόμενης «διακοψιμότητας», που προέβλεπε επιπλέον έκπτωση στα τιμολόγια της βιομηχανίας, εάν υπέγραφε συμφωνία με τη ΔΕΗ, για τη δυνατότητα διακοπής της παροχής ρεύματος σε ώρες και ημέρες με υψηλή ζήτηση. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις απόψεις της τρόικας σε αυτό το θέμα, ωστόσο φαίνεται πως δεν είχε αντίρρηση για το πακέτο μέτρων μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Άλλωστε, το κόστος των μέτρων επωμίζεται η ίδια η επιχείρηση κι όχι ο προϋπολογισμός.
Το θέμα των μειωμένων τιμολογίων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχει μία ακόμη παράμετρο, που παρέμεινε στο σκοτάδι της επικαιρότητας: Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, το κόστος που προκύπτει για τη ΔΕΗ από το πακέτο μέτρων υπολογίζεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να τα ανακτήσει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μεγαλύτερη χρήση του φθηνού λιγνίτη, έναντι των άλλων «ακριβών» καυσίμων.
Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος των μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας θα μεταφερθεί στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών, κυρίως στη Χαμηλή Τάση, όπου είναι συνδεδεμένα τα νοικοκυριά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα γίνει με αυξήσεις τιμολογίων σε αυτές τις κατηγορίες, κάτι που θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις.
Παράλληλα, η μείωση των χρεώσεων του φυσικού αερίου, μετά τη συμφωνία με την Gazprom, δεν θα είναι η ίδια για τους μεγάλους πελάτες και για τους οικιακούς καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι για το μέσο νοικοκυριό το ποσοστό εκπτώσεων στα τιμολόγια δεν θα ξεπεράσει το 6,5%, ενώ η ΔΕΠΑ έχει εξασφαλίσει υπερδιπλάσιο ποσοστό εκπτώσεων (15%) και αναδρομική ισχύ των νέων τιμών από τον Ιούλιο του 2013.
Ακόμη και στο ενεργειακό κόστος οι αποφάσεις έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα: Υπέρ των μεγάλων και ισχυρών, κατά των μικρών και αδυνάμων.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.