H ιστορία του πραγματικού Λύκου της Wall Street (βίντεο)

Jordan Belfort, ο χρηματιστής που στη δεκαετία του 90 εκτοξεύτηκε σε χρόνο αστραπή στην κορυφή για να προσγειωθεί στη φυλακή, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο διαφθοράς κι εγκλήματος, το οποίο προκάλεσε σεισμό στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενσαρκώνει ο Leonardo DiCaprio στη νέα ταινία του Martin Scorsese  “Ο λύκος της Wall Street” (The Wolf of Wall Street), που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους τα χριστούγεννα.
To τολμηρό αυτό blockbuster βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Jordan Belfort, του ιδρυτή της διαβόητης Stratton Oakmont, μίας χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία απασχολούσε πάνω από 1.000
χρηματιστές και διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων πριν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της βάλει λουκέτο και το FBI περάσει χειροπέδες στα χέρια του ιδιοκτήτη της, το 1998.
Ο ίδιος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση το 2003, με την κατηγορία της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αφού συνεργάστηκε  με το FBI, αποφυλακίστηκε το 2006, έχοντας εκτίσει μόλις 22 μήνες φυλάκισης, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει 110,4 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στα θύματά του.
Το όνομα του έγινε συνώνυμο της υπέρμετρης φιλοδοξίας, της απληστίας, των καταχρήσεων, των ακόλαστων πάρτι με στριπτιζέζ, ναρκωτικά, αγήματα αλόγων μέχρι και… πιθήκους με πατίνια είχε “επιστρατεύσει”.
Σήμερα, ο Belfort προσπαθεί να “κτίσει” μία νέα καριέρα, εκμεταλλευόμενος τις εμπειρίες του εντός και εκτός φυλακής, προκειμένου να εξασφαλίσει τα 110,4 εκατομμύρια δολάρια, που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ως αποζημίωση στα θύματά του.
Η επιχείρηση του ονομάζεται Straight Line και έχει στόχο να διδάξει στελέχη της αγοράς πως να εργαστούν καλύτερα στον τομέα των πωλήσεων και να δημιουργήσουν μία περιουσία, χωρίς, να παραβιάσουν το νόμο. Παρ' όλα, αυτά μέχρι στιγμής έχει καταβάλει μόλις 11,6 εκατομμύρια  από τα 110 που χρωστάει συνολικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, συνεργάζεται ως σύμβουλος σε αρκετές εταιρείες και φημολογείται ότι πληρώνεται γύρω στα 30.000 δολάρια την ομιλία. Ο ίδιος λέει ότι έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για τις  Delta Air Lines, Symantec, Virgin Airlines, Wyndham, Telstra, Deutsche Bank, Fairfax Media, Southern Cross Austereο και Absa Bank.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του δείχνει να περιγράφει με ειλικρίνεια  την καταστροφική πορεία του από τα κοσμικά σαλόνια στο κελί της φυλακής, την απληστία και τα ναρκωτικά, για το πώς έκλεψε εκατομμύρια από τους πελάτες του και για το πως προσπαθεί να αναγεννηθεί ως “νόμιμος επιχειρηματίας”. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι πρόκειται για “φυσικό ταλέντο”, αφού παρά το αμαρτωλό παρελθόν του,-ή ίσως γι' αυτό- το ακροατήριο δείχνει να συγκινείται από τα λεγόμενά του.
Ο 51χρονος Belfort απεχθάνεται να τον αποκαλούν “απατεώνα του χρηματιστηρίου”.

“Ξέρω ότι είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι αυτό που είμαι. Λέω στο γιο μου και σε όποιον προσπαθώ να είμαι μέντορας του: Δεν είμαστε τα λάθη του παρελθόντος μας. Είμαστε οι πόροι και οι δυνατότητες, που μπορούμε να περισυλλέξουμε από το παρελθόν μας και αυτό είναι μεγάλη αλήθεια”.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o Belfort τονίζει ότι “δεν ήταν ποτέ τόσο κακός όσο έλεγε ο κόσμος τις άσχημες εποχές, ούτε τόσο καλός όσο έλεγε ο κόσμος στις ωραίες εποχές”.
Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του έγινε best seller, μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε 40 χώρες. Οπως λέει ο ίδιος, δεν περίμενε ότι θα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, ενώ υπήρξε μάλιστα διαμάχη για το εάν θα τον ενσαρκώσει ο Leonardo DiCaprio ή ο Brad Pitt”. “Διάλεξα τον Leo και τον  Martin Scorsese”, λέει χαμογελώντας.
«Αυτό που κάνει την ιστορία του Belfort  ξεχωριστή είναι η βάναυση ειλικρίνεια με την οποία μιλά για τα λάθη του», λέει ο DiCaprio σε ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του Belfort. «Ο Jordan είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς η φιλοδοξία και η σκληρή δουλειά μπορούν να μεταμορφώσουν κάποιον. Kαι υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για κάποιον που μπορεί πράγματι να εμπνεύσει».
Πάντως, ο αμφιλεγόμενος πρώην χρηματιστής φρόντισε να γράψει και ένα sequel, με τίτλο Catching the Wolf of Wall Street, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο και θα αναφέρεται στη σύλληψη και τη ζωή του στη φυλακή. Και όπως όλα δείχνουν, έχει αρχίσει από τώρα να σκέφτεται ποιος θα είναι ο επόμενος σταρ που θα τον υποδυθεί και πάλι στη Μεγάλη Οθόνη.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.