Παράταση στο πρόγραμμα για τους δανειολήπτες

Ανοικτό αφήνουν κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο και μεγαλύτερη, στο πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού. 
Θεσπίστηκε με τον νόμο 4161/2013, και εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου δινόταν για έξι μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου), στην οποία καθορίζονταν τα δικαιολογητικά ένταξης.
Αν και μέχρι στιγμής το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει κάνει επισήμως γνωστές τις προθέσεις του,
ενώ σίγουρη πρέπει να θεωρείται σχετική ενημέρωση της τρόικας, όπως υποστήριζαν στελέχη του υπουργείου η παράταση που σχεδιάζεται δεν ανατρέπει τη φιλοσοφία του προγράμματος, για να απαιτείται και έγκριση από την πλευρά των δανειστών.
Πάντως ο συγκεκριμένος νόμος 4161/2013 δεν φαίνεται να περπάτησε. 
Αντιθέτως σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών αποτέλεσε κενό γράμμα για τις τράπεζες. Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιο ελκυστικό από τις ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, εν αντιθέσει με τα εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ όπου η ρύθμιση που προτείνουν οι τράπεζες στους ενήμερους δανειολήπτες προβλέπει μικρότερες δόσεις από το 30% του εισοδήματος (όπως προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα).

Ποιους αφορά το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:


1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
2. Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη, όπως αυτά ορίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17),
3. άνεργοι

Πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το έτος 2009.

Επιπλέον, το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα και έως 20.000 ευρώ ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω, για τρίτεκνους και για πολύτεκνους.

Ποιες οφειλές υπάγονται:

Υπάγονται οφειλές δανειοληπτών μόνον προς πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οφειλές από δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, με αρχική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μέχρι την 30ή/6/10 -έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων- και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

Προϋποθέσεις υπαγωγής:

1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

2. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε ξένο νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα και καταθέσεις) που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Τι χορηγείται:
• Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

• Άμεση μείωση του συνόλου των μηνιαίων καταβολών στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

• Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος και σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώνεται στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

• Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ' ελάχιστον για όσο διήρκεσε η περίοδος χάριτος (48 μήνες) και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ειδικότερα:
- Για ετήσια καθαρά οικογενειακά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ) το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος. Σήμερα το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται στο 1,25% λόγω μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ

- Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

• Ο δανειστής υποχρεούται να απέχει από κάθε καταγγελία της δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη καθώς και κατά του εγγυητή.

• Δυνατότητα προσαρμογής της σύμβασης παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης σε πιθανή μεταβολή της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.