Δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

Δύο πιθανότητες υπάρχουν για να εξηγήσουμε τα όσα συμβαίνουν με αυτούς που μας κυβερνάνε: Είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται (πράγμα απίθανο, καθώς έχουν αποδείξει ότι στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχουν άριστα αποτελέσματα), είτε θεωρούν ότι ο μέσος Έλληνας είναι τόσο ζαλισμένος από τα συνεχόμενα χαστούκια που δέχεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που δεν θα πάρει χαμπάρι τα όσα του σερβίρουν μέσω των φιλομνημονιακών καναλιών ενημέρωσης.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι κάθε φορά και κάποιος υπουργός προσπαθεί να πλασάρει ένα μέτρο ή μία απόφαση ως φιλολαϊκή παρέμβαση, ενώ στην ουσία και στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα πυροτέχνημα, το οποίο έρχεται να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες των
κυβερνήσεων που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην ακραία ανέχεια και σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για τις μεταπολεμικές γενιές.
Κάπως έτσι καταγράφονται οι εξελίξεις και στην υπόθεση της «γενναίας» μείωσης των τιμολογίων του ρεύματος, σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, τις ημέρες με υψηλούς δείκτες ρύπανσης, λόγω αιθαλομίχλης. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών ανακοίνωσαν το μέτρο της «έκπτωσης» στα τιμολόγια το τριήμερο των Φώτων, επιχειρώντας να περάσουν στην κοινή γνώμη μία διθυραμβική νότα για το ποσοστό της έκπτωσης, που το προσδιόρισαν στο 70%! Κι έτσι το μετέφεραν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας την εντύπωση πως ο καταναλωτής σώθηκε και θα πληρώνει μόνο το 30% του τιμολογίου.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική κι αυτό ακριβώς ήθελαν να καλύψουν τα κυβερνητικά στελέχη ανακοινώνοντας τις αποφάσεις τους μέσα στο τριήμερο: Το πραγματικό όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες στο τετράμηνο μπορεί να φτάσει θεωρητικά τα 25 ευρώ τον μήνα ή λίγο χαμηλότερα από τα 100 ευρώ στο τετράμηνο. Ωστόσο, το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι το 70% του λογαριασμού ή ακόμη και το 50%, όπως προσπάθησαν από το υπουργείο να διορθώσουν λίγο αργότερα από την πρώτη ανακοίνωση.
Οι διαρροές δήθεν παραδειγμάτων προς τα φιλικά μέσα ενημέρωσης περισσότερο μπέρδεψαν, παρά διευκόλυναν τα πράγματα, για τον απλούστατο λόγο ότι με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου δεν προκύπτει από πουθενά αυτό το «τεράστιο» ποσοστό έκπτωσης. Πολύ απλά, η μείωση θα γίνεται μόνο στο «ανταγωνιστικό σκέλος» των τιμολογίων, δηλαδή στο πραγματικό κόστος για το ρεύμα που έκαψε ένα σπίτι, που στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί το 30% του τελικού ποσού που πληρώνει ο νοικοκύρης.

Μόνιμο χαράτσωμα
Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση της τάξης του 70% θα επιβληθεί στο 30% του λογαριασμού, ενώ όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή φόροι, χαράτσια, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, παραμένουν χωρίς καμία μεταβολή. Με βάση το δικό μας παράδειγμα (κι όχι του υπουργείου) ένα διαμέρισμα που έχει έναν λογαριασμό της τάξης των 300 ευρώ στο τετράμηνο, η αξία του ρεύματος είναι περίπου 90 ευρώ και θεωρητικά η έκπτωση θα είναι 63 ευρώ στο τετράμηνο ή 15,75 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί σε 21% επί του συνολικού λογαριασμού.
Όλα αυτά όμως σε θεωρητικό επίπεδο, κι εδώ είναι η ουσία της προσπάθειας εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας! Το μέτρο θα εφαρμόζεται μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Πόσες ημέρες τον μήνα μπορεί να είναι σε ισχύ τα συγκεκριμένα μέτρα; Εάν υποθέσουμε ότι τα πράγματα οδηγούνται στο χειρότερο και η εφαρμογή των μέτρων διαρκέσει πέντε ημέρες τον μήνα, τότε, με βάση τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο, η πραγματική έκπτωση για κάθε νοικοκυριό ανέρχεται για κάθε μήνα στο… αστρονομικό ποσό των 0,89 ευρώ την ημέρα, που σημαίνει στις πέντε ημέρες εφαρμογής των μέτρων, η «έκπτωση» θα πλησιάζει τα 4,10 ευρώ τον μήνα και σχεδόν 16,40 ευρώ στο τετράμηνο!
Στην περίπτωση του παραδείγματός μας, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 18% της αξίας του ρεύματος, ενώ στο σύνολο του λογαριασμού αντιστοιχεί στο 5,46%! Και φυσικά είναι απίθανο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο πάνω από 2-3 μήνες, καθώς από τον Μάρτιο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν…

Μαθηματικά υποκρισίας
Κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται πως θυμήθηκαν το αμίμητο 0+0=14% των αρχών της δεκαετίας του ’90 και με τον ίδιο… μαθηματικό τύπο προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ασκούν… φιλολαϊκή πολιτική και νοιάζονται για το πώς θα ζεσταθεί ο κοσμάκης μέσα στον χειμώνα.
Ακριβώς εδώ βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία όλων αυτών που προσπαθούν να μας παραπληροφορήσουν και να δείξουν ότι κόπτονται για το περιβάλλον και την υγεία του λαού. Πρόκειται για τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που επί δεκαετίες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να οδηγήσουν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη συνέχεια να υπογράψουν τα μνημόνια, που οδήγησαν στην ισοπέδωση των εισοδημάτων και στην εξάπλωση της φτώχειας.
Με άλλα λόγια, είναι εκείνοι που δημιούργησαν τις συνθήκες, ώστε το μέσο νοικοκυριό να μην μπορεί να έχει φθηνή και επαρκή θέρμανση, με αποτέλεσμα να αναζητεί άλλους τρόπους να ζεστάνει το φτωχικό του και να προκαλείται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Οι ίδιοι αυτοί κύριοι βγαίνουν σήμερα και εξαγγέλλουν «μεγάλες εκπτώσεις» για να δείξουν δήθεν φιλολαϊκές ευαισθησίες, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να προχωρήσουν στη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, προβάλλοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου…
Τελικά, αυτή η χώρα δεν έχει πιθανότητες σωτηρίας, όσο συνεχίζεται η ίδια τακτική, από τους ίδιους ανθρώπους, με την ίδια μνημονιακή φιλοσοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.