Του Διονύση Θανάσουλα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Χρήστος Ορσάρης θα ήθελε πολύ να είχε γεννηθεί στη Σικελία, κατά προτίμηση στο Κορλεόνε, την πόλη που έβγαλε τους τελευταίους μεγάλους νονούς της σικελικής μαφίας. Οι «ατυχίες» του ήταν δύο: Κατ’ αρχάς ότι είναι Ελληνας και κατά δεύτερον ότι ήθελε να γίνει ένας αυθεντικός «Τόνι Σοπράνο», όποιο και αν ήταν το τίμημα που θα πλήρωνε.
Με αυτό το σκεπτικό, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κατηγορείται για 164 αδικήματα, που μπορεί να τον
στείλουν φυλακή για 1.000 χρόνια, ανάμεσα σε αυτά και το ότι έστειλε στη χώρα μας ένα αυτοκίνητο γεμάτο κοκαΐνη για να πουληθεί στην ελληνική αγορά!
Η πρώτη καταδίκη του πριν από λίγες εβδομάδες ήταν μόνο η αρχή για τον πρώην πωλητή αυτοκινήτων, που καταχράστηκε πάνω από 7.000.000 δολάρια, διατηρούσε τρία σπίτια αξίας 15.000.000 δολαρίων, κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα και είχε αγοράσει ένα σκάφος αξίας 900.000 δολαρίων.

lifestyle. Οι παρέες του; Αυτές που θα ήθελε κάθε επίδοξος μαφιόζος: από καλλίγραμμες καλλονές και μια αρραβωνιαστικιά κόρη αληθινού νονού μέχρι έμποροι ναρκωτικών και μοντέλα που θαμπώθηκαν από το έντονο lifestyle του.
Από όταν ξεκίνησε να δουλεύει ως πωλητής αυτοκινήτων σε μια εταιρεία στο Κουίνς, ο Κρις ήθελε τον κόσμο στα πόδια του και τον ήθελε αμέσως. Γι’ αυτό, άλλωστε, το 2002 χώρισε από την πρώτη σύζυγό του, έχοντας βάλει στο μάτι την κόρη του Αντονι Φεντερίτσι, γνωστού με τις προσωνυμίες «σκληρός Τόνι» και «λοχαγός» της φαμίλιας των Τζενοβέζε στη Νέα Υόρκη.
Γοητευτικός, με τρόπους που μπορούσαν εύκολα να σαγηνεύσουν μια γυναίκα, ο Χρήστος Ορσάρης δεν δυσκολεύτηκε να γοητεύσει την κόρη του μαφιόζου, από τον οποίο ζήτησε το χέρι της. Ο ομογενής που ονειρευόταν το στυλ ζωής του Φεντερίτσι πίστευε ότι με αυτό τον γάμο θα του ανοίγονταν και οι πόρτες της οργάνωσης των Τζενοβέζε.
Θέλοντας να δείξει ότι είναι κάποιος και προκειμένου να εντυπωσιάσει τον μέλλοντα πεθερό του, ο Κρις δεν δίστασε να αρχίσει τις υπεξαιρέσεις στην εταιρεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην οποία εργαζόταν. Εχοντας ξεκινήσει αυτό το επάγγελμα από τα 18 του χρόνια, είχε γίνει γενικός διευθυντής και είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς της, οπότε άρχισε τη μεγάλη ζωή με ξένα χρήματα. Η Major Automotive είχε ετήσιους τζίρους που ξεπερνούσαν τα 300.000.000 δολάρια, με καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, και ο Ορσάρης δεν δίστασε να βάλει βαθιά το χέρι σε αυτές.

baθυπλουτος. Ξαφνικά άρχισε να εμφανίζεται βαθύπλουτος, απέκτησε διαμέρισμα αξίας 6.000.000 δολαρίων στον περίφημο Trump Tower του Μανχάταν, εξοχικό στα Χάμπτονς και βίλα στη Φλόριντα, δίνοντας άλλα 6.000.000 δολάρια. Η αρραβωνιαστικιά του θαμπώθηκε όχι όμως και ο πατέρας της, που από την αρχή δεν είχε δει με καλό μάτι τον φιλόδοξο νεαρό.
Ο capo της οικογένειας Τζενοβέζε ανακάλυψε ότι ο μέλλων γαμπρός του διατηρούσε παράλληλη σχέση με μια στριπτιζέζ και διέλυσε τον αρραβώνα, ενώ ο Ορσάρης εξαφανίστηκε για αρκετό διάστημα από τη Νέα Υόρκη, φοβούμενος την οργή του πρώην υποψήφιου πεθερού του. Κάποιοι, πάντως, φρόντισαν πριν φύγει να τον σπάσουν στο ξύλο και να του μαυρίσουν και τα δύο μάτια, λίγα 24ωρα μετά τη διάλυση του αρραβώνα - σύμφωνα με φήμες, κατ’ εντολή του «σκληρού Τόνι», που επιζητούσε ένα είδος δικαίωσης για την ατίμωση της κόρης του.
Αυτό, φυσικά, δεν εμπόδισε τον Ελληνα ομογενή από το να κυκλοφορεί λίγες εβδομάδες αργότερα με σωματοφύλακες σε κλαμπ του Μαϊάμι ή να δίνει το «παρών» σε glamorous πάρτι στα Χάμπτονς, ενδεδυμένος με τα αγαπημένα του πουκάμισα Missoni.
Στην αναφορά των πρακτόρων του FBI που ανακάλυψαν τα έργα και τις ημέρες του Ελληνα «Τόνι Σοπράνο», ο Κρις περιγράφεται «ως ένας αδηφάγος κλέφτης, που προσλάμβανε εμπόρους ναρκωτικών και κακοποιούς ως λακέδες του από το 2004 μέχρι και το 2009».
Το απίστευτο στην περίπτωση των «υπαλλήλων» του Ορσάρη είναι ότι δεν τους πλήρωνε ο ίδιος από τα χρήματα που υπεξαιρούσε, αλλά τους είχε εντάξει στο μισθολόγιο της εταιρείας όπου δούλευε! Οταν συνελήφθη, αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, ενώ οι συνάδελφοί του στη Major Chevrolet (ήταν ο τελευταίος νόμιμος επαγγελματικός σταθμός του) έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν το ποιόν του γενικού διευθυντή τους.
Η απόλυσή του ήταν απλώς η αρχή της κατρακύλας για τον Ελληνα μαφιόζο, που είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του το 2000 ότι «με ενδιαφέρει πάντα πώς να κάνω ένα βήμα μπροστά και όχι ένα βήμα πίσω». Αυτό που δεν τον ενδιέφερε ήταν ο τρόπος, αφού το κατηγορητήριο εναντίον του ξεπέρασε τα 164 αδικήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της κλοπής, της υπεξαίρεσης, της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών, του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος και της σύστασης συμμορίας.

Το κόλπο με το σκάφος

Ανάμεσα στις μεγάλες απάτες του Ελληνα «Τόνι Σοπράνο», Χρήστου Ορσάρη, ξεχωρίζει και αυτή που έστησε για δήθεν κλοπή του σκάφους του με το όνομα «Blow me», το οποίο είχε δέσει αρχικά σε μια μαρίνα και κατόπιν το εξαφάνισε. Η ασφαλιστική εταιρεία του τού κατέβαλε σχεδόν αμέσως 112.000 δολάρια, πριν αποκαλυφθεί ότι ο Ορσάρης είχε απλώς μετακινήσει τη θαλαμηγό του σε ένα άλλο yachting club. Μετά τη σύλληψή του και τα αδιάσειστα στοιχεία των ομοσπονδιακών πρακτόρων, ο ομογενής που ήθελε να γίνει ένας αυθεντικός νονός της μαφίας ομολόγησε την ενοχή του και πήρε τον δρόμο της φυλακής.
Τα σπίτια του, το σκάφος του και τα αυτοκίνητά του κατασχέθηκαν, ενώ λίγο πριν φύγει το 2013 «εισέπραξε» τα πρώτα επτά χρόνια φυλάκισης για κάποια μόνο από τα όσα έχει κάνει. Το δικαστήριο του αρνήθηκε την εγγύηση και ο Κρις άφησε τα μεταξωτά του Missoni για να βάλει την πορτοκαλί στολή του κατάδικου, βιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την άνοδο και την πτώση ενός πραγματικού μαφιόζου.