Να είσαι εκεί κύριε Τσανς...

Οπωσδήποτε, είναι εντυπωσιακό να πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα –μια από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αιώνα- και όλος ο πλανήτης να μην μιλάει για τον Μαντέλα αλλά για έναν διερμηνέα νοηματικής γλώσσας, ο οποίος στη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής, έκανε χειρονομίες που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα και είναι διανοητικά καθυστερημένος.
Προσωπικά, η υπόθεση του νοτιοαφρικανού διερμηνέα -που κάνει χειρονομίες που δεν σημαίνουν κάτι- μου θύμισε κάπως την υπόθεση της ταινίας «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς», με τον Πίτερ Σέλερς.
Σε αυτή την υπέροχη ταινία, ο Πίτερ Σέλερς (δίνοντας ρεσιτάλ ηθοποιίας) υποδύεται έναν απλό
κηπουρό, ο οποίος, αφού πεθαίνει το πλούσιο αφεντικό του και οι άλλοι νομίζουν πως ο Πίτερ Σέλερς είναι το πλούσιο αφεντικό, φτάνει ένα βήμα από το να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή τα πολύ απλά και αφελή λόγια του -που δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα- εκλαμβάνονται από τους άλλους σαν βαθυστόχαστες και σοφές παρατηρήσεις.
Όλοι υποστηρίζουν πως ο διερμηνέας της νοηματικής στην τελετή για τον Μαντέλα δεν απέδιδε σωστά τα λόγια των ηγετών όπως ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στην πραγματικότητα, ο διερμηνέας απέδιδε άψογα τα λόγια των ηγετών με τις χειρονομίες του, αφού, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι υπόλοιποι που μίλησαν, δεν είπαν απολύτως τίποτα. Πομπώδεις εκφράσεις, χωρίς κανένα νόημα.
Όταν οι επιμνημόσυνες τελετές γίνονται τηλεοπτικό σόου παγκόσμιας εμβέλειας, οι λόγοι που εκφωνούνται δεν έχουν σχέση με τον εκλιπόντα αλλά με αυτόν που εκφωνεί τον λόγο.
Βάλε μια τηλεοπτική κάμερα απέναντι σε κάποιον και, αυτομάτως, τον έχεις μετατρέψει από πολιτικό ηγέτη ή επιστήμονα σε Ελένη Μενεγάκη. Από κει που θέλει να μιλήσει για την δημοκρατία και την ισότητα, αρχίζει να ψάχνει το καλό του προφίλ και να ποζάρει.
Ο Ομπάμα δεν μίλησε για τον Μαντέλα αλλά για τον εαυτό του. Μέσω αυτών που είπε για τον Μαντέλα, στήριξε την δική του θέση και υστεροφημία.
Όταν ο άλλος έχει πεθάνει, μπορείς να πεις ό,τι θέλεις στο όνομά του και να τον ερμηνεύσεις όπως σου γουστάρει. Ο νεκρός δεν πρόκειται να αντιδράσει.
Ο Ομπάμα πάει να μιλήσει στην τελετή για τον Μαντέλα για να κερδίσει από τον μύθο του Μαντέλα, και ο καθυστερημένος διερμηνέας πάει και στέκεται δίπλα στον Ομπάμα, για να περάσει κι αυτός στην Ιστορία. Πάτσι.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, ήταν ο διερμηνέας που έκανε χειρονομίες που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα.
Στην ουσία, ο διανοητικά καθυστερημένος διερμηνέας είπε αυτά που πραγματικά σκεφτόταν ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οπότε, ήταν ο Ομπάμα που δεν «μετέφρασε» σωστά τις χειρονομίες του διερμηνέα.
(Με εντυπωσίασε η ευκολία με την οποία τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη χαρακτήρισαν «απατεώνα» τον διανοητικά καθυστερημένο διερμηνέα, αν και δεν προκάλεσε κακό σε κάποιον άνθρωπο. Τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έχει βάλει ακόμα λουκέτο στο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο -αν και είχε δεσμευτεί προεκλογικά πριν από πέντε χρόνια- κανένα ΜΜΕ δεν τον λέει «απατεώνα».)

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.