Μαγείρισσα από... τζάκι

Ήδη η Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνάδελφοί της απειλούν με καταψήφιση φόρο ακινήτων και νέα μέτρα λιτότητας.
Χαρακτηριστική η φράση του Μιχάλη Κασσή: «Να πέσει (η κυβέρνηση) και να πάει στην ευχή της Παναγίας».
Η ήδη διατυπωθείσα – από κυβερνητικούς βουλευτές και μνημονιακούς δημοσιογράφους – βεβαιότητα περί εκλογικής συντριβής δεν είναι το χειρότερο σενάριο: η προοπτική μιας σύντομης κυβερνητικής κατάρρευσης τρομάζει
πολύ περισσότερο και... πολύ περισσότερους. Όπως την Ε.Ε., η οποία θα προτιμούσε μια αδιατάρακτη ελληνική προεδρία.
 Η πιθανότητα να βρεθούν σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στην εξουσία τούς προκαλεί σύγκρυο. Γι’ αυτό αναζητείται μια «νέα» – έστω με παλαιά υλικά – κυβέρνηση με ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ιστορία «μαγειρευόταν» πολλές μέρες τώρα:
1 Συνεχώς διατυπωνόταν από μνημονιακά ΜΜΕ η ανησυχία, στα όρια του πανικού, για την «απειλούμενη» πολιτική (δηλαδή κυβερνητική) σταθερότητα.
• Μάλιστα ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης διαπίστωνε προ δεκαπενθημέρου ότι «αμφισβητείται η δυνατότητα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να διασφαλίσουν το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας», χαρακτήριζε τη Ν.Δ. «εσωτερικά κλονισμένη» και το ΠΑΣΟΚ «ασύμμετρη απειλή» και κατέληγε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, αν δεν πέσει για τον ενιαίο φόρο επί των ακινήτων, δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ έτσι».
• Την περασμένη Κυριακή, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή (!), επανήλθε αναπαράγοντας τη διαπίστωση «τρίτου» ότι «Σαμαράς και Βενιζέλος θα συνθλιβούν στις Συμπληγάδες του δεξιού και του αριστερού λαϊκισμού».
2 Την ίδια Κυριακή είχαμε τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο», με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας νέας κυβέρνησης στη Βουλή, από τη σημερινή της σύνθεση, με επιστροφή της ΔΗΜΑΡ. «Για το συμφέρον της χώρας», την αποφυγή των εκλογών και την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, όπως σημείωσε. Μόνο που η διατύπωση περί «νέας κυβέρνησης» δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο!
Μάλιστα προ καιρού ο Φώτης Κουβέλης είχε μιλήσει στο ίδιο περίπου κλίμα για την ίδια δυνατότητα, ενδεχομένως και χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό. Στην τετράωρη αδιέξοδη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, τον Ιούνιο, για το θέμα της ΕΡΤ, όπου άνοιξε η πόρτα της εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, είχε πει: «Δεν δέχομαι μονομερείς αποφάσεις και, αν υπάρξει αδιέξοδο, δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, μπορούμε να βρούμε λύση και με άλλο τρόπο».
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτη ότι ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός κατά παραχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και ότι, αν δεν μπορεί να διαπραγματευθεί, υπάρχουν και άλλες λύσεις. Αλλά και η χθεσινή δήλωση του Κ. Τριαντάφυλλου ότι «είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
3 Την Τετάρτη έσκασε μύτη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, μιλώντας χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM) και στον Μάκη Κουρή (ΚΟΝΤRA TV) προχθές, πρότεινε ανοιχτά μια πολιτική πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά προς τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο την κατάρτιση προγραμματικής συμφωνίας και την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Μάλιστα ζήτησε την αποδοχή μέρους της ατζέντας της ΔΗΜΑΡ, η οποία προηγουμένως σε κρίσιμα θέματα, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είχε απορριφθεί από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
Όταν ρωτήθηκε αν την ανασύνθεση της κυβέρνησης τη βλέπει με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, απάντησε: «Με πρωθυπουργό Σαμαρά, έτσι όπως το λέω εγώ». Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι... άλλοι να μη συμφωνούν στην παράταση της πρωθυπουργίας του!

Εξελίξεις
Η Ντόρα όμως δεν είναι η μόνη στη Ν.Δ. που διατυπώνει την ανάγκη διεύρυνσης ή και ανασύνθεσης της κυβέρνησης. Ήδη καραμανλικοί βουλευτές πιέζουν τον Κ. Καραμανλή να ασκήσει τη δική του επιρροή στην αλλαγή πολιτικής ατζέντας και... επιχαίρουν προβλέποντας συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις πολύ σύντομα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε εμπράκτως τη δυσαρέσκειά του κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε στο γραφείο του στη Βουλή και κατέβηκε μόνο για να ψηφίσει. Ως γνωστόν, καμιά κίνησή του δεν είναι τυχαία.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ομάδα νέων, κυρίως, βουλευτών της Ν.Δ. είναι έτοιμη να στηρίξει, και δημοσίως ακόμη, μια πρωτοβουλία Σαμαρά προς τη ΔΗΜΑΡ ή να τη ζητήσει, αν αυτή δεν εκδηλωθεί. Κάτι που σημαίνει ότι την αμέσως επόμενη περίοδο – ή ίσως και τις επόμενες ημέρες – θα δούμε κι άλλες παρόμοιες δηλώσεις.
Σημειωτέον ότι η Μπακογιάννη στήριξε την πρότασή της στις δυσκολίες της κυβέρνησης εν όψει διαπραγμάτευσης με την τρόικα, φόρου για τα ακίνητα, έναρξης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και έναρξης της ελληνικής προεδρίας και, κυρίως, στον φόβο να ναυαγήσει η χώρα στα ρηχά! Κοινώς, θέτει στενό χρονικό ορίζοντα στην πρωτοβουλία Σαμαρά προς τη ΔΗΜΑΡ...

Τα ονόματα
Όμως η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού ενδεχομένως θα σημαίνει ότι διακυβεύεται η δική του θέση, όπως και αυτή του Βενιζέλου ως αντιπροέδρου – ο δεύτερος ούτως ή άλλως θα χάσει μέρος από το σημερινό του ενδοκυβερνητικό βάρος.
Όλα αυτά συζητούνται ήδη με ένταση στη νεοδημοκρατική πιάτσα. Μάλιστα έχουν αρχίσει να αναφέρονται τα ονόματα πρωτίστως του Δημήτρη Αβραμόπουλου και δευτερευόντως της Ντόρας Μπακογιάννη ως μελλοντικών πρωθυπουργών. Το πρόβλημα είναι ότι το σενάριο Ντόρας είναι από αδύναμο έως... κάτισχνο, ενώ ο Αβραμόπουλος, του οποίου το όνομα είχε συζητηθεί λίγο πριν από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, είχε απαντήσει ότι «τέτοια σενάρια δεν με αφορούν». Είναι άγνωστο αν θα δώσει την ίδια απάντηση σε περίπτωση αποχώρησης Σαμαρά...
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα άνοιξε και δεν θα κλείσει, διότι και η αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει με τη σημερινή μορφή της είναι καταφανής και κανείς δεν θέλει να στηθούν κάλπες. Εκτός αν ο Σαμαράς αποφασίσει διαφορετικά...
Ζητείται... νέα κυβέρνηση. Η παρούσα είναι ετοιμόρροπη και με πολλά αγκάθια μπροστά της. Βουλευτές των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι στα κάγκελα με τον φόρο και τους πλειστηριασμούς για τα ακίνητα και τη βεβαιότητα για δυσβάστακτα νέα μέτρα. Στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται εκνευρισμένα με την εξάρτηση της κυβέρνησης από τον Βενιζέλο. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι έξαλλα με την πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στον Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.