Όταν οι πολυεθνικές στέλνουν μηνύματα για να μας πείσουν ότι η ζάχαρη δεν κάνει κακό… και στο βάθος η Coca Cola.

Η ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ …ΜΠΑΚΛΑΒΑ!
Λάβαμε πριν από λίγο ένα “αθώο” μειλ από “αναγνώστη” που μας αποκαλύπτει ότι οι κατηγορίες για την ζημιά που κάνει η ζάχαρη στον οργανισμό είναι “συνωμοσιολογία”.
Για να το “αποδείξουν” μήπως και τσιμπήσουμε δημοσιεύοντας το “άρθρο του αναγνώστη”, μας παραπέμπουν σε άρθρο του διακεκριμένου δόκτωρα κυρίου David Katz (γραμμένο στα Ελληνικά το όνομα), που λίγο εως πολύ κατηγορεί όσους καταλογίζουν στην ζάχαρη προβλήματα όπως παχυσαρκία ή διαβήτη, “τερατολόγους”.
Κοιτάξτε τώρα πως στήνεται η “αθώα” προπαγάνδα των πολυεθνικών. Το άρθρο του κυρίου Katz δημοσιεύθηκε στην huffingtonpost.
 Εκεί λοιπόν, διαβάζουμε το ακόλουθο ατράνταχτο επιχείρημα:
“Η έδρα της περιβόητης Μεσογειακής διατροφής που φημίζεται για την μακροζωΐα των κατοίκων, τα
χαμηλά ποσοστά σε καρδιοπάθειες κλπ, τυγχάνει να είναι και η έδρα του …Μπακλαβά!”
Αυτό βεβαίως δεν αναφέρεται στην “επικοινωνία του αναγνώστη” αλλά στο πρωτότυπο άρθρο όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο μέσο. Πως άλλωστε θα μπορούσε να αποκαλυφθεί αυτό το ατράνταχτο επιχείρημα στο Ελληνικό κοινό, που μπορεί να ξεχωρίσει τον μπακλαβά, το ιμάμ μπαιλντί και το κεμπάμπ από την μεσογειακή διστροφή. Λόγω τουλάχιστον εντοπιότητας.
Παρόμοιο επιχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ο Κεμάλ για να υποστηρίξει την μεσογειακή καταγωγή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αλλά -ευτυχώς- έχει μείνει στο να βαφτίζει την Αγιά Σοφιά “αρχαία τουρκία”.
Επειδή βεβαίως κανείς “αναγνώστης” δεν κάθεται να συνθέσει τέτοια μηνύματα “τσάμπα”, κατά την προσφιλή μας τακτική κάναμε μία μίνι έρευνα. Για να δούμε σε ποιά “ζαχαροβιομηχανία” κάνει κονσομασιόν ο έγκριτος κύριος Κατζ. Ανακαλύψαμε λοιπόν αυτό το αρθράκι, όπου ο ίδιος Δόκτωρας βαφτίζει “συντηρητικούς” όσους κατακεραυνώνουν την διαφήμιση της Coca Cola, την οποία χαρακτηρίζει “δείγμα προόδου”. Διαβάστε το εδώ. Έτσι, αθωώνοντας την ζάχαρη μέσω του Μπακλαβά, υποσυνείδητα ακυρώνουμε και το chain mail που αποκαλύπτει την βλαβερή επίδραση της Coca Cola στον οργανισμό, ακριβώς λόγω της ποσότητας ζάχαρης που περιέχει.
Συντηρητική η προσέγγιση που κάνουμε, δεν αποτελεί επ’ ουδενί αποδεικτικό στοιχείο λαδωμένης επικοινωνίας με το προσωπείο του “αναγνώστη”.
Και παρακαλούμε, μην αρχίσετε τις τερατολογίες, ο κύριος David Katz που υπογράφει το άρθρο, δεν είναι ο κύριος David Katz, αντιπρόεδρος της Coca-Cola Bottling Co. Αν έχουν κάποια συγγένεια, αυτό το γνωρίζουν οι μαμάδες τους.
Διαβάστε ολόκληρο το “άρθρο του αναγνώστη”:
Μη φοβάστε τη ζάχαρη! Νέα από το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής

Η ζάχαρη δεν είναι δηλητήριο, ούτε η φρουκτόζη είναι τοξική. Αυτά τα δύο ξεκάθαρα μηνύματα δίνει η επιστημονική κοινότητα ως απάντηση στην επιχειρούμενη «δαιμονοποίηση» της ζάχαρης, μέσα από ανακριβή και «τρομολαγνικά» εγχειρίδια και κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, που εντελώς αυθαίρετα διατυμπανίζουν ότι η ζάχαρη είναι «δηλητήριο» και η φρουκτόζη «τοξική».

Το θέμα συζητήθηκε και στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής που διεξήχθη στη Γρανάδα της Ισπανίας από τις 15-20 Σεπτεμβρίου. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα δεδομένα στο σύνολό τους δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για τη σύγχρονη μάστιγα της  παχυσαρκίας, ούτε ότι προκαλεί διαβήτη. Όμως, η μη ισορροπημένη διατροφή και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, είναι τα κύρια αίτια για την παχυσαρκία, και αυτή με τη σειρά της ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη.  Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, σε συνδυασμό με περισσότερη φυσική δραστηριότητα – και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ. με μέτρο!

Βλάπτει η κατάχρηση, όχι η κατανάλωση με μέτρο

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντέβιντ Κατζ,  διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέηλ, ο οποίος θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε άρθρο του στη Huffington Post, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή τη συνωμοσιολογικής φύσεως «κατηγορία».

«Το μητρικό γάλα περιέχει σάκχαρα. Το ανθρώπινο σώμα επίσης περιέχει σάκχαρα και από τη στιγμή που αυτό πάψει να συμβαίνει πεθαίνουμε», αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο του στη H.P. ο Δρ. Κατζ. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού σε καταχρηστικό βαθμό, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος ή/και την υγεία μας.

Ο μύθος περί εθισμού

Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα αυθαίρετα κυκολοφορούν στο Διαδίκτυο κατά καιρούς, τα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική στους ανθρώπους.

O συγκεκριμένος μύθος προφανώς «πυροδοτείται» από μελέτες σε ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα για τον άνθρωπο με βάση μελέτες σε ζώα! Όπως, εξάλλου, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να κάνει κανείς μια διάκριση ανάμεσα στα άτομα εκείνα που έχουν μια έντονη παρόρμηση -καθώς νιώθουν ότι είναι «εθισμένοι» στην υπερφαγία- και της ιδέας ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά είναι από μόνα τους «εθιστικά». Πάντως, μέχρι σήμερα η  επιστημονική έρευνα δεν έχει «αποδείξει  ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν κάποιο πειστικό προφίλ συμπεριφοράς που να προσομοιάζει στον εθισμό.

Με βάση λοιπόν όλες τις επιστημονικές έρευνες και στην περίπτωση της ζάχαρης ισχύει το «απολαύστε υπεύθυνα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.