Αίφνης η Ευρώπη τρέμει την έξοδό μας από το ευρώ

Η Τρίτη 29 Μαΐου ξημέρωσε διαφορετικά στην Ευρώπη. Το πρακτορείο Bloomberg, που μέχρι χθες είχε σημαία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σήμερα ξαφνικά την θεωρεί απειλή για το διεθνές οικονομικό σύστημα, επικαλούμενο μάλιστα γνώμες ειδημόνων και τεχνοκρατών…
Στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, θα έρθουν τα πάνω κάτω στις οικονομικές ισορροπίες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του πλανήτη, περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή οπτικής γωνίας. Φτάνει ακόμη στο σημείο να παραλληλίσει τις επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, με την χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν, ο Ρίτσαρντ Κλάριντα της Pacific Investment Management, καθώς και οικονομολόγοι από την Bank of America, τη Merrill Lynch και την JP Morgan Chase.
Την ίδια κωλοτούμπα κάνει και ο οίκος αξιολόγησης Fitch που για πρώτη φορά, δεν παρουσιάζει την
παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με μελανά χρώματα.
«Καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του Fitch.
Πώς εξηγείται η κωλοτούμπα;
Τι συνέβη όμως και άλλαξαν άρδην οι Ευρωπαίοι; Να λειτούργησε η σθεναρή στάση των Ελλήνων πολιτών (και όχι πολιτικών) που έδειξαν να μην υποκύπτουν στον οικονομικό εκβιασμό, που τους τελευταίους μήνες συνοδεύεται από την κινδυνολογία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Φαίνεται ότι η έκφραση «φωνή λαού, οργή Θεού», παρότι δεν μπορεί να αποτυπωθεί επακριβώς μεταφραζόμενη, ακούμπησε τους Ευρωπαίους και τώρα ξαφνικά αναγνωρίζουν τις δραματικές επιπτώσεις από την εκδίωξη της χώρας μας από το ευρώ.
Το spirospero.gr επικοινώνησε με τον οικονομολόγο Δημήτρη Τσαγκάρη, ζητώντας την δική του ερμηνεία για την ευρωπαϊκή μεταστροφή.
«Ενώ θεωρητικά το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, τουλάχιστον όπως εκτελείται κι ενώ οι ξένοι εταίροι μας, έχουν λάβει μέτρα εδώ και δύο χρόνια για να αντέξουν τους κλυδωνισμούς ενός συναινετικού διαζυγίου, αυτό που δε μπορεί να εκτιμηθεί είναι το μήνυμα που θα λάβουν οι αγορές μετά από την πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ» είπε ο κ. Τσαγκάρης.
«Είναι η στιγμή που όλοι οι διεθνείς επενδυτές θα σκέφτονται ένα μόνο ερώτημα: Ποιος θα είναι ο επόμενος;» συμπλήρωσε με νόημα.
Τη δική του ερμηνεία παραθέτει αποκλειστικά στο spirospero.gr και ο Τάσος Ζαμπάς, Έλληνας χρηματιστής στη Νέα Υόρκη.
“Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, η επανεκλογή του Ομπάμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη”, λέει χαρακτηριστικά.
Στην ερώτησή μας πώς μπορεί να συνδέεται τόσο άμεσα η ελληνική οικονομία με αυτή των ΗΠΑ εξηγεί:
“Από την ημέρα των εκλογών της 6ης Μαίου, ο δείκτης της Wall Street πέφτει σχεδόν καθημερινά. Είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να επηρεάζει τόσο πολύ την αμερικανική; Κι όμως είναι δυνατό. Έχουν χαθεί τρισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό και ο Ομπάμα, θέτει σε όλες τους τις εμφανίσεις – συναντήσεις το ελληνικό θέμα”.

spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.