Ο υποτελής Βενιζέλος στο (γερμανικό) Spiegel: Είμαστε πρόθυμοι

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο υποτέλειας στους ξένους ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί τους όρους των εταίρων της, εφόσον μάλιστα έκανε λάθη» και διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι «θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους». Για να μη μένουν δε αμφιβολίες για τις προθέσεις του, επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους όρους» του νέου πακέτου βοήθειας, αν και υποχρεώνεται -ύστερα από τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο Αντώνης Σαμαράς- να προσθέσει ότι «αυτοί οι όροι μπορεί και να προσαρμοστούν».
Με την ίδια ευκαιρία πάντως κάνει και επίθεση στον Γ. Παπανδρέου αρνούμενος ότι το ΠΑΣΟΚ από
παπανδρεϊκό κόμμα θα εξελιχτεί σε ομάδα Βενιζέλου. «Οχι, εγώ δεν ανήκω σε καμία πολιτική δυναστεία. Είμαι πρόεδρος των σοσιαλιστών, αλλά το κόμμα δεν είναι περιουσία μου» σημειώνει με νόημα.

Μιλώντας στο μεταξύ χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα βέλη του και προς την Αριστερά. Πανικόβλητος για τη συντριβή που έρχεται στις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ανακόψει τη μαζική φυγή ψηφοφόρων. Κατηγορεί μάλιστα «Αριστερά και Ακροδεξιά» ότι επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή και εισηγούνται μια πορεία εκτός Ευρώπης. «Ποια θα είναι η κυβέρνηση του άλλου δρόμου, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα πάει να θέσει τα ζητήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες, στο Συμβούλιο Κορυφής και στο Eurogroup;» αναρωτήθηκε καλώντας εκείνους «που θεωρούν ότι μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», όπως είπε για τις δυνάμεις της Αριστεράς, να περιγράψουν τη λύση που προτείνουν στον «πόλεμο», όπως χαρακτήρισε την κρίση. Επαναφέροντας τον κίνδυνο εκφασισμού δε, υποστήριξε ότι στις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1974, με διακύβευμα την πορεία της χώρας στο ευρώ, «η Βουλή δεν πρέπει να γίνει χώρος υποδοχής νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού»...

Για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, πάντως, παρέπεμψε στον λαό να αποφασίσει, ψελλίζοντας ότι η Ν.Δ. τάχα κρύφτηκε όταν άρχισε η πραγματική διαπραγμάτευση, όπως είπε, ενώ άφησε κι άλλες αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου πριν από την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον ίδιο. Επίσης ζήτησε από τους πολίτες να αξιολογήσουν την πρόταση της Ν.Δ. για αυτοδύναμη κυβέρνηση και την απειλή δήθεν αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, αντιπροτείνοντας τάχα την αυτοδύναμη Ελλάδα και δέκα προϋποθέσεις για ανάπτυξη.


«Περάστε κόσμε» από τις πράσινες λίστες και επιστροφή των διαγραμμένων

Να περισώσει ό,τι έχει απομείνει επιχειρεί ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, αδυνατώντας να συγκροτήσει ψηφοδέλτια, ποντάρει τώρα σε παντός είδους «παλιά υλικά». Αγνοώντας τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, πήρε μόνος την απόφαση να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής σε διαγραφέντες και ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές, προκαλώντας νέο γύρο εσωστρέφειας και δυσαρέσκειας των νυν βουλευτών που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να «δώσουν την εκλογική μάχη» κόντρα σε πιο... ευαίσθητους συναδέλφους τους. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να φυλλορροεί, με ιδρυτικά ακόμα στελέχη του να του γυρίζουν την πλάτη και να πηδούν από το καράβι λίγο πριν από τις εκλογές.

Χθες, ήταν η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο όσων δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές (έχουν προηγηθεί οι Θ. Πάγκαλος, Σ .Ξυνίδης, Ντ. Ρόβλιας, Σπ. Βούγιας, Βάσω Παπανδρέου κ.ά.), παραμένοντας πάντως στην πολιτική και στο ΠΑΣΟΚ, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του. Παράλληλα, η επιστροφή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη στη Β΄ Αθηνών, οι οποίες, μετά το «κάλεσμα» του Ευ. Βενιζέλου, χθες, «κατάπιαν» τις διαφωνίες τους, εντείνει τις φημολογίες περί απόσυρσης από την κούρσα και του Τ. Χυτήρη. Σχολιάζοντας την επιθυμία στελεχών να μην είναι υποψήφιοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και δεν τους... κάκισε, όπως είπε, μιλώντας για φυσιολογική διαδικασία, που επιτρέπει ανανέωση πάνω από 60% στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Για να την πετύχει πάντως, τους κάλεσε όλους να... πείσουν ικανούς ανθρώπους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι, όπως παραδέχθηκε, δεν δείχνουν προθυμία να στρατευθούν.

Ανακοίνωσε δε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όλων των νυν βουλευτών -άρα και των Γ. Κουτσούκου, Π. Αντωνακόπουλου, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσας Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μαρίας Μίχου, Μ. Τζελέπη- που είχαν «κοπεί» από τον Γ. Παπανδρέου διαφωνώντας σε επιμέρους άρθρα της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, κάλεσε όσους εξελέγησαν το 2009 με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν εκτός Κ.Ο. στην πορεία, να επιστρέψουν, αποδεχόμενοι πάντως το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος. Ηδη πάντως από τον χώρο του Εθνικού Συμβουλίου είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις χθες από στελέχη της Θεσσαλονίκης για την επιστροφή της κυρίας Αράπογλου, ή της Βοιωτίας για εκείνη του Β. Τόγια (που θεωρείται επίσης βέβαιη), εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί κανείς έχοντας απέναντί του στο ίδιο ψηφοδέλτιο κάποιον που θα προτάσσει πως καταψήφισε τη δανειακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.