Τρέχουν να σώσουν Ιταλία και Ισπανία – Τι είπαν οι G7 και ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

- Απόφαση για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ
- Οι G7 προσπάθησαν να προλάβουν “κραχ” στις αγορές
- Τι είπαν οι “επτά ισχυροί” για την Ελλάδα
- Τι ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Χαράματα έγιναν οι ανακοινώσεις για την τηλεφωνική διάσκεψη των G7 του γκρουπ των ισχυρών που βλέπουν τα μέλη τους να οδεύουν προς οικονομική κατάρρευση, προκαλώντας παγκόσμιους τριγμούς.

τα μέλη της G7, στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

"Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης.

Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο Πρωθυπουργός μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες σήμερα συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει η (παρασκηνιακή ως τώρα) παρέμβαση της ΕΚΤ για αγορά Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων ώστε οι δυο απ' τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές οικονομίες να μην πέσουν στα χέρια των αγορών...
Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.