Τι λένε οι Οικονομολόγοι για την Συμφωνία

Ανησυχία, σχόλια, αντιπαραθέσεις, αλλά και πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με οικονομολόγους, καθηγητές και πολιτικούς να διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε βαθύ τούνελ δανεισμού για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών, με αβέβαιο μέλλον, σε ό,τι αφορά στην έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Επίσης, ο κίνδυνος χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα εξακολουθήσει να παραμένει υπαρκτός.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης θεωρεί ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν πρόκειται να άρουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο.


Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των όσων αποφάσισε η Σύνοδος.

Αντίθετα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της εταιρείας Capital Partnes ΑΕ, Πέτρος Δούκας, θεωρεί τις αποφάσεις και όσα αυτές συνεπάγονται ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα μας.

Πατήστε εδώ και διαβάστε την επιστολή του Πέτρου Δούκα

Πολλοί έκαναν λόγο για προσπάθεια «ολικής επαναφοράς» της πολιτικής στην Ε.Ε, μετά τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Άλλοι, όμως, τηρούν μία πιο επιφυλακτική στάση ή και εκφράζονται εντελώς αρνητικά για το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Βρυξελλών, καθώς η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί πείραμα για όλη την Ευρώπη και μόνο το μέλλον θα δείξει το εάν και κατά πόσο οι αδύναμες οικονομίες κάποιων χωρών θα αντισταθούν στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Για «χρηματιστηριακή ληστεία» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου φέρνουν τη χώρα «ένα βήμα πλησιέστερα στον γκρεμό».

Οξύτατους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί και ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, κάνοντας λόγο για μετατροπή των Ελλήνων σε «δουλοπαροίκους» και γερμανική «κομαντατούρ» που θα διοικεί τη χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.