Το βέτο του Κ. Καραμανλή και η διπλωματία των υπερπτήσεων
Το συμπέρασμα των αμερικανικών διπλωματικών αρχών από τη στάση τόσο της Αθήνας, όσο και των Σκοπίων είναι ότι και οι δύο περιμένουν «έναν αμερικανικό από μηχανής Θεό». Πως περιγράφουν τον Πάγκαλο? Τι λένε για τα τυφλά μαχητικά? Ποιόν πολιτικό αποκαλούν Βούδα? Μέρος 29ο. - Στις 8 Αυγούστου 2007 o επιτετραμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα συντάσσει έκθεση για την στάση που θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και αναλύει τις προθέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή: κατά πόσο «μπλοφάρει» για το βέτο αλλά και για το ρόλο που παίζουν οι εσωτερικές ελληνικές πολιτικές ισορροπίες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Καραμανλή. Σημειώνεται ότι το συμπέρασμα των αμερικανικών διπλωματικών αρχών από τη στάση τόσο της Αθήνας, όσο και των Σκοπίων είναι ότι και οι δύο περιμένουν «έναν αμερικανικό από μηχανής Θεό».
Μέρος 26ο. - Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Σπέκχαρντ, στέλνει ένα τηλεγράφημα με τίτλο «Ποιος είναι ποιος στην νέα ελληνική
κυβέρνηση» όπου δίνει μία περιγραφή όλων των νέων μελών της κυβέρνησης. Σε αυτό το τηλεγράφημα περιγράφεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, ως «επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού μαοϊκού κινήματος.»
Μέρος 19ο. Τηλεγράφημα του 2009 που περιγράφει την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ε. Βενιζέλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα για την επίλυση προβλήματος 60 F16 της «Lockheed Martin» που αγοράστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου προς 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα και παρέμεναν «τυφλά» - χωρίς να λειτουργεί δηλαδή το σύστημα αυτοπροστασίας τους που είχε ανατεθεί στην εταιρία Raytheon - 9 χρόνια αργότερα. Στο τηλεγράφημα φαίνεται η ανησυχία του Αμερικανού πρέσβη για δημοσιεύματα της εποχής που φέρουν την κυβέρνηση κοντά σε μία νέα προμήθεια Ευρωπαϊκών - αντί αμερικανικών - μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και το σχόλιο του ίδιου που σημειώνει ότι η διένεξη αυτή μεταξύ Reytheon και υπουργείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά και ως δικαιολογία για αγορά Eurofighter.
Μέρος 14ο. Στις 3 Οκτωβρίου του 2008 η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα φαίνεται να ανησυχεί για τη σκανδαλολογία γύρω από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και την επισφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της στην Βουλή. Ο τότε πρέσβης Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής γιατί δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του στο σχόλιο του τηλεγραφήματος που στέλνει μεταξύ άλλων στο υπουργείο Εμπορίου και στο υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά «προκειμένου ο Βούδας να ισχυροποιήσει την θέση του».
Ερευνα - Επιμέλεια: Άγγελος Πετροπουλος, Μαριάννα Κακαουνάκη, Ελένη Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.