Aπό τον Αλέξανδρο Γιώτη για τον Γαστρονόμο
Υλικά για 4 άτομα:
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος τους, κομμένα σε μέτρια λοξά κομμάτια
500 γρ. γαρίδες (μεσαίου μεγέθους ή σε όποιο άλλο μέγεθος θέλουμε), καθαρισμένες
4 εκ. φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια σαν
σπιρτόξυλα
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση Σετσουάν)
1 νεροπότηρο (300 ml) λευκό ξηρό κρασί
χυμός και λίγο από το ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό μοσχολέμονο (λάιμ) ή λεμόνι
2 κουτ. σούπας μέλι (αν βρούμε μέλι εσπεριδοειδών και μάλιστα λεμονιάς, το προτιμάμε)
Διαδικασία:
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε με προσοχή. Τις τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και προσθέτουμε την πιπερόριζα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, τα αφήνουμε λίγο να σκορπίσουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λάιμ (ή λεμονιού).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν το φαγητό έχει μείνει με πολλά υγρά, αποφεύγουμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα (γιατί οι γαρίδες δεν αντέχουν το πολύ ψήσιμο και γίνονται σαν λάστιχο) και προτιμάμε τα στραγγίξουμε τις γαρίδες και να μαγειρέψουμε τη σάλτσα μόνη της σε πιο δυνατή φωτιά, για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βάζουμε ξανά τις γαρίδες στο σκεύος και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Μην ξεχνάτε να το συνοδεύσετε με τσιπουράκι ή ούζο
Υλικά για 4 άτομα:
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος τους, κομμένα σε μέτρια λοξά κομμάτια
500 γρ. γαρίδες (μεσαίου μεγέθους ή σε όποιο άλλο μέγεθος θέλουμε), καθαρισμένες
4 εκ. φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια σαν
σπιρτόξυλα
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση Σετσουάν)
1 νεροπότηρο (300 ml) λευκό ξηρό κρασί
χυμός και λίγο από το ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό μοσχολέμονο (λάιμ) ή λεμόνι
2 κουτ. σούπας μέλι (αν βρούμε μέλι εσπεριδοειδών και μάλιστα λεμονιάς, το προτιμάμε)
Διαδικασία:
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε με προσοχή. Τις τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και προσθέτουμε την πιπερόριζα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, τα αφήνουμε λίγο να σκορπίσουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λάιμ (ή λεμονιού).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν το φαγητό έχει μείνει με πολλά υγρά, αποφεύγουμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα (γιατί οι γαρίδες δεν αντέχουν το πολύ ψήσιμο και γίνονται σαν λάστιχο) και προτιμάμε τα στραγγίξουμε τις γαρίδες και να μαγειρέψουμε τη σάλτσα μόνη της σε πιο δυνατή φωτιά, για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βάζουμε ξανά τις γαρίδες στο σκεύος και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Μην ξεχνάτε να το συνοδεύσετε με τσιπουράκι ή ούζο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.