Η αλήθεια στις ειδήσεις για την οικονομία βρίσκεται στις λεπτομέρειες!

Γράφει ο Son Ofeon
Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με "αισιόδοξες" ειδήσεις για το Ελληνικό κράτος αρχικά και για τις Ελληνικές τράπεζες στην συνέχεια.
Τα οικονομικά προβλήματα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών του Ελληνικού κράτους "λύθηκαν" με εντολή Σαμαρά.
Η τρόικα αποφάσισε να μας δώσει 6,3 δισ ευρώ στα τέλη Απριλίου, ενώ χρειαζόμαστε 8,3 δισ ευρώ έως τα τέλη Μαίου 2014.
Λεπτομέρεια: Για να πάρουμε τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ έως τον Ιούλιο (δηλαδή μετά τις
ευρωεκλογές) θα πρέπει να τσακιστούμε να υλοποιήσουμε 12 πρόσθετα μέτρα μεταρρυθμίσεων. Μην ανησυχείτε όμως. Δεν προβλέπουν ακόμα το σούβλισμα των Ελλήνων, καθώς το Πάσχα έχει ήδη περάσει.
'Ισως του χρόνου...
Πανικόβλητη η κυβέρνηση για τα 2 δισ ευρώ που λείπουν έβαλε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ στη γύρα με την είδηση:
Aποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε 3 δισ ευρώ για 5 χρόνια με σταθερό επιτόκιο.

Ξαφνικά από το πουθενά εμφανίζονται διεθνείς επενδυτές και προσφέρουν στη δημοπρασία 20 δισ ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 4,75% σταθερό για 5 έτη.

Λεπτομέρεια: Δανειστήκαμε μόνο 3 δισ ευρώ σ' αυτό το "χαμηλό" επιτόκιο για να μην δυσαρεστήσουμε την τρόικα, ενώ έως το τέλος του 2014 θα χρειαστούμε άλλα 14,1 δισ ευρώ, καθώς τα ομόλογα που λήγουν το 2014 θα απαιτήσουν 31,6 δισ ευρώ για την εξυπηρέτηση τους και το υπόλοιπο του διαθέσιμου χρηματοδοτικού προγράμματος της τρόικας (αν δοθεί τελικά όλο και έγκαιρα) είναι 17,5 δισ. ευρώ.

Εννοείται ότι αν θέλαμε ( και αν η ζήτηση που ανακοινώθηκε ήταν πραγματική) θα μπορούσαμε να δανεισθούμε επιπλέον τουλάχιστον κάποιο ποσό.

Λεπτομέρεια: Δεν θα μπορούσαμε γιατί το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι δεν μπορούμε να δανεισθούμε από αλλού χωρίς την συναίνεση της τρόικας.

Μας επέτρεψαν να δανεισθούμε το ποσό των 3 δισ ευρώ μόνο, γιατί το ΔΝΤ κωλυσιεργεί και δεν μας καταβάλει εγκαίρως το μερίδιο που του αναλογεί για το πρωτο τρίμηνο του 2014 και είναι 3,5 δισ ευρώ.

Στη συνέχεια βγήκαν μπροστά οι ανακεφαλαιοποιημένες Ελληνικές τράπεζες και ανακοίνωσαν έκδοση ομολογιακών δανείων και δημόσια προσφορά μετοχών τους από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Λεπτομέρεια1: H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απευθύνθηκε σε διεθνείς επενδυτές και όχι στους εγχώριους για να μην προκύψουν δικαιώματα για τους σημερινούς μετόχους και μειωθεί αντίστοιχα η τιμή των μετοχών μετά την αποκοπή του μερίσματος. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο όσοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του Ιουνίου 2013 θα έχαναν σίγουρα και θα καλούνταν να βάλουν και άλλα χρήματα που δεν διαθέτουν.

Λεπτομέρεια 2: Aν οι εγχώριοι επενδυτές διέθεταν τα κεφάλαια τους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών, η Eurobank πώς θα μπορούσε στη συνέχεια να αντλήσει από εγχώριους επενδυτές 3 δισ. ευρώ? Γιατί οι διεθνείς επενδυτές που πολυδιαφημίζονται ότι υπάρχουν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διαθέσουν μόνοι τους τα λεφτά που απαιτούνται. Επιπλέον έχουν δεσμευθεί ότι θα κρατήσουν μόνο για 6 μήνες τις μετοχές που θα πάρουν με σίγουρη έκπτωση 13% σε σχέση με την σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της Eurobank.

Λεπτομέρεια 3: O μεγάλος χαμένος από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκαν είναι το ΤΧΣ και ο κάτοχος των warrants. Kαθώς η τιμή από την πληθώρα μετοχών που θα εκδοθούν θα πιεσθεί, ο κάτοχος των warrant δεν θα έχει κίνητρο να τα μετατρέψει σε μετοχές.

Το ΤΧΣ δεν προβλέπεται με αυτές τις συνθήκες να πάρει πίσω τα λεφτά που έδωσε στην ανακεφαλαιοποίηση και επιπλέον το μετοχικό του ποσοστό θα πέσει σημαντικά.

Λεπτομέρεια 4: Tα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια των συστημικών τραπεζών δεν πρόκειται τελικά να αυξηθούν, καθώς με τα κεφάλαια που θα μαζέψουν σκοπεύουν να αποπληρώσουν τα ομολογιακά δάνειο που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το κράτος και λήγουν τον Μάιο του 2014. Το ομολογιακά αυτά δάνεια χαρακτηρίζονταν ως ίδια κεφάλαια ,γιατί ήταν μετατρέψιμα σε μετοχές. Εννοείται ότι στο βαθμό που θα εξοφληθούν θα μειωθούν και τα αντίστοιχα ίδια κεφάλαια. Επομένως πρόκειται για παραμύθι ο ισχυρισμός ότι οι τράπεζες θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το επόμενο παραμύθι που μας σερβιρίστηκε από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση είναι ότι τα επιτόκια που διαμορφώθηκαν ήταν χαμηλά και δείχνουν την εμπιστοσύνη δήθεν των διεθνών επενδυτών στην Ελληνική οικονομία.
Λεπτομέρεια 1: To κράτος δανειζόταν ήδη με έντοκα γραμμάτια για διάστημα έως και 1 χρόνο με μικρότερα επιτόκια. Στις 18 Μαρτίου 2014 διατέθηκαν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας αξίας 1,3 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,1% και υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 2,37 δισ ευρώ.

Προς τι ο πανηγυρισμός λοιπόν που διατέθηκε ομόλογο 3 δισ ευρώ στις "ξένες" αγορές με επιτόκιο μόνο 4,95% σταθερό για 5 χρόνια?

Δικαιολογείται ο πανηγυρισμός όταν το επιτόκιο για πράξεις αναχρηματοδότησης τραπεζών μέσω του ευρωσυστήματος είναι ήδη 0,25% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης 0,75%? Mήπως τελικά οι "ξένοι" επενδυτές είναι οι σημερινοί κάτοχοι ελληνικών έντοκων γραμματίων?

Λεπτομέρεια 2: Γιατί πανηγυρίζουν οι ελληνικές τράπεζες?

'Ηταν επιτυχία πχ το ότι η Εθνική Τράπεζα τοποθέτησε σε ξένους επενδυτές 750 εκατ ευρώ εκδίδοντας πενταετές ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 4,5% ? 'Aλλαξε μήπως ο πιστοληπτικός χαρακτηρισμός της σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του Ελληνικού κράτους?

Kεφάλαια που δανείσθηκαν με σταθερό επιτόκιο 4,5% πώς θα αποδώσουν ανάπτυξη ,όταν το επιτόκιο δανεισμού της επιχειρηματικής πελατείας σταθερό για 5 χρόνια είναι μεταξύ του 7,45% και του 11,7% ?

Γιατί προτίμησε αυτό τον ακριβό τρόπο απόκτησης κεφαλαίων, όταν το επιτοκιακό περιθώριο της για ίδια κεφάλαια είναι μόλις 3,26%?

Aπαντήσεις στα παραπάνω δεν μπορούν να δοθούν με βάση την ορθολογική σκέψη.
'Ολα εξηγούνται όμως αν δούμε τα πράγματα με την λογική της εντολής Σαμαρά.

Φαντασθείτε την σκηνή, όπου δίνεται η εντολή προς τραπεζίτες και εγχώρια ΜΜΕ:

" Δώστε μου με κάθε τρόπο ευχάριστες και αισιόδοξες ειδήσεις για να παραμυθιάσω τους 'Eλληνες μέχρι τις εκλογές.

Αν μπορείτε πείτε και ανακρίβειες. Ποιός θα σας ελέγξει ?

Mετά τις ευρωεκλογές, αν σας πιστέψουν, βλέπουμε τι κάνουμε...

Αν δεν μας πιστέψουν, θα μπορούμε τουλάχιστον να λέμε ότι εμείς κάναμε το χρέος μας...(=μεγαλύτερο) (Εδώ κλείνει πονηρά στην κάμερα το καλό αριστερό ματάκι ).

Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ....

Δεν μας άφηνε να κάνουμε την δουλειά μας μέχρι σήμερα.."

Aυτό κανένα ΜΜΕ δεν θα σας το δείξει, αλλά αν το φαντασθείτε δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα με βάση όλες τις ενδείξεις.

Απόδειξη ότι ο κος Σαμαράς δεν εμφανίζεται ούτε στην Βουλή, ούτε στα κανάλια.

Φοβάται να μην γελάσει ,όταν θα χρειασθεί να σας παραμυθιάσει ο ίδιος προσωπικά.

Τι θα σας πεί αν τον ρωτήσετε αν μειώθηκε η ανεργία?

"Δεν μειώθηκε ,αλλά βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές...."

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΛΗΞΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 2014 ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Πληροφορίες απο www.bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.