Δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα– Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση (video)

Με τον τίτλο αυτό είχε προβληθεί το 1989 μία ξεκαρδιστική κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Τζιν Γουάϊλντερ και Ρίτσαρντ Πράϊορ.
Το έργο αυτό ζούμε από το 2009 –αλλά μόνο κωμωδία δεν είναι. 
Πρόκειται περί τραγωδίας, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά και για πάρα πολύ κόσμο στον πλανήτη. 
Και εμείς, ο απλός κόσμος, δεν είχε τις γνώσεις ώστε να «δεί» ή να «ακούσει» το κακό που ερχόταν. Τι έκαναν όμως επ’ αυτού οι καθ’ ύλην αρμόδιοι;
Πως είναι δυνατόν οι ηγέτες του κόσμου και οι κορυφαίοι οικονομολόγοι να μην προβλέψουν ότι η κρίση ήταν προ των πυλών και ότι θα ήταν σφοδρότερη από ότι είχαμε γνωρίσει;
Σε αυτή την ερώτηση και σε δύο ακόμη πολύ επίκαιρες και σχετικές όπως «ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που ο κόσμος οικονομικά γύρισε στη δεκαετία του 1930» και «πως θα βγούμε τελικά από την
κρίση;» εστιάζει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης SVT.
Παρότι η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας παραμένει ισχυρή και μάλλον απρόσβλητη από το κακό που βρήκε εμάς, η δημοσιογραφική έρευνα επί του θέματος ήταν βαθύτατη και κατατοπιστική. Και δείχνει σε μεγάλο βαθμό πως φτάσαμε μέχρι εδώ και ποιοι πραγματικά ευθύνονται.

Η ουσία της βρίσκεται στο αρχικό της ερώτημα: «Πως δημιουργείται πραγματικά το χρήμα; Μοιάζει με παράξενη ερώτηση αλλά αυτή θα μας οδηγήσει στην καρδιά της οικονομικής κρίσης».

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται απόψεις διαφόρων επιστημόνων και οικονομολόγων που μπορούν να μας ανοίξουν τα μάτια. Σταχυολογούμε μερικές.

«Το σύνολο των δογμάτων των ελαττωματικών οικονομικών ήταν στον πυρήνα δημιουργίας της κρίσης» είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Είναι τρελό να έχουμε ένα μοντέλο μακροοικονομίας το οποίο δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες, χρήματα και χρέη». Στιβ Κιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουέστερν Σίντνεϊ.

«Οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα και από τον αέρα». Μίκαελ Κούμχοφ, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 «Όταν μια τράπεζα επιμηκύνει ένα δάνειο, δημιουργεί χρήμα». Ντιρκ Μπέζεμερ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χρόνινχεν.

Και εν κατακλείδι: «Όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και χρέος». Βασική οικονομική αρχή.
 
Οι περισσότερες συνεντεύξεις στο βίντεο είναι στα Αγγλικά. Αν θέλετε αγγλικούς υπότιτλους, ξεκινήστε το και κάντε αριστερό κλικ στο «κουμπί» που είναι στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης και γράφει «subtitles».


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.