Εικόνες σοκ – 50 νεκροί στο Κίεβο

Άγριες οδομαχίες ξέσπασαν από νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ανακωχή.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τους άνδρες της αστυνομίας, ενώ ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με τη τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 505 έχουν τραυματιστεί, ενώ 292
νοσηλεύονται.  



Όμηροι 67 αστυνομικοί 
67 άνδρες τις  αστυνομίας βρίσκονται αιχμάλωτοι από αντικυβερντικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα , όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πουργείου αναφέρεται επισης ότι «η αστυνομία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα στης για να διασώσει τους ομήρους»

Οπλισμένη η ουκρανική αστυνομία

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανικής αστυνομίας έχουν εξοπλιστεί με συμβατικά όπλα, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Σεργκέι Μπουρλάκοφ, όπως μεταδίδει το Russia Today.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Τυφέκια σνάιπερ σημαδεύουν τους άντρες μας. Πυροβολισμοί προήλθαν από αυτόματα όπλα και τυφέκια σνάιπερ. Έχουμε 29 τραυματίες και έναν νεκρό».

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην μάχη του Κιέβου, λέγοντας ότι οι μόνες αξιόπιστες πληροφορίες αφορούν τα θύματα από την πλευρά της αστυνομίας.

Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας επέτρεψε στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων «για λόγους αυτοάμυνας»





Η κυβέρνηση από τη μεριά της αναφέρει ότι οι διαδηλωτές «έχουν γίνει επιθετικοί. Λειτουργούν σε οργανωμένες ομάδες. Χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων σνάιπερ. Πυροβολούν για να σκοτώσουν. Ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών ανέρχεται σε δεκάδες»





Σύμφωνα με την ουκρανική "Πράβντα", το μετρό του Κιέβου λειτουργεί μόνο για τις δυνάμεις καταστολής.

Στο μεταξύ, μέλη της αθλητικής αποστολής της Ουκρανίας αποχώρησαν από τους Ολυμπιακούς του Σότσι.















Εκκενώθηκε η έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο

Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με γαλλικές πηγές η προγραμματισμένη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. αναβάλλεται.

Παραιτείται ο κυβερνήτης επαρχίας στη δυτική Ουκρανία

Την παραίτηση του αναμένεται να υποβάλει ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσερνίβτσι στη δυτική Ουκρανία, Μιχαήλο Παπίγιεφ, ο οποίος αντιμετώπισε την οργή των διαδηλωτών για τα θύματα στο Κίεβο.



Το βράδυ της Τετάρτης με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε πως οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν καθώς κηρύχθηκε «εκεχειρία».

Συγχρόνως αναγγέλθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση.



Όλα αυτά μόλις μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων.



Είχε προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης. «Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η προεδρία στην σχετική της ανακοίνωσή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν και Γιανουκόβιτς

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Russia Today, που επικαλείται το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου, «ο Πρόεδρος και η Καγκελάριος εξέφρασαν την σοβαρότατη ανησυχία τους για την σύγκρουση στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε δεκάδες θύματα».

Οι δύο συμφώνησαν να πάρουν άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα».

Εξάλλου, η Βρετανία κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στο Λονδίνο, «για να του ζητήσουμε να σταματήσει τη βία», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ πιέζει τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς να δεχτεί την πρόταση της Ε.Ε. για υποστήριξη των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Το να προσπαθεί κανείς να κερδίσει χρόνο κρύβει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να αναζωπυρώσει αναπάντεχα τις συγκρούσεις», είπε η Α. Μέρκελ.

Λαβρόφ: "Εκβιασμός" η επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία

Με εκβιασμό παρομοίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σερκεί Λαβρόφ της απειλές για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ουκρανίας.

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας

«Η Ελληνική Προεδρία στρέφει τη σκέψη της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, στους τραυματίες. Καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας ή κλιμακώνει τη βία», δήλωσε από τα Σκόπια που βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Είμαι σε επαφή με πολλούς συναδέλφους μου. Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και ότι θα τα λάβει υπ’ όψιν του και ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία», καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αλ. Τσίπρας: Η Ε.Ε. «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιβολή κυρώσεων»

Αλ. Τσίπρας:  «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση. Είναι αδιανόητο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως, να επικροτείται η βία ως επιλογή που μπορεί να δώσει λύση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και σήμερα πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο λαός της, χωρίς βία και ανάμειξη τρίτων. Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε την ΕΕ «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιβολή κυρώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.