Σοκ από Bundesbank: Τα πακέτα διάσωσης τέλειωσαν -Βάλτε εφάπαξ φόρο στις ιδιωτικές περιουσίες

Αλληλεγγύη και πακέτα διάσωσης τέλος, φορολογήστε τον ιδιωτικό πλούτο για να σωθείτε και μετά να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων χωρών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η γερμανική κεντρική τράπεζα στις χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Συγκεκριμένα στο μηνιαίο δελτίο της η Βundesbank προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών προτού ζητηθεί η βοήθεια άλλων χωρών. 
Σύμφωνα με τη Bundesbank, o φόρος αυτός «ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους
πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη».
Όπως εκτιμά, μια εφάπαξ εισφορά επί του ιδιωτικού πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης.
Την πρόταση της Bundesbank για  μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού πλούτου στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έσπευσε να συνυπογράψει ο  αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερντώντων στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Όπως είπε, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η εισφορά κεφαλαίου αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης τόσο οι υπαίτιοι της κρίσης όσο και εκείνοι που επωφελούνται από την παροχή κρατικής βοήθειας.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο ειδικός αυτός φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται η φυγή κεφαλαίων, ενώ χρυσώνει και το χάπι λέγοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για την επιβολή  του δεδομένου ότι οι χώρες της ευρωζώνης είτε δανείζονται κανονικά από τις αγορές είτε έχουν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης.
Εξετάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.