Έτσι αγοράζουν ακίνητα οι εφοπλιστές, κορόιδα!

Του Στρατή Μαζίδη
Συγγνώμη που σας λέω κορόιδα, μη εξαιρώντας τον εαυτό μου, αλλά με αυτό που θα διαβάσετε, εκεί θα καταλήξετε. Είχα υποσχεθεί άλλωστε τη συνέχεια του άρθρου μου για το …φουκαρά εφοπλιστή που το 2009 πήρε επίδομα αλληλεγγύης και στήνεται στις ουρές του Οίκου Ναύτου.
Τώρα λοιπόν θα σας πω, πως οι ναυτιλιακές εταιρείες είτε οι ίδιες, είτε οι ιδιοκτήτες τους, διότι αν ακολουθήσεις το νήμα των υπεράκτιων εταιρειών σε άνθρωπο θα καταλήξεις, αγοράζουν ακίνητα.
Η χούντα το 1967 ψήφισε τον περιβόητο νόμο 89, στον οποίο υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των
εδώ ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν έδρα πχ τη Λιβερία ή κάποια νησάκια στη μέση του πουθενα με διεύθυνση όλες τα ίδια δικηγορικά γραφεία και εδώ όλως τυχαίως άνοιξαν ας το πούμε υποκατάστημα.
Πριν αρκετά λοιπόν χρόνια βρέθηκα στη ΔΟΥ Πλοίων για μια σειρά εργασιών ανάμεσα στις οποίες να πάρω και φορολογική ενημερότητα.
“Τι να την κάνετε; Εταιρεία του ΑΝ 89/67 ούτε να αγοράσει, ούτε να πουλήσει μπορεί και για αυτό δεν τους χορηγείται”, είπε ο εφοριακός. Τώρα το πως πιο παλιά είχα πάρει, είναι ένα άλλο θέμα, μάλλον του “δε βάριεσαι” άλλου εφοριακού.
Μα καλά θα πει κανείς, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν ακίνητα, πώς έχουν τέτοια μέγαρα δικά τους;
Με ένα πολύ απλό νομιμότατο τρόπο στη χώρα των παραθύρων και παραπλεύρων όδων.
Ναι, πχ η DEN PLIRONO POTE FOROUS NAVIGATION S.A ανοίγει μια ΕΠΕ, ΟΕ κτλ με συνεταίρους τους ίδιους τους πλοιοκτήτες ή τα παιδιά τους. Πάει μετά η ΟΕ σε μια από τις τράπεζες που συνεργάζεται η ναυτιλιακή η οποία έχει εδώ, στην Ελβετία ή οπουδήποτε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και ζητά ένα δανειάκι ως ΟΕ. Τι λέτε; Θα το πάρει ή όχι; Και φυσικά θα το πάρει αφού τα ίδια πρόσωπα έχουν τόσα εκατομμύρια.
Παίρνει λοιπόν η ΟΕ το δανειάκι και νοικιάζει το ακίνητο στη ναυτιλιακή, ουσιαστικά στον εαυτό της και έτσι δικαιολογεί και το πόθεν έσχες ως προς την αποπληρωμή του δανείου. Αν μάλιστα έχει αποκτήσει περισσότερα ακίνητα και τα εκμισθώνει; Ακόμη καλύτερα. Βγαίνει και κερδόφορα στα βιβλία.
Και τι γίνεται όταν το φυσικό πρόσωπο θέλει να κάνει τα λούσα του. Π.χ όταν παντρεύεται και θέλει να αποκτήσει μια βιλάρα με κήπους, γυμναστήρια και πισίνα;
Πώς θα δικαιολογήσει την απόκτηση ενός τέτοιου σπιτιού όταν στα χαρτιά φαίνεται απλός εργαζόμενος που μόνο ως καλεσμένος θα περνούσε ποτέ ένα πολυτελές κατώφλι;
Πάρα πολύ εύκολα. Πάλι με δάνειο από την τράπεζα στην οποία ο μπαμπάκας έχει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Αιτείσαι πχ € 600.000,00 δάνειο κι αρχίζεις να πληρώνεις ενώ παράλληλα ο πατέρας σου έχει στείλει ένα έμβασμα ισόποσο σε δολάρια για ένα λογαριασμό που θα ανοίξει σε ευρώ εξυπηρετώντας το δάνειο.
Κατά τα λοιπά οι ναυτιλιακές και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να πουλήσουν ούτε να κρυφτούν. Τουλάχιστον ο Στουρνάρας έκοψε το πολυτεκνικό επίδομα στους εφοπλιστές…
Είμαστε λοιπόν ή όχι κορόιδα;
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.