Α. Μανιτάκης: Αποχωρούν 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2015

Τα στοιχεία των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας παράλληλα για την απαίτηση της Τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις 15.000 υπαλλήλων, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη Δημόσια Διοίκηση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφτασε τις 32.000, τη στιγμή που είχε υπολογιστεί στις 20.000.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, μέχρι το 2015 θα έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα
180.000 δημόσιοι υπάλληλοι, όταν η απαίτηση της Τρόικας ήταν 150.000, δηλαδή προβλέπονται 30.000 περισσότερες αποχωρήσεις, σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστσοσελίδα Protothema.gr, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κάτω από 600.000.
Την κατάσταση αυτή την χαρακτήρισε «τρομακτική», γιατί δημιουργεί κενά και ενέχει ο κίνδυνος της παράλυσης των δημοσίων υπηρεσιών και των σημαντικών προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα υποστήριξε ότι το επίκεντρο της συζήτησης για το Δημόσιο πρέπει να είναι άλλο, και όχι οι αποχωρήσεις, αφού θα πρέπει με μειωμένο προσωπικό να καλυφθούν ανάγκες.
Στάθηκε στο μηχανισμό καλύτερης αξιοποίησης του δημοσίου υπαλλήλου για το καλό της υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι το μέτρο της κινητικότητας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τιμωρία από τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί διαφορετικά θα αποτύχει.
«Καλύτερα να κατηγορηθούμε για καθυστέρηση, παρά για αποτυχία ή αδιαφορία» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Κριτική κατά της τρόικας από τον υπουργό
Αναφέρθηκε στην πρώτη απαίτηση της Τρόικας για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και ύστερα στη δεύτερη, για άμεση αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων.
«Κάθε συζήτηση για απολύσεις παραλύει κάθε διαδικασία αξιολόγησης» είπε ο κ. Μανιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι λειτουργεί ως άλλοθι, για να μη γίνει τίποτα. «Η συζήτηση για απολύσεις συγκαλύπτει τη δραματική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπει την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για περιπτώσεις επίορκων και απόντων.
Περιγράφοντας τις απαιτήσεις της Τρόικας, είπε πως από τις πρώτες μέρες που έφτασε στην Ελλάδα προ τριετίας η συνταγή της αποτυπώθηκε ποσοτικά και ότι η οδηγία ήταν να καταργηθούν οργανισμοί, να μειωθεί προσωπικό και να γίνουν συγχωνεύσεις. Ο κ. Μανιτάκης συμπέρανε ότι αυτή η πολιτική ήταν ανεδαφική στην εφαρμογή της.
Μιλώντας για την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι η προσπάθειά της επικεντρώθηκε στη μείωση των δομών κατά 30%, κάτι που μετατράπηκε σε νόμο, ο οποίο προέβλεπε την οριζόντια κατάργηση των οργανισμών χωρίς αξιολόγηση και περιγραφή των νέων θέσεων.
«Αποτέλεσμα, να μη γίνει τίποτα» είπε ο κ. Μανιτάκης, αφού οδηγούσε σε μια νέα μορφή διοίκησης χωρίς να προβλέπεται η αναβάθμισή της.
«Η απουσία ποιοτικών κριτηρίων ακύρωνε την μεταρρύθμιση» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην βοήθεια της Task Force, ώστε να πραγματωθεί μια διαφορετική μέθοδος.
Ως αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας ανέφερε τη μείωση των δομών σε όλα τα υπουργεία που ξεπερνάει το 30% και φτάνει στο 50%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ποιοτικές παραμέτρους.
Τέλος, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ο μέσος δημόσιος υπάλληλος δεν αποδίδει αυτά που οφείλει και μπορεί και επισήμανε ότι η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο, αλλά εγγύηση, για να μπορεί ο υπάλληλος να επιτελεί τα καθήκοντά του μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.