Έφυγε ο "γκουρού" της τεχνολογίας Steve Jobs. Μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή του..

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
Ίσως ήταν η πρώτη "μάχη" που έχασε στη ζωή του, από τις τόσες που έδωσε.

Ο θάνατος του Steve Jobs είναι «πρώτο θέμα» σε όλο τον κόσμο: «ηγήθηκε μιας επανάστασης στα κινητά και τους υπολογιστές», γράφει το CNN. «Περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, ήταν αδύνατο να τον ξεχωρίσεις από την εταιρεία του», λέει το BBC καθώς πράγματι η πορεία του Jobs ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Apple και η επιστροφή του σ’ αυτή, έπειτα από περίπου μία δεκαετία
απομάκρυνσης, έδωσε το σήμα για την ανάκαμψή και την κυριαρχία της.

Έχει χαρακτηριστεί το «παιδί θαύμα» της Σίλικον Βάλεϊ, κάτι πολύ λογικό αν διατρέξει κανείς το «βιογραφικό» του: Apple I και II και Macintosh, iMac, iPod, iPhone, iPad είναι μεταξύ των καινοτομιών που λάνσαρε ο Jobs και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το 2010 οι Financial Times τον ανακηρύσσουν «Πρόσωπο της χρονιάς». Την ίδια εποχή o δικτυακός τόπος MarketWatch τον ανακήρυξε «διευθύνοντα σύμβουλο της δεκαετίας», τίτλος που του είχε δοθεί το 2009 και από το Fortune.

Σε ό,τι αφορά την Apple, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του iPad, τα οικονομικά της μεγέθη ξεπέρασαν αυτά της Microsoft και έγινε το Μάιο του 2010 η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία.

Την ώρα που η Apple βρίσκεται στο δρόμο για την κορυφή, ο Steve Jobs αρχίζει να δίνει τη δική του μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 χρειάζεται να λείψει με αναρρωτική άδεια. Το ίδιο συμβαίνει στις αρχές του 2011, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Τον Αύγουστο αναγκάζεται να παραιτηθεί. «Στην Apple έκανα μερικούς από τους πιο καλούς φίλους στη ζωή μου και σας ευχαριστώ όλους για τα τόσα χρόνια που μπόρεσα να εργαστώ μαζί σας», γράφει κλείνοντας την επιστολή της παραίτησής του και υπογράφει: «Στιβ».

Σχεδόν δύο μήνες μετά, μόλις στα 56 χρόνια του, ο Steve Jobs χάνει ίσως για πρώτη φορά μία μάχη, που είναι όμως η πιο σημαντική: τη μάχη για τη ζωή.

Steve Jobs: Δύσκολος στην επικοινωνία, σκληρός στη συνεργασία και στη διαπραγμάτευση, ενοχλητικά τελειομανής, αλλά παρ' όλα αυτά «καταδικασμένος» να πετυχαίνει.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα παιδί υιοθετημένο, που δεν τέλειωσε ποτέ το πανεπιστήμιο, θα έφτανε να χτίσει μέσα σε ένα γκαράζ τη Νο 1 εταιρεία της Αμερικής;

Κι όμως, ο  Steve Jobs υπήρξε τόσο χαρισματικός και οραματιστής, που δεν θα μπορούσε να μην πετύχει.

Γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και αμέσως υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Σίλικον Βάλεϊ, την περίοδο που τα χωράφια έδιναν τη θέση τους στις πρώτες κατοικίες για τους υπαλλήλους των αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών.

Το 1972 αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο Ριντ στο Πόρτλαντ, το οποίο όμως εγκατέλειψε από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Συνέχισε, ωστόσο, να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -όπως αυτό της καλλιγραφίας!- και να κοιμάται στο πάτωμα των δωματίων των φίλων του, κερδίζοντας χρήματα για φαγητό από την ανακύκλωση κουτιών αναψυκτικών.

Οπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, το μάθημα καλλιγραφίας τον βοήθησε να δημιουργήσει τις διαφορετικές γραμματοσειρές στο Macintosh.

Πριν γνωρίσει τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόσνιακ, ταξίδεψε στην Ινδία σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης. Επέστρεψε πίσω… βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ινδικά ρούχα.

Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, κάτι που χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο-τρία σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του.

Το δεύτερο, φυσικά, ήταν το στήσιμο της Apple σε συνεργασία με τον Βόσνιακ. Οπως αποκαλύπτουν πρώην συνεργάτες του, κάθε μέρα στην εταιρεία αποτελούσε για εκείνον μια νέα περιπέτεια.

Είχε την περιέργεια ενός μικρού παιδιούύ. Την ίδια στιγμ,ή όμως, ήταν υπερβολικά καινοτόμος, αδιάλλακτος και πεισματάρης, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά με τους συναδέλφους του, βάζοντας πάντα το καλό της εταιρείας πάνω από το δικό του.

Αυτό ακριβώς έκανε και με την ανακοίνωση της παραίτησής του, προφυλάσσοντας έτσι την εταιρεία που ο ίδιος ανέδειξε ως Νο 1 της Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.