Υπό εξέταση το σχέδιο αναδιάρθρωσης τραπεζικών κεφαλαίων

Η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών της, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, δήλωσε στις 5 Οκτωβρίου η καγκελάριος Angela Merkel, ανακουφίζοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω υποθέσεων ότι επεξεργάζονται σχέδια για την ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
 «Νομίζω είναι σημαντικό, εάν επικρατεί η γενική άποψη ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετή κεφαλαιακή επάρκεια για να αντεπεξέλθουν στη σημερινή κατάσταση, τότε μία λύση υπάρχει,» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις Βρυξέλλες.
 «Η γερμανική κυβέρνηση – όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών ξεκάθαρα τις
τελευταίες δύο μέρες – είναι έτοιμη να εφαρμόσει αναδιάρθρωση του τραπεζικού κεφαλαίου, εάν χρειαστεί,» πρόσθεσε η Merkel.
 «Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αναδιάρθρωση,» τόνισε συμπληρώνοντας ότι: «Χρειαζόμαστε κριτήρια, είμαστε κάτω από την πίεση του χρόνου και πρέπει να λάβουμε μια απόφαση γρήγορα.»
 «Εάν χρειαστεί να το συζητήσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο τότε σίγουρα θα το κάνουμε,» ανέφερε.
Ηγέτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 – 18 Οκτωβρίου για την τακτική τους σύνοδο. Οι αρχηγοί των 17 κρατών που ανήκουν στην ευρωζώνη θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση τη δεύτερη ημέρα.
Το σχέδιο για τις τράπεζες δεν αποτελεί μυστικό
Ανησυχίες εγείρονται τις τελευταίες ημέρες ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να εξαπλωθεί στον τραπεζικό τομέα, με τη βελγική τράπεζα Dexia να βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία και δημόσια εξαγορά, λόγω υποθέσεων για την εκτεταμένη έκθεσή της στα ελληνικά τοξικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τώρα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του τραπεζικού τομέα.
 «Δεν είναι καθόλου μυστικό ότι όλες οι ευρωπαϊκές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για την υιοθέτηση ενός σχεδίου το οποίο θα εισάγει επίσημα, δημόσια κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών,» δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος ηγέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Antonio Borges.
 «Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι η βοήθεια αυτή είναι αναγκαία και θα πρέπει να δοθεί τις επόμενες εβδομάδες,» πρόσθεσε ο Borges.
Εκτίμησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να τροφοδοτήσει τις τράπεζες με 200 δις ευρώ.
Εθνικά ή κοινοτικά χρήματα;
Στις Βρυξέλλες η Angela Merkel ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα πρέπει μάλλον να συμβαδίζει με «προσαρμογές» ως προς το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο εάν τα χρήματα που θα προσφερθούν στις τράπεζες θα προέρχονται από το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 440 δις ευρώ, ή από εθνικά ταμεία. «Εάν τα χρήματα θα εκρεύσουν από τα εθνικά ταμεία ή, σε τελευταία περίπτωση, από το ΕΤΧΣ, θα αποφασιστεί από το κάθε κράτος,» ανέφερε ο  Borges
Η εκμετάλλευση χρημάτων από το ΕΤΧΣ θα προκαλέσει διαμάχη στη Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχος στο ταμείο διάσωσης. «Εκτιμώ ότι το ΕΤΧΣ δεν είναι το ιδανικό όργανο για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων,» δήλωσε κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης. «Γιατί θα πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών; Κάθε χώρα πρέπει να διευθετεί τα του οίκου της.»
Η Γαλλία φαίνεται επίσης διστακτική, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες - BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole – παρατηρούν την τιμή της μετοχής τους να μειώνεται κατά το ήμισυ από την αρχή της χρονιάς, κάτι το οποίο φανερώνει ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα κοστίσει ακριβά στη Γαλλία εάν επωμιστεί όλο το βάρος στις πλάτες της.
Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012, αυτό ίσως θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.
Αντί της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η κυβέρνηση προτιμά να εφαρμόσει ξανά σχήμα το οποίο χρησιμοποίησε στην αρχή της κρίσης του 2008, προσφέροντας χρηματοδοτικές εγγυήσεις και αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές σε τράπεζες, ένα είδος δανείου που ισοδυναμεί, όμως, με κεφάλαιο.
Η Γερμανία έχει χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό εγγυήσεων και καθαρής αξίας, χωρίς να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο. Εθνικοποίησε μία τράπεζα κατά τη διάρκεια της κρίσης παρόλο που αρκετές είχαν πληγεί.
Οι λύσεις αυτές βοήθησαν Βερολίνο και Παρίσι να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στις τράπεζες – κάτι το οποίο είναι ακριβό και πολιτικά ντροπιαστικό.
 «Το ΕΤΧΣ δεν αποτελεί μαγική λύση διότι το καταστατικό της δεν επιτρέπει σε χώρες που συνεισφέρουν σε αυτό να το χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως,» εξήγησε οικονομολόγος που ζήτησε να μη φανερωθεί η ταυτότητά του.
 «Το πιθανότερο σενάριο είναι Γαλλία και Γερμανία, μέσω του ΕΤΧΣ, να επωμιστούν το βάρος της στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ οι ίδιες να αναδιαρθρώσουν τα κεφάλαια των τραπεζών τους εκτός του πλαισίου του ΕΤΧΣ.»
Προσπάθειες περιορισμού της κρίσης
Για να ξαναγίνουμε όμως αξιόπιστοι, όποιο σχέδιο κι αν υλοποιηθεί πρέπει να είναι συνεκτικό, δήλωσε ο Daniel Gros, επικεφαλής του Κέντρου μελετών ευρωπαϊκής πολιτικής.
 «Δε θέλω να δω ένα συντονισμένο σχέδιο με επιμέρους εθνικά σχήματα. Επιθυμώ ένα ευρωπαϊκό σχέδιο – έναν ευρωπαϊκό θεσμό ο οποίος θα αναδιαρθρώσει τα τραπεζικά κεφάλαια.
 «Το ΕΤΧΣ τώρα πρέπει να δώσει χρήματα στις τράπεζες. Όμως θα πρέπει το ίδιο να είναι σε θέση να τις διαχειριστεί. Ποια τράπεζα επιθυμεί την ιταλική κυβέρνηση, για παράδειγμα, ως μέτοχο; Και ποια αδύναμη κυβέρνηση προσδοκεί να γίνει μέτοχος σε τράπεζα;»
Το εάν η βοήθεια στις τράπεζες με επιπλέον κεφάλαιο επιτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, ίσως τελικά εξαρτηθεί από το εάν οι επενδυτές στο ελληνικό χρέος εξαναγκαστούν να δεχτούν μεγαλύτερες απώλειες, πρότεινε η Merkel.
Εάν γίνει αυτό, η ενίσχυση προς τις τράπεζες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίσως αποδειχτεί δύσκολη, αν όχι αδύνατη, επεσήμανε αξιωματούχος της ΕΕ. «Τα περιθώρια είναι στενά. Κανείς δε γνωρίζει πού θα καταλήξουν τα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αιτία που ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ήρθε στην Πολωνία είναι επειδή τίθεται κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης. Τον ίδιο φόβο εκφράζει και το ΗΒ.


Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.