Λουτράκι - Ανάλυση εκλογών. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε στις τοπικές εκλογές αλλά κέρδισε στις ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Λουτράκι, ήταν πολύ ικανοποιητικά, αφού ψηφίστηκε από το 28,21% των πολιτών, διευρύνοντας και τη διαφορά του από το δεύτερο κόμμα τη Ν.Δ. η οποία επιλέχθηκε από το 18,79%, ενώ σε πτωτική τάση ήταν και τα άλλα συγκυβερνούντα δοχεία Ελιά 6,70% και ΔΗΜΑΡ με 0,97%, αλλά και τα "τηλεοπτικά" κόμματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο δήμος Λουτρακίου ψήφισε με πολιτική συνείδηση, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που τον ξεπούλησαν και τον απαξίωσαν.
Άλλωστα αυτό φάνηκε από μηνών, αφού τα μηνύματα από την ανάγνωση των άρθρων του μεγαλύτερου ιστολογίου και του μεγαλύτερου πολιτικού blog της Κορινθίας, loutrakiblog & loutraki one αντίστοιχα, έδειχναν ξεκάθαρα τις τάσεις. Και είμαι περήφανος που είμαι συμπολίτης και συνδημότης ενός τέτοιου υγειούς κοινού.
Με το ίδιο κριτήριο, οι δημότες τιμώρησαν και τον συνδυασμό του Κώστα Λογοθέτη, όχι γιατί είχε τη
δυνατότητα να κάνει ή να σπαταλήσει πολλά, αλλά γιατί τους εξαπάτησε, τους κορόϊδεψε και δεν προσπάθησε να ξεφύγει από την μετριότητα, για να μη πω κάτι χειροτερο. Και εάν ο Λογοθέτης δεν είχε κάνει κάποιες -ομολογουμένως έξυπνες- κινήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως η ένταξη των εκπροσώπων των οικιστών και του ΕΠΑΜ στο ψηφοδέλτιο, που του πρόσφεραν 400 ψήφους, θα είχε πάει κάτω από το 17%.

Το ίδιο συνέβη και με τον Π. Παύλου, αφού παρά τις προσθήκες των γιατρών και αρκετών νέων στο ψηφοδέλτιο, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται και πια δείχνει να απεχθάνεται, ήτοι ως ένα επαγγελματία της πολιτικής που δείχνει να έλκεται από την εξουσία. Παράλληλα, βάσει των μετρήσεων και των εκτιμήσεων, η διαφορά εκτοξεύτηκε από το 55%-45% στο 61%-39%, μετά την προεκλογική ομιλία της Πέμπτης η οποία ήταν γεμάτη θυμό και κατηγορίες προς τον άλλο υποψήφιο, αλλά και από τις ανίερες συμπτώσεις με τα μονταρισμένα βίντεο για τον Γιώργο Γκιώνη που θύμωσαν ακόμη και υποστηρικτές του Παύλου ή μη υποστηρικτές του Γκιώνη.
Όμως, τι έφταιξε και ο τρίτος συνδυασμός, αυτός της πρωτοβουλίας πολιτών, δεν προχώρησε σύμφωνα με τις ενδείξεις, περισσότερο από το περίπου 20.50% που πήρε; 
Γιατί δεν κεφαλοποίησε την τάση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να πάρει το εξαιρετικά φτωχό 17% στο Λουτράκι και από περίπου 7% σε Ίσθμια και Περαχώρα;
Εδώ λοιπόν είναι αυτό που έλεγε ο Πιττακός ο Μυτιληναίος...."Αρχή Άνδρα Δείκνυσι", δηλαδή ότι η ποιότητα του ανδρός φαίνεται πραγματικά όταν αναλάβει ή αναλαμβάνει εξουσία και αξιώματα.
Ενώ λοιπόν ο συνδυασμός της Πρωτοβουλίας Πολιτών ξεκίνησε με πρωτοφανή δημοκρατικό τρόπο (εγγραφή μελών, πρόταση μελών για υποψηφίους επικεφαλής, ιδρυτικό καταστατικό που διέπει τη λειτουργία και τις θέσεις κλπ), αίφνης ορισμένοι, κυρίως προερχόμενοι από τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να καπελλώσουν ή να κατευθύνουν τις καταστάσεις.
Και αυτό φάνηκε, από το γεγονός των αρχικών προσκλήσεων, όπου η ΤΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για την "ανεξάρτητη" κίνηση, ή από το γεγονός ότι προτάθηκαν και προωθήθηκαν κομματικά στελέχη χωρίς έρισμα στο ευρύ δημοτικό κοινό, ή ακόμη και από τα μέλη που συντόνιζαν και εμφανίζονταν ως το πάνελ των εκάστοτε συναντήσεων και διαδικασιών.
Το πρώτο τεράστιο λάθος ήταν αυτό. Από την άλλη, όταν βλέπεις ότι ο πιθανότερος διεκδικητής, δεν είναι κομματικά συνδεδεμένος με συγκεκριμένο κόμμα, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τον προστατέψεις. Και αυτό δεν έγινε.
Και μετά; Ήρθε η επιλογή του επικεφαλής, όπου οι άλλοι συνυποψήφιοι, είτε προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ (Σ. Νικολάου), είτε όχι (Ν. Λόης, Γ. Γιωτάκης), σηκώθηκαν και έφυγαν, καταργώντας έτσι την προσπάθεια που είχε γίνει, δείχνοντας ιδιοτέλεια και μικροπρέπεια, ενώ ο Νικολάου έβγαλε τον γνωστό εαυτό του, καταγγέλοντας όλους πλην του ίδιου, δημοσιοποιώντας επιστολές περί φράξιας και άλλων φαιδρών που κατά καιρούς έχει πει ο Νικολάου, με προφανή σκοπό την υποτίμηση του συνδυασμού.
Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός ξεκίνησε τον αγώνα του, με εξαιρετική επιτυχία, κάτι για το οποίο πιστώνεται αποκλειστικά ο Δημήτρης Στάμου και ορισμένοι συνεργάτες του, που δεν είχαν πάνω από τον τοπικό συνδυασμό, την κομματική ταυτότητα.
Και δυστυχώς για τους ίδιους, δεν κεφαλοποίησαν ή δεν άφησαν να κεφαλοποιηθεί η έλξη από τη προσωπικότητα και τη δημοφιλία του Δημήτρη Στάμου, αλλά προσπαθούσαν καθόλη τη διάρκεια να δείχνουν ότι ο συνδυασμός είναι υπεράνω του επικεφαλής του, φοβίζοντας έτσι τους ψηφοφόρους που αισθάνθηκαν ότι ένας δήμαρχος σαν τον Δ. Στάμου θα ήταν δέσμιος των παλαιοκομματικών αριστερών πρακτικών.
Και παρόλα αυτά ο αγώνας στέφθηκε με επιτυχία, αφού σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων των Αγίων Θεοδώρων τον επέλεξε, όχι γιατί εκπροσωπούσε κάποιο κόμμα, αλλά για τον Δημήτρη Στάμου, κάτι που σε άλλες περιοχές λειτούργησε ως μπούμεραγκ. 
Θα μου πεις τώρα, ότι το παίζω μετά Χριστόν προφήτης. Όχι, απλά θα σου πω ρίξε μια ματιά στους σταυρούς επιλογής και δες τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους άλλους εκπροσώπους του συνδυασμού, και προσπάθησε να αναγνώσεις τη πραγματική δημοτικότητα, αφού οι "συνδεδεμένοι" με το κόμμα υποψήφιοι ουσιαστικά καταποντίστηκαν. 

Κακά τα ψέματα, δεν νομίζω ότι θα άλλαζε η τελική ετυμηγορία αν ο συνδυασμός του Δημήτρη Στάμου ήταν 2ος. Πάλι δήμαρχος ο Γιώργος Γκιώνης θα ήταν. 

Όμως το μήνυμα θα ήταν πιο σαφές. Όπως είναι και τώρα. 
Όχι στο κομματισμό σε τοπικό επίπεδο.
Όχι στους επαγγελματίες πολιτικούς.
Όχι σε αυτούς που μας λένε ψέματα και μας εξαπατούν.
Όχι σε αυτούς που δεν κάνουν έργα.

Εγώ τουλάχιστον έτσι το διαβάζω το μήνυμα των δημοτών.







5 σχόλια:

  1. s-spinos

    Geo, μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου στα πλείστα όσα αναφέρεις. Όμως εδώ ..."δεν κεφαλοποίησαν ή δεν άφησαν να κεφαλοποιηθεί η έλξη από τη προσωπικότητα και τη δημοφιλία του Δημήτρη Στάμου, αλλά προσπαθούσαν καθόλη τη διάρκεια να δείχνουν ότι ο συνδυασμός είναι υπεράνω του επικεφαλής του, φοβίζοντας έτσι τους ψηφοφόρους που αισθάνθηκαν ότι ένας δήμαρχος σαν τον Δ. Στάμου θα ήταν δέσμιος των παλαιοκομματικών αριστερών πρακτικών.", κάνεις λάθος εκτίμηση που βγάζει σε λάθος συμπέρασμα.

    Και εξηγούμαι: ένας από τους κυρίαρχους στόχους της Πρωτοβουλίας ήταν και είναι η ανατροπή του δημαρχοκεντρισμού, του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Πως θα γίνει αυτό χωρίς την προοδευτική μετατόπιση των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν καίρια προβλήματα του Δήμου, από το πρόσωπο του δημάρχου στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας και κατ επέκταση στους δημότες???

    Ναι, όντως! αυτό φόβισε εν μέρη αρκετούς (και πολλοί ίσως να μην κατάλαβαν) συμπολίτες μας να αναλάβουν τηνευθύνη της ψήφου τους, συνηθισμένοι στο σύστημα της ανάθεσης.
    Η πρωτοβουλία πολιτών θέλει και αυτό να το εξαλείψει από την κοινωνία μας.

    Η πρωτοβουλία ήθελε και θέλει τη συμμετοχή και την αυτενέργεια των πολιτών. Δύσκολα πράγματα, το ξέρει η Πρωτοβουλία, δεν είναι ακόμα έτοιμη η κοινωνία μας να τα αποδεχτεί με τη μία.
    Όμως προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι το εγχείρημα.
    Και ακριβώς αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα, να ξεφύγουμε από τα παλαιοκομματικά δεσμά, και αυτά δεν είναι καθόλου "παλαιοκομματικές αριστερές πρακτικές".
    Αν βλέπεις κάποιον άλλο τρόπο, πες τον.

    Όσο για τους σταυρούς επιλογής, έτσι όπως έχουν κατανεμεθεί(;), θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπήρξε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάποιος μηχανισμός (από τους γνωστούς) που να κατευθύνει σταυρούς.
    Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ` όψη μας, τη διασπορά (κακό χωριό τα λίγα σπίτια, όλοι γνωριζόμαστε) των μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, και στους άλλους τρεις συνδιασμούς.
    Να λάβουμε υπ` όψη μας και τον άδικο πόλεμο εναντίον του κ.Στάμου, φερτός κλπ...

    Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις οργανωτικές της αδυναμίες, ένεκα ελείψεως χρόνου, η πρωτοβουλία πολιτών κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ σημαντικού ποσοστού των συμπολιτών μας, και το κυριότερο και βασικό, κέρδισε τη συμπάθεια και την προσοχή των συνδημοτών μας, στις αρχές και το πρόγραμμα της.
    Κι έτσι έβαλε μια σοβαρή παρακαταθήκη προς το μέλλον για την προώθηση και λύση των σοβαρότατων προβληματων που αφορούν στους συνδημότες και το Δήμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, και εν πολλοίς αποδεκτές. Η ένσταση μου όμως παραμένει στο γεγονός ότι είτε θα έπρεπε να μην υπάρχει ενεργή συμμετοχή από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα έπρεπε να γίνει σωστά.
    Το ολίγον έγγυος και η υπερβολική πολυφωνία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε συνδυασμούς και κόμματα, κάτι που σε εθνικό επίπεδο αποσβαίνεται, όμως σε τοπικό μεγενθύνεται.
    Όντως κρίμα που δεν πήγε περισσότερο ψηλά η προσπάθεια, αφού ήταν όντως πρωτόγνωρη για τα τοπικά δρώμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Εκτιμηση σας ανεπικαιρε πιστευω ότι είναι αδικη η αποσκοπει αλλου ειστε ευροσδεκτος στη πρωτοβουλια να παρακολουθήσετε από κοντα για να αποκτησετε καλλυτερη αντιληψη και η κριτικη σας να εχει βαση Α Γ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Α. Γ. δεν είναι θέμα εκτίμησης, ούτε αμφισβητώ τις δημοκρατικές διαδικασές, ίσα ίσα που το τονίζω.
      Απλά λέω ότι από τη μια η εξ αρχής αναφορά και προβολή της σχέσης με το ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να μετουσιωθεί και σε πράξη όσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης σε αυτούς που είναι συνασπισμένοι.
      Και αυτό είναι άνευ αμφισβήτησης.

      Διαγραφή
  3. s-spinos

    Θαρρώ πως ο τοπικός Σύριζα δεν επιδιώκει και δεν θέλει η Πρωτοβουλία Πολιτών να είναι, πως να το πω, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφιεσμένος.
    Εξ άλου ούτε οι ιδρυτικές αρχές της πρωτοβουλίας ούτε ο τρόπος λειτουργίας της, επιτρέπουν κάτι τέτοιο, και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όποιοδήποτε άλλο κόμμα, και γι αυτό δυσκολεύομαι να καταννοήσω την ένσταση σου, δλδ λες να μην συμμετέχουν μέλη κομμάτων?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.