Αποκάλυψη: Γι’ αυτά τα βίντεο ο Ερντογάν «έκοψε» το ΥouΤube (videos)

Αυτό που θέλησε να κρύψει ο Ερντογάν με το κλείσιμο του youtube είναι οι συνομιλίες που καταγράφονται στα δύο βίντεο που παρουσιάζει το «Ποντίκι».
Πρόκειται για συνομιλίες οι οποίες περιγράφουν το σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.
Ή, κατά μια άλλη ερμηνεία, την προσπάθεια του Ερντογάν να ξεφύγει από τα εσωτερικά πολιτικά του ζόρια αναζητώντας έναν εξωτερικό εχθρό.
Στην αρχή του βίντεο εμφανίζονται οι φωτογραφίες τεσσάρων προσώπων.
Πρόκειται για τους (από αριστερά):

  • Χακάν Φιντάν, αρχηγό της ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες).
  • Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργό Εξωτερικών.
  • Φεριντούν Σινιρλίογλου, γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ και διαπραγματευτή της Τουρκίας για διάφορα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
  • Γιασάρ Γκιουλέρ, β αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου.
Στις συνομιλίες αυτών των υψηλότατων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης ακούγεται …. η φωνή του Τούρκου ΥΠΕΞ να λέει ότι «ο πρωθυπουργός ζητά να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται για να επέμβει η Τουρκία εντός της Συρίας».
Η ευκαιρία για την οποία κάνει λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει να κάνει με τις απειλές των ομάδων της Αλ Κάιντα που δρουν στη Συρία για επίθεση κατά μιας τουρκικής τιμητικής φρουράς η οποία φυλά τον τάφο του Ορχάν, πατέρα του Οσμάν, γεννήτορα των Οθωμανών. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων 40 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, η οποία ανήκει με συνθήκες στην Τουρκία.

Μετά τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο βίντεο ακούγεται ο Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός της ΜΙΤ, να λέει ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να στείλει 4 ανθρώπους (πράκτορες της ΜΙΤ) για να δημιουργήσουν μια αιτία πολέμου, είτε εκτοξεύοντας πυραύλους από συριακό έδαφος στην Τουρκία είτε οργανώνοντας μια επίθεση κατά της τουρκικής φρουράς του τάφου. Σε άλλο σημείο του βίντεο ο αρχηγός της ΜΙΤ ακούγεται να λέει ότι έχει ήδη στείλει χιλιάδες φορτηγά με εφόδια και πολλούς ανθρώπους του οι οποίοι εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο.
Η «φωνή της λογικής» στη σύσκεψη, η οποία παρουσιάζεται στα εν λόγω βίντεο, είναι αυτή του γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η τουρκική εθνική ασφάλεια έχει εκφυλιστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς αξιοποιείται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Ανάλογη ήταν και η «λογική» του στρατιωτικού της συνάντησης, του Γιασάρ Γκιουρέλ, ο οποίος ζήτησε, αν υπάρξει εμπλοκή, να βασίζεται σε μια ξεκάθαρη αιτία πολέμου. Οι εν λόγω επιτελείς ακούγονται επίσης να συζητούν για τον τρόπο της εμπλοκής, δηλαδή αν θα γίνει επίθεση από αέρος ή με την εισβολή αρμάτων. Επίσης ακούστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ να ζητά να ενημερωθούν ο ΟΗΕ και το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επικείμενη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση. Ωστόσο ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι, αν πρόκειται να γίνει η επέμβαση, τότε δεν θα πρέπει να ενημερωθεί κανείς, διότι θα χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το παιχνίδι στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο καθώς ο «σουλτάνος» Ερντογάν δεν αποφεύγει τον πειρασμό να προχωρήσει σε εξαγωγή των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων του, και μάλιστα λίγες μόλις μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες τεράστιες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, εμφανίζονται να διεκδικούνται επί ίσοις όροις από το κόμμα του Ερντογάν και την αντιπολίτευση.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο βίντεο που παραθέτουμε, αφαιρέθηκε από το ΥουΤube λίγο μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης στην Τουρκία και αναδημοσιεύεται αυτούσιο από το κανάλι του «Π».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.