Eλληνικό Κράτος και νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες

Όπως σε όλα τα θέματα του ελληνικού κράτους έτσι και στο διαδικτυακό στοίχημα το ελληνικό κράτος άργησε να ξυπνήσει. Το 2008 ο τζίρος του οnline στοιχήματος έφτανε τα 5 δισ. Ευρώ και από αυτά στο δημόσιο ταμείο δεν έμπαινε ούτε ένα ευρώ.
Ο λόγος; 
Απλά, όπως σε όλους τους τομείς της ελληνικής σοβιετίας, το παρανοϊκό μονοπώλειο του κρατικού τότε ΟΠΑΠ και η παντελής έλλειψη νομοθεσίας που να ρυθμίζει τα online τυχερά παιχνίδια, οδήγησαν σε μια χωρίς τέλος ασυδοσία των ξένων παρόχων τυχερών παιχνιδιών. 
Έτσι διάφορες εταιρίες (από Αγγλικούς κολλοσούς μέχρι νεοσύστατες offshore με εικονικό μετοχικό κεφάλαιο) βρέθηκαν να παρέχουν με 0% φορολογία, υπηρεσίες online στοιχήματος.
Όλες αυτές οι εταιρίες έβγαλαν τις άδειες τους σε φορολογικούς παραδείσους εντός της Ευρωπαϊκής
Ένωσης (Μάλτα, Isle de Man), με σκανδαλωδώς προνομιακό φορολογικό ποσοστό και άρμεξαν τις οικονομίες όλων των παικτών εντός της ΕΕ, την ώρα που οι χώρες δεν αποκόμιζαν κανένα φορολογικό έσοδο.
Αυτό έπρεπε να αλλάξει και σιγά σιγά οι χώρες ψήφισαν νομοσχέδια που να αποκλείουν (Βlacklist) ή να προσεκλύουν (white list) στοιχηματικές εταιρίες (Αυτή τη φορά όμως με προκαθορισμένη φορολογία.

Έτσι, αργοπορημένα και η Ελλαδίτσα ψήφισε και αυτή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και φτάσαμε στο καθεστώς με τις 24 νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες (Αδειοδοτημένες στην Ελλάδα σημαίνει πως έχουν ελληνικό ΑΦΜ και αποδίδουν (;) φόρο στο ελληνικό κράτος).

Όμως, όπως πάντα γίνεται στην ελληνική σοβιετία, το καθεστώς αδειοδότησης είναι προσωρινό! (Ακριβώς όπως στα κανάλια που λειτουργούν με προσωρινές άδειες κοντά 30 χρόνια). Επίσης δεν θέσπισε αξιοκρατικά κριτήρια για το τι χρειάζεται μια εταιρία για να αδειοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν αδειοδοτηθεί εταιρίες που στη πράξη δεν είναι πάροχοι online παιχνιδιών, αλλά οffshore μαλτέζικες εταιρίες που δεν έχουν καν υπαλλήλους και «νοικιάζουν» την άδεια τους σε άλλες εταιρίες.

Επίσης βγήκε και μια blacklist από την ΕΕΕΠ, την νεοσυσταθείσα υπηρεσία (το γνωστό ελληνικό σύστημα ανεξάρτητη αρχή) η οποία είναι υπεύθυνη της ρύθμισης της αγοράς, που ανανεώνεται κάθε τόσο και περιέχει τα domain των παράνομων στοιχηματικών εταιριών. Όλο το σύστημα των προσωρινών αδειοδοτήσεων προέκυψε για ένα και μόνο λόγο.

Για να μπορέσει να «χαρίσει» το κράτος στην αποκρατικοποίηση - Μελισσανιδοποίηση του ΟΠΑΠ, ένα μεγάλο δωράκι: Το πρώτο ιδιωτικό μονοπώλιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δόθηκαν προσωρινές άδειες μέσα στην προχειρότητα με στόχο κάποια στιγμή αυτές να ανακληθούν, ώστε να αποκτήσει ο Μελισσανίδης (που έχει μπει στον ΟΠΑΠ μέσω της ΕΜΜΑ DELTA, τσεχικής εταιρίας πάροχου τυχερών παιχνιδιών) το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια. Αυτό βέβαια ήταν αδύνατο να περάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αντιβαίνει στους νόμους περί μονοπωλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα το αυτονόητο: Ρυθμίστε την αγορά όπως θέλετε, αλλά θεσπίστε διαφανή κριτήρια στις αδειοδοτήσεις. Στη μικρή συντεκνιακή Ελλάδα όμως αυτοί οι νόμοι προκαλούν άγχος στους δοσίλογους πολιτικούς και προκειμένου να εξισορροπήσουν την κατάσταση, έδωσαν ένα άλλο δώρο στον ΟΠΑΠ: Τη δυνατότητα εγκατάστασης του ΟΠΑΠ σε κάθε πρακτορείο 50 παιγνιομηχανήματα τύπου VLT (Φρουτάκια), επιτρέποντας δηλαδή την καζινοποίηση όλης της Ελλάδας, αφού κάθε πρακτορείο θα έχει αίθουσα με φρουτάκια. Ειλικρινά δεν ξέρω πως θα πάει αυτή η χώρα μπροστά.

Το ένα σκάνδαλο επικαλύπτει το άλλο και η νεολαία κάθεται βουβή και απαθής αποδεχόμενη στωικά τη μοίρα της….
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.