Γη, ένας υπερχρεωμένος πλανήτης - by To Skouliki Tom

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2013 παρουσιάζοντας δραματική αύξηση από τα 70 τρις που ήταν το 2007.
Για όσους δε γνωρίζουν, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ ή ΒΙS στα αγγλικά) είναι μια οργάνωση-ομπρέλα 60 κεντρικών τραπεζών που δημιουργήθηκε με τις Συμφωνίες της Χάγης το 1930 και δε βρίσκεται υπό τον έλεγχο καμίας εθνικής κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, μπορεί να κάνει ό,τι της καπνίσει.
Από τα 100 τρις του παγκόσμιου χρέους, τα 43
τρις αφορούν σε κυβερνητικά προγράμματα για την τόνωση της οικονομίας και τη διάσωση των τραπεζών, οπότε μην κοιτάτε που όλη μέρα ο Ευαγγελάτος κι ο Πρετεντέρης σας κατηγορούν ότι τόσα χρόνια ζούσατε πάνω από τις δυνατότητές σας. Και οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των τραπεζών το ίδιο έκαναν.
Σύμφωνα με την ΒΙS, το παγκόσμιο χρέος οφείλεται στην τεράστια έκδοση ομολόγων από κράτη και επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού μόνο 1/9 του χρήματος που κυκλοφορεί παγκοσμίως είναι τυπωμένο, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι νούμερα σε υπολογιστές, οπότε όταν λήξουν όλα αυτά τα ομόλογα, απλά θα εκδοθούν νέα για να καλύψουν τα προηγούμενα με το πάτημα ενός κουμπιού και το παγκόσμιο χρέος θα αυξάνεται συνεχώς. Πλάκα δεν έχει ο καπιταλισμός;
Από την άλλη, κανείς δε ξέρει πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό το χρέος και από ποιον ή πώς γίνεται να χρωστάνε όλοι σε όλους αλλά ξέρουν σίγουρα ποιος θα το πληρώσει. Εσύ.
Βέβαια, εφόσον όλος ο πλανήτης είναι χρεωμένος, το σωστότερο θα ήταν να επιβληθεί ένα παγκόσμιο μνημόνιο από το Διαγαλαξιακό Νομισματικό Ταμείο του Death Star, γιατί δε μπορεί να σου λένε ότι επειδή η Ελλάδα χρωστάει μερικά δις θα πρέπει να πεινάσεις για να σωθούν οι ελληνικές και οι γερμανικές τράπεζες. Το σωστό είναι να πεινάσουν κι αυτές μαζί σου.
Είναι πλέον προφανές ότι όλο αυτό το τραπεζικό συστηματάκι που έχει στηθεί γύρω από τον καπιταλισμό δε λειτουργεί πια για κανέναν - εκτός από τους τραπεζίτες - αλλά μην περιμένεις να αλλάξει κάτι αν κάθεσαι όλη μέρα με σταυρωμένα τα χέρια και στήνεσαι κάθε μήνα στις ουρές για να εισπράξεις τα ψίχουλα που σου πετάνε.
Δεν ξέρω αν το 'χεις καταλάβει αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από το να στήνεσαι στα τέσσερα και να πληρώνεις σε είδος για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θες να αγοράσεις. Και στις δύο περιπτώσεις πουτάνα είσαι.
Εγώ πάντως, προτείνω να αρχίσουμε να συναλλασσόμαστε σε like και share στο facebook ξεκινώντας από αυτό το post. Για κάθε like θα σας δίνω μια μπουκιά ψωμί, ενώ με ένα share θα παίρνετε ολόκληρο το καρβέλι. Εξάλλου, και το σημερινό χρήμα κάπως έτσι ξεκίνησε.
(Ανήθικο δίδαγμα: Η αξία του χρήματος δεν πηγάζει από πουθενά παρά μόνο από την κοινή πεποίθηση ότι αποτελεί μέσο ανταλλαγής. Χωρίς αυτήν είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Δεν το λέω εγώ, τα βιβλία του δημοτικού το λένε.)
H BIS έχει την έδρα της στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Γη, ένας υπερχρεωμένος πλανήτης - by To Skouliki Tom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.