Οι Γερμανοί και οι... άλλοι

Την ώρα που η Γερμανία κουνάει το δάχτυλο της λιτότητας στην Ελλάδα κι όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, κατεδαφίζοντας στο άψε σβήσε τα εργασιακά δικαιώματα, για τους «δικούς» της είναι πιο… large από ποτέ!
Όντας η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα γήρανσης στην Ε.Ε., η Γερμανία έχει ήδη προσαρμόσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα κάμποσες φορές, όπως το 2007, όταν πάλι με κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού ανέβασε το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67.
Κι ενώ η Μέρκελ πιέζει αφόρητα τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., από την Ελλάδα ώς τη Γαλλία, για ακόμα πιο σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό, την ίδια στιγμή κάνει προτάσεις - χάδια για τη Γερμανία προς την τελείως αντίθετη
κατεύθυνση!
Οι βασικές αλλαγές του ασφαλιστικού που αναμένεται να περάσουν από τη γερμανική Βουλή με ισχύ
από 1.7 είναι:
◆ Σύνταξη για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στα 63 έτη, αντί για 67 ή 65.
◆ Αυξήσεις στις συντάξεις για τις μητέρες με ανήλικο παιδί.
◆ Με προηγούμενη ρύθμιση η κυβέρνηση Μέρκελ έδινε τη δυνατότητα στις μητέρες που απέκτησαν παιδί μετά το 1992 να προσμετρούν ως πλήρη συντάξιμα τρία από τα χρόνια που έμειναν σπίτι. Στο εξής και οι μητέρες με παιδί πριν από το 1992 θα μπορούν να υπολογίζουν ως συντάξιμη μια επιπλέον διετία.
◆ Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις στις αναπηρικές συντάξεις.
Η αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 63 χρόνια θεωρητικά αφορά ανθρώπους που συνεισέφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα για 45ετία. Στην πράξη, όμως, αυτά τα χρόνια εργασίας μειώνονται κατά πολύ, αφού ως «εργάσιμα» θα υπολογίζονται ακόμα κι εκείνα που ο εργαζόμενος έμενε σπίτι όχι μόνο με άδειες ως γονιός, αλλά ακόμη και αν δεν δούλευε, προκειμένου να φροντίζει άλλα μέλη της οικογένειάς του. Επιπλέον, «πλασματικά» θα υπολογίζονται και χρόνια ανεργίας.
Με το νέο ασφαλιστικό, λοιπόν, πολλοί Γερμανοί θα βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 61, έχοντας δηλώσει άνεργοι για δύο χρόνια!
Αυτές οι πρωτοβουλίες της Μέρκελ έσκασαν σαν βόμβα στις Βρυξέλλες, με τον Όλι Ρεν να δηλώνει ότι η Κομισιόν ενδέχεται ακόμη και να μηνύσει τη Γερμανία αν «περάσει» τέτοιο ασφαλιστικό.
Στο εσωτερικό της Γερμανίας, πάντως, όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη και τον Σεπτέμβριο ψήφισαν Μέρκελ γι’ αυτές τις εξαγγελίες, δηλώνουν πανευτυχείς. Αλίμονο στους νέους, όπως έλεγε κι ο Χορν. Και ειδικά στους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης!

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.