Η πρόκληση Παπανδρέου και η οργή Βενιζέλου

"Τούρμπο" έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που προς στιγμήν αποφάσισε να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου μετά την καταψήφιση του άρθρου 2 του επίμαχου νομοσχεδίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός που δεν μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρώτη εκφώνηση των ονομάτων αλλά στην επανάληψη αποφάσισε να καταψηφίσει, χωρίς απ΄ ότι φάνηκε να έχει ενημερώσει κανένα.
Αμέσως ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανώς εκνευρισμένος,σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε κατευθείαν στο γραφείο του ΓΑΠ όπου οι φωνές ακούγονταν στο διάδρομο, αν και η ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού δεν επέτρεψε στους
δημοσιογράφους να πλησιάσουν.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείστηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι είχε ήδη αφουγκραστεί την διαμαρτυρία δικών του βουλευτών που τόνιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε διστάσει λεπτό να απομακρύνει από την Κ.Ο όσους καταψήφιζαν κρίσιμα για την δανειοδότηση της χώρας νομοθετήματα.

Προ της απόφασης να τον διαγράψει αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τον απέτρεψαν. Βασικό επιχείρημα είναι ότι μια τέτοια απόφαση θα οριστικοποιούσε το βράδυ την ρήξη και μερική έστω διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ με ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς οι κυβερνητικές ισορροπίες κρατούνται σε μια κλωστή.

Ενα ακόμα επιχείρημα είναι ότι θα έπρεπε ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα και κατά του Απόστολου Κακλαμάνη, που διαφοροποιήθηκε στο δεύτερο άρθρο ψηφίζοντας "¨παρών", αλλά το πρόσωπό του αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο για το κόμμα και έχει άμεση σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου του τόνισαν ότι θα πρέπει να επιδειχτεί ψυχραιμία τούτες τις δύσκολες ώρες και να μην βιαστούν οι εξελίξεις, τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές, αφού κοινοβουλευτικά δεν υπάρχει άλλος κρίσιμος κάβος.

Να σημειώσουμε ότι στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο ΓΑΠ είχε επιφυλαχτεί να απαντήσει τι θα κάνει στο θέμα των τραπεζών, όπου και το επίμαχο άρθρο που καταψήφισε και ότι είχε αναλυτική ενημέρωση από τον Φίλιππο Σαχινίδη, χωρίς να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο ότι προτίθεται να καταψηφίσει.

Στη σύσκεψη πάντως αποφασίστηκε να εκδοθεί καταδικαστική ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου που θα δείχνει και την δραματική κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Η δήλωση Βενιζέλου:

"H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα  προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.