Ισορροπίες τρόμου στην Κριμαία: Ρωσική εισβολή με χιλιάδες στρατιώτες

Σ.Σ. Τι είπες; Τι κάνουν οι ΕΕ και ο ΟΗΕ; Έλα ρε συ, σε είχα για πιο έξυπνο!! Το ίδιο που θα κάνουν σε λίγο για τη Θράκη και την ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς, από το βράδυ της Παρασκευής, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή της Κριμαίας, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες, μεταγωγικά αεροσκάφη και φορτηγά.
Ολα ξεκίνησαν λίγα μετά τις 21.30 (ώρα Ελλάδος) όταν το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε είδηση πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Συμφερόπολη της Κριμαίας επικαλούμενο δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων που έκαναν λόγο για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή.
Λίγη ώρα αργότερα ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, επιβεβαίωσε την είδηση σε διάγγελμά του προς τον Ουκρανικό λαό.
Κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και
να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».
«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία», είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.
Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», τόνισε.
«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας . Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών» που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της προσωρινής ουκρανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ρωσικές ενέργειες προσάρτησης της Κριμαίας και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Χιλιάδες Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Κριμαία – Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η περιοχή
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόβαση στη Συμφερόπολη περίπου 2.000 Ρώσων αλεξιπτωτιστών (μέλη των ειδικών δυνάμεων) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή με 13 μεταγωγικά αεροπλάνα.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.
Ηδη από την Πέμπτη, υπήρχαν δεκάδες πλήρως εξοπλισμένοι άνδρες, χωρίς διακριτικά, σε πολλές περιοχές της Κριμαίας, ενώ, τα ξημερώματα της Παρασκευής, περίπου 50 ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν και κατέλαβαν το τοπικό Κοινοβούλιο.
Λίγες ώρες αργότερα ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή και ένοπλοι με την υποστήριξη της Μόσχας κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Συμφερόπολης.
Η κινητοποίηση του ρωσικού μηχανισμού μόλις είχε αρχίσει, ενώ, ο εναέριος χώρος στην Κριμαία παρέμεινε κλειστός με το πρακτορείο Interfax να μεταδίδει πως στο διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.
Παράλληλα, υπήρξαν πληροφορίες πως μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Επιπλέον, αργά το βράδυ της Παρασκευής, διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες στην Κριμαία και η περιοχή αποκόπηκε εντελώς από την Ουκρανία.
Ηδη η ρωσική στρατιωτική παρουσία είχε ενταθεί στη ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες, ενώ, από την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη δώσει εντολή να μεταφερθούν 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία με την αιτιολογία της στρατιωτικής άσκησης.
Σιγή ιχθύος από τη Μόσχα : «Ολα νόμιμα» λέει το επιτελείο του Πούτιν
Από την Ρωσική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται τίποτα επισήμως, καθώς η ρωσική διπλωματία εμμένει στα όσα είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής πως υπήρξαν μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας» της ναυτικής βάσης και μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και οι συμφωνίες με την Ουκρανία. Η Μόσχα, άλλωστε, είχε διαμηνύσει νωρίτερα πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται, υπονοώντας κυρίως τους ρωσόφωνους της Κριμαίας, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.
Τη νομιμότητα των ρωσικών κινήσεων επανέλαβε αργότερα και ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.
«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε σχολίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.
Νωρίτερα η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις αναφορές ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει αυτές τις μονάδες.
Ρωσικά διαβατήρια στα στελέχη της Μπερκούτ –Στήνουν «σκληρή» αστυνομία στην περιοχή
Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση πως στην Κριμαία θα δοθούν ρωσικά διαβατήρια σε πρώην μέλη της διαβόητης ουκρανικής Μπερκούτ.
Οπως αναφέρουν ανταποκριτές από τη Μόσχα, όσοι λάβουν τα διαβατήρια δεν θα φυγαδευτούν στην Ρωσία, αλλά θα παραμείνουν στην Κριμαία προκειμένου να λειτουργήσουν ως δυνάμεις ασφαλείας και αστυνομία της περιοχής.
«Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ», ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να πυροβολούν με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους.
Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές.
Οι νέες αρχές της Ουκρανίας διέταξαν τη διάλυση της μονάδας κρίνοντας ότι έχει πέσει σε «ανυποληψία» στα μάτια του ουκρανικού λαού.
Αλλωστε, αρκετοί εκτιμούν, πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ρωσική επιχείρηση ξεκίνησε μόλις μερικές ώρες μετά την εμφάνιση του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος έκανε λόγο για φασιστικές ενέργειες εις βάρος του στην Ουκρανία.
Σημειωτέον, ότι ο κ. Γιανουκόβιτς έχει ήδη δεχθεί σκληρή κριτική και καταζητείται για εγκλήματα έπειτα από τις δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις της Μπερκούτ.
Ομπάμα: Θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες και το "κόστος" που θα έχει αυτή η εξέλιξη.
«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη τοποθέτησή του.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Πληροφορίες από την Αμερική αναφέρουν ότι ο πρόεδρος αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει εκτάκτως τις προειδοποιήσεις του έπειτα από την επιβεβαίωση, από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ότι έχει ξεκινήσει η εισβολή στην Κριμαία.
Εκείνο, πάντως, που προκαλεί αίσθηση και σίγουρα αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι το γεγονός πως κυριολεκτικά ελάχιστα λεπτά μετά την ομιλία του, κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού του άσκησαν αυστηρή κριτική.
Οι περισσότεροι, μάλιστα, τόνισαν το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά η εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και οι προειδοποιήσεις του, σε δραματικό τόνο, δεν πείθουν τους Αμερικανούς πόσο μάλλον τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αόρατη» η ΕΕ - Κεκλεισμένων των θυρώνύσκεψη Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ 
Στη δίνη αυτών των εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε πρώτο επίπεδο, εμφανίζεται ανήμπορη να αντιδράση, καθώς, δεν υπήρξε ούτε μια επίσημη δήλωση από τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια πολεμική κρίση που να είναι τόσο κοντά στα σύνορά της.
Στον αντίποδα, το Σμυβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.