BEST SELLER του Καρτέσιου

Eίδα κι εγώ την είδηση σχετικά «με τα καλύτερα και χειρότερα νοσοκομεία της χώρας» και είπα να τη διαβάσω για να έχω στο νου μου πού να κάνω reservation αν με πιάσει κάνας κολικός νεφρού.
Διάβασα τη λίστα, λοιπόν, και στη συνέχεια μπήκα να δω την ανάλυση κριτηρίων για την κατάταξη των νοσοκομείων, μην πάω και αδιάβαστος.
Σκέφτηκα να ασχοληθώ με τα μεγάλα νοσοκομεία, άνω των 400 κλινών, για να έχω και παρέα. 

Φαντάστηκα ο άσχετος ότι τα κριτήρια για τη δημιουργία της λίστας θα είχαν σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα, την ποιότητα των ιατρικών και
νοσηλευτικών υπηρεσιών, τις σύγχρονες ιατρικές συσκευές, την εμπειρία του προσωπικού, τον αριθμό των χειρουργείων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και λοιπά πεζά θέματα.
Αμ δε! Βασικά βαρέθηκα στην εν λόγω έκθεση να διαβάζω τη λέξη «κόστος». Κόστος εδώ, κόστος εκεί, μια αγωνία για τη μείωση του κόστους της ημερήσιας νοσηλείας, του κόστους λειτουργίας, των φαρμάκων και των υλικών. Για το κόστος της δικής μου ζωής, καμία αγωνία στη μελέτη.

Διαβάζω που λέτε ότι τα τρία νοσοκομεία που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, το ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Στη συνέχεια ψάχνω να βρω τα συγκεκριμένα νοσοκομεία στη λίστα με τα καλύτερα. Πουθενά! Μη Θεέ μου χειρότερα, είναι δυνατόν τα νοσοκομεία που αύξησαν την υποδοχή ασθενών να μην είναι καλά;

Ύστερα διαβάζω ότι τα πέντε πρώτα νοσοκομεία που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευθέντων ασθενών είναι το Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», «Ο Ευαγγελισμός», το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας. Τα ψάχνω κι αυτά στη λίστα με τα καλύτερα νοσοκομεία και βρίσκω μόνο το «Γεννηματάς».

Μετά διαβάζω ότι τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών νοσηλείας – που μπορεί να σημαίνει κι άλλα πράγματα, αλλά κυρίως τη σοβαρότητα των περιστατικών – είναι «Ο Ευαγγελισμός» και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν». Πουθενά κι αυτά στη λίστα με τα καλύτερα νοσοκομεία!

Μετά όμως είδα αυτές τις φωτό στην έκθεση αξιολόγησης.


BEST SELLER του Καρτέσιου
BEST SELLER του Καρτέσιου
BEST SELLER του Καρτέσιου
Ωραίοι δείκτες! Λογιστικότατοι. Αν μειώνεις τα έξοδα για φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα είσαι καλό νοσοκομείο. Αν όχι, είσαι κακό παιδί και σε βγάζω στη σέντρα. Εντάξει, θα μου πείτε ότι η μείωση εξόδων δεν είναι κακό. Κακό δεν είναι όμως όταν τηρούνται τα όρια και ο σκοπός.
Και ο σκοπός δεν είναι να μειωθούν γενικώς και αορίστως τα έξοδα λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Ο σκοπός είναι να μειωθούν και να εξαφανιστούν οι σπατάλες ενός νοσοκομείου. Περί τούτου, όμως, ουδέν. Δεν τίθεται θέμα ανάλυσης της μείωσης. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι αν ο καημός και ο αυτοσκοπός είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, αυτό δεν αποκλείει τις σπατάλες.
Δηλαδή μπορεί να κόβεις έξοδα από σημαντικές λειτουργίες ενός νοσοκομείου, όπως να μειώνεις προσωπικό, να κλείνεις κλινικές, να μη διορθώνεις βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα, αλλά ταυτόχρονα να γίνονται πάρτυ στυλ Τομπούλογλου και η μείωση των εξόδων να εμφανίζεται ως επιτυχία. Ο τυπικός στόχος της μείωσης γενικώς θα έχει επιτευχθεί, ο ουσιαστικός σκοπός της μείωσης στις σπατάλες, όχι.
Και τώρα ας δούμε το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της αξιολόγησης των νοσοκομείων.
BEST SELLER του Καρτέσιου
BEST SELLER του Καρτέσιου
Για μένα εδώ το θέμα παύει πλέον να έχει λογική.Δεν παλεύεται αυτό τώρα. Δε μιλάμε για αξιολόγηση λογιστικών γραφείων και το αν αυτά θα αγοράσουν επώνυμο ή ξαναγεμισμένο μελανάκι για τον εκτυπωτή τους.
Μιλάμε για φαρμακευτική αγωγή. Ας μου επιτρέψει ο κ. Υπουργός, αλλά εγώ ως πελάτης – όπως θέλει να με μετατρέψει – θα χρησιμοποιήσω διαφορετικά κριτήρια για να επιλέξω το καλύτερο νοσοκομείο αν ποτέ μου χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.