ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Δανεικά 270 εκατ. ευρώ και αγύριστα. Εσύ μ@λ@κ@ ¨Ελληνα, φυλακή για 500 ευρώ....

Οι τραπεζίτες, ο «ηθικός κίνδυνος» και τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Με δανεικά και αγύριστα κινούνται τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 270 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει με προνομιακούς όρους δεν εξυπηρετείται, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βαρέσει κανόνι.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δίνει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χουακίν Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Σκυλακάκη.
Ο Θ. Σκυλακάκης, μέλος της "Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη" και Πρόεδρος του κόμματος "ΔΡΑΣΗ" στη σχετική ερώτηση προς τον Αλμούνια με θέμα “Δάνεια με προνομιακούς όρους και εξυπηρέτηση του χρέους των ελληνικών πολιτικών
κομμάτων στην κυβέρνηση”, αναφέρει:
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη”.
Το γεγονός ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν στην πράξη χρεοκοπήσει αφού δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους φαίνεται από το τελευταίο σημείο της απάντησης του Χ. Αλμούνια:
“Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς παράλληλα επιχειρείται να σβηστούν οι όποιες ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών.
Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πως με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως στις αρχές Απριλίου του 2013, απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες χορηγούσαν τα κομματοδάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα· το προσδοκώμενο έσοδο υπολογιζόταν βάσει τρέχοντος εκλογικού ποσοστού.
Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως του περασμένου καλοκαιριού και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, με αναλόγως συρρικνωμένη επιδότηση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους.
Με την τροπολογία νομοθετείται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα θαλασσοδάνεια, και μάλιστα η ασυλία έχει αναδρομική ισχύ: «Η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».
Στους ψηφοφόρους τα θαλασσοδάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ.
Το μεγάλο άνοιγμα στη δανειοδότηση σημειώθηκε την περίοδο που Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχαν υψηλά διψήφια εκλογικά ποσοστά.
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των φορολογουμένων θα πέσουν, όπως όλα δείχουν, τα δανειακά βάρη των πολιτικών κομμάτων. Και αν για τη Νέα Δημοκρατία θέμα άμεσου «φορτώματος» δεν φαίνεται, για το ΠΑΣΟΚ, που φέρεται πως θα κατέβει με άλλη «επωνυμία» στις ευρωεκλογές, τα περίπου 120-125 εκατ. ευρώ που οφείλει στις τράπεζες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τα πληρώσει ο κοσμάκης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Ν.Δ. εμφάνιζε χρέη-υποχρεώσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο μικρότερα ήταν τα χρεωστούμενα του ΠΑΣΟΚ. Το ποιος λοιπόν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ μόνο θεωρητικό ερώτημα δεν είναι πλέον, καθώς με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κάθοδό του στις ευρωεκλογές με διαφορετικό όνομα.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος η αναφορά του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη στο όνομα «Προοδευτική Δημόσια Παράταξη» ως νέου brand, με νέο σύμβολο και νέα πρόσωπα, οι υποχρεώσεις του «παλιού ΠΑΣΟΚ» προς τις τράπεζες παραμένουν.
Η μόνη εγγγύηση που δινόταν στις τράπεζες ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις και τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.
Επί της ουσίας, εξηγούσε στην «Ε» έμπειρος τραπεζικός παράγων, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ως «νομικό πρόσωπο», ως ΑΦΜ παύει να υφίσταται, να λειτουργεί, οι υποχρεώσεις περνούν έμμεσα στο φορολογούμενο. Ο ίδιος απαντά και στα εύλογα ερωτήματα: πώς θεωρούνται ενήμερα δάνεια δεκάδων εκατ. ευρώ και τι γίνεται με τους ελέγχους της Black Rock.
Οπως υποστηρίζει, τα δάνεια είναι «τύποις ενήμερα» αλλά επί της ουσίας θα καταλήξουν σε μη εξυπηρετούμενα.
Αυτό, γιατί με τον ορισμό μιας ελάχιστης καταβολής ένα δάνειο μπορεί να θεωρηθεί ενήμερο, ακόμη και να αναχρηματοδοτηθεί μεταφέροντας το μεγαλύτερο βάρος της υποχρέωσης προς τη λήξη της σύμβασης, κατά το λεγόμενο ballooning. Οσον αφορά στην Black Rock, σημειώνεται πως αυτή τη φορά ελέγχθηκαν ενδελεχώς ακόμη και λογαριασμοί «ενήμερων δανείων», χορηγήσεων που φέρεται να εξυπηρετούνται αλλά είναι εν δυνάμει «κόκκινες».
Φέρεται δε να έχει συνταχθεί «ειδικός λογαριασμός» δανείων αυτού του χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως στα κόμματα, στα ΜΜΕ, σε χορηγήσεις μειωμένης κάλυψης κ.λπ.
Πολλά τα ζητήματα που εγείρονται λόγω της πολιτικής απαξίωσης του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ευ. Βενιζέλος, από τον υπολογισμό των τόκων και την εμπρόθεσμη καταβολή τους, τις εγγυήσεις που καλύπτουν τα δάνεια, μέχρι το ποιος θα επωμισθεί την εξόφλησή τους στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ παύσει να υφίσταται, ενσωματωθεί σε έναν ευρύτερο σχηματισμό, εάν συνεχίσει με άλλο όνομα.
Οσον αφορά στο επιτόκιο, θυμίζουμε πως το 2012 πλήρωναν στην «παλιά Αγροτική» τόκους με επιτόκιο κοντά στο 8%, με την ΑΤΕ να είναι ο κυριότερος δανειστής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εάν υποτεθεί πως το επιτόκιο δεν έχει αλλάξει, οι αναλογούντες τόκοι ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ (σ.σ. για τις συνολικές οφειλές των δύο, που υπολογίζονται σε 220 εκατ. ευρώ).
Το μεγάλο άνοιγμα στη δανειοδότηση σημειώθηκε την περίοδο που Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (ειδικά, όμως, το δεύτερο) είχαν υψηλά διψήφια εκλογικά ποσοστά, που δικαιολογούσαν εκτός από τις πλουσιοπάροχες κρατικές επιχορηγήσεις και τη χωρίς φειδώ δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Δεδομένου ότι η μόνη εγγγύηση που δινόταν ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις (από το κράτος) και τα εκλογικά ποσοστά, καθίσταται σαφής η αδυναμία αποπληρωμής των υπέρογκων υποχρεώσεων.
Θυμίζεται, επίσης, πως με τροπολογία που ψήφισαν την παραμονή των πρώτων εκλογών του 2012 η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο του 2012 θεωρήθηκαν ανεκχώρητες και ακατάσχετες.
Βέβαια, η κυβέρνηση εκ των υστέρων ήρθε να καλύψει τα νώτα της και να παράσχει ασυλία στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών, που χορηγούσαν τα... θαλασσοδάνεια σε νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων.
Η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σηκώσει τότε το θέμα καταγγέλλοντας πως με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. «Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν' αθωώνει υπευθύνους», σημείωνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG κ.λπ.).
Οι δύο εισαγγελείς μπορεί να... πήγαν σπίτι τους, το θέμα να (ξανα)ανέβηκε τελευταία με την «επίθεση» Τσίπρα κατά της κυβέρνησης και του Αντ. Σαμαρά για το «αμαρτωλό τρίγωνο» τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, όμως όπως όλα δείχνουν οι φορολογουμένοι θα «φορτωθούν» και τα δανεικά και αγύριστα κατ' αρχάς του ΠΑΣΟΚ.
Όλη η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη
“Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του Πασόκ (ΠAΣOK), ύψους 360.000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη.
Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας).
Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων);”
Η απάντηση του Χ. Αλμούνια εξ ονόματος της Επιτροπής (7.2.2014):
“Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες.
Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.