Spiegel: «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» Σαμαράς και το αποτυχημένο κράτος.

Για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση «αδειάζει» τον έλληνα πρωθυπουργό για τα περί εξόδου στις αγορές το 2014 ενώ δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ,
από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;
Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «χτυπάει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.
Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία ‘της ελπίδας’, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό» σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα. Και σχολιάζει ότι οι «θετικοί απολογισμοί» από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους».
Οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος».  Όπως επισημαίνεται, όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε».
Γερμανική κυβέρνηση αδειάζει Σαμαρά
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. «Θα περιμένουμε κατ' αρχήν αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την αξιολόγηση από την Τρόικα του τρέχοντος δευτέρου προγράμματος», επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Kölner-Stadt-Αnzeiger.
«Τότε είχε συμφωνηθεί ότι είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων και σε αυτή τη βάση θα κριθεί τι θα συμβεί και τι όχι», υπενθυμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να προσθέσει: «Εφόσον δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε».
Την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές» εκφράζει ο Κάρστεν Σνάιντερ. «Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα, επειδή απλά το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει, μετά την αξιολόγηση της Τρόικας, την άνοιξη, να δούμε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την Ελλάδα» επισημαίνει  ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα.
Ο Κ. Σνάιντερ πιστεύει ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν η Αθήνα εισπράττει κανονικά φόρους και εάν υπάρχουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, εάν η Ελλάδα προσέφευγε σε δανεισμό από την αγορά θα έπρεπε να πληρώνει επιτόκια της τάξεως του 8%. Και επειδή το επιτόκιο αυτό είναι υπερβολικό, η μοναδική διέξοδος που πρέπει να εξεταστεί είναι η δανειακή βοήθεια από άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για νέα χρέη, διευκρινίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αλλά για συνέχιση των υφισταμένων.
Η επισήμανση του Κάρστεν Σνάιντερ έρχεται σε αντίθεση με την αναγγελία του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα βγει το 2014 στις αγορές. Μια πρόσθετη δανειακή βοήθεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών 2014 και 2015 θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle σε αυτή τη λύση φαίνεται να καταλήγει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανή τη λύση ενός «μικρού πακέτου βοήθειας» προς την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.