Θυμηθείτε τον Μπερλουσκόνι

Σταύρος Χριστακόπουλος 
Το «Ποντίκι» την περασμένη εβδομάδα έγραψε ότι οι Γερμανοί ξεφορτώνονται «καμένους» για να συνεχίσουν τις μπίζνες. 
Κοινώς, ξηλώνουν το παλαιό σύστημα προμηθειών, για να πάνε στο επόμενο. 
Καθώς όμως το ξήλωμα λαμβάνει ευρύτερη διάσταση, συμπεριλαμβάνοντας το τραπεζικό σύστημα, τις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου, υπάρχει ένα λεπτό σημείο που δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν ελπίδες να καρπωθούν κάποια πολιτική υπεραξία από τα «καθαρά χέρια». Στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται δικαιωμένοι διότι αυτά που συστηματικά καταγγέλλουν
βγαίνουν σταδιακά στο φως. Με δυο λόγια, όλοι βλέπουν το τυρί, αλλά όχι τη φάκα.
Στην Ιταλία τα αντίστοιχα «καθαρά χέρια», με όλες τις μεγαλοστομίες που τα συνόδευσαν και τις πολιτικές επενδύσεις που έγιναν σε αυτά, κατέληξαν σε δύο θεαματικά, αλλά... «ανάποδα» αποτελέσματα: Πρώτον, ξηλώθηκε η παλαιά φρουρά της μαφίας για να αναλάβει τα ηνία μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της. Δεύτερον, στο πολιτικό επίπεδο εμφανίστηκε και κυριάρχησε για πολλά χρόνια ο μπερλουσκονισμός, ένα φαινόμενο που εξευτέλισε στον έσχατο βαθμό την πολιτική και απογείωσε τη διαφθορά.
Στην Ελλάδα οι κίνδυνοι δεν είναι μικρότεροι. Αρκεί κάποιος να δει τη Χρυσή Αυγή και να φανταστεί τι θα σήμαινε ένα ναζιστικό κόμμα, με εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο ερευνάται και για τα αδιαφανή οικονομικά του, να επωφεληθεί, με την παρούσα ή μία μεταλλαγμένη μορφή του, από την αποσάθρωση του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας.
Προφανώς, η όποια εξέλιξη δεν είναι στο χέρι των ζηλωτών του ναζισμού. Αντιθέτως, εξαρτάται απολύτως από το πολιτικό σύστημα και, κυρίως, από τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος του λογαριασμού των σκανδάλων και του αρχιπελάγους της διαφθοράς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει ως η τελευταία θεσμική επιλογή διακυβέρνησης. Αυτό ακριβώς αναμένεται να επικυρωθεί στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, όποτε και αν στηθούν.
Η κυβερνητική επιτυχία του θα δώσει χρόνο ανασυγκρότησης στο σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, μια σύντομη και παταγώδης αποτυχία θα το οδηγήσει στην κατάρρευση. Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.