Οι δικαστικές διώξεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι πρακτικές
που αποκάλυψαν, δηλαδή η χορήγηση «θαλασσοδανείων» και γενικώς δανείων
με χαριστικούς όρους σε μεγάλα ονόματα των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων,
ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και
περίπου δύο χρόνια αναφέρονται στη διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με
τα ΜΜΕ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες, κι
εγκαλούν το «ένοχο τρίγωνο της αμαρτίας», όπως αποκαλούν τη διαπλοκή.
Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ήδη ανεβάζουν τους τόνους ζητώντας πολιτικές
ευθύνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – τον οποίο ο Τσίπρας με ερώτησή
του καλεί στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις –, ενώ παράλληλα εξετάζουν
προσεκτικά τις πτυχές της υπόθεσης και σε αναμονή και της δικαστικής της
εξέλιξης επιχειρούν να αναδείξουν το πολιτικό περιεχόμενο του σκανδάλου
και τις πραγματικές διαστάσεις του.Η αρχή του νήματος
Για την Κουμουνδούρου το σκάνδαλο του Τ.Τ. δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά η αρχή του νήματος που μπορεί να ξετυλίξει όλο το κουβάρι των τραπεζικών σκανδάλων, στα οποία φαίνεται να είναι αναμεμειγμένο το εγχώριο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.
Ειδικότερα για τον Τσίπρα – ο οποίος από τις εκλογές και μετά έθεσε στο στόχαστρό του την εγχώρια διαπλοκή, με απώτερο στόχο να αποδυναμώσει το φθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό σύστημα μαζί με τα επιχειρηματικά και τα μιντιακά υποστυλώματά του – παρουσιάζεται μια ακόμη ευκαιρία να προβάλει ως εγγυητής της κάθαρσης και της απονομής δικαιοσύνης, ανταποκρινόμενος σε ένα βασικό λαϊκό αίτημα (μαζί με το αίτημα για αλλαγή πολιτικής και σταμάτημα της καταστροφής).
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβάλλει έντονα το αίτημα να ελεγχθούν οι συστημικές τράπεζες – αίτημα που αναμένεται να θέσει σήμερα και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος θα δώσει εξηγήσεις για τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι απόρρητες εκθέσεις της ΤτΕ και της Black Rock με την αξιολόγηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κρύβουν πολλά «αμαρτήματα», όσον αφορά πολιτικές και ποινικές ευθύνες, και πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιέλθουν σε γνώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν και κυρίως όπως εκτιμά η ηγεσία του, θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί τον ουσιαστικό έλεγχο της διαφθοράς και της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ακόμη κι αν αυτή η διαδικασία, για λόγους που ο ίδιος προς το παρόν δεν ελέγχει, ξεκινήσει άμεσα και στον χρόνο διακυβέρνησης που… απομένει στον Σαμαρά.
Σε αυτό το μήκος κύματος το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε «την άμεση και σε βάθος εξέταση τόσο της υπόθεσης του Τ.Τ., προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, όσο και των εκθέσεων ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες». Χαρακτήρισε δε «πρόκληση πρώτου μεγέθους» την κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση στην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.
Έλεγχος όλων
Εν ολίγοις στο επιτελείο της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται, διότι επιβεβαιώνεται στην κριτική του και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του. Αλλά και γιατί το σκάνδαλο του Τ.Τ., κορυφαίο σκάνδαλο από μόνο του, έρχεται να προστεθεί στα αλλεπάλληλα επεισόδια του σκανδάλου των αμυντικών εξοπλισμών και των μιζών γύρω από αυτούς (για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), αλλά και στο χρονίζον σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ (για το οποίο προχθές προσήλθε στην ίδια Επιτροπή ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ), που πλήττουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέφτει από τα σύννεφα για την ουσία της υπόθεσης, υπάρχει προβληματισμός για τη συγκυρία στην οποία ξεσπά το σκάνδαλο του Τ.Τ., μια στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και πιέζεται από τους δανειστές, αλλά και για το τι «διακυβεύεται», τους ανταγωνισμούς μεταξύ του εγχώριου και ξένου τραπεζικού συστήματος που ενδεχομένως υποκρύπτονται κ.λπ.
Κορυφαία κεντρική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής για την ανάδειξη του ζητήματος με σκοπό την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση αποτελεί η επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά να ελεγχθούν όλα τα δάνεια που έδωσαν οι συστημικές τράπεζες σε ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες, θέτοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα ελέγχου της έκτασης της διαφθοράς στον δημόσιο πολιτικό βίο κατά τη μακρόχρονη διακυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Μιλώντας μάλιστα χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του καταφέρθηκε ιδιαιτέρως εναντίον των μεγάλων ΜΜΕ, λέγοντας ότι «εκδοτικά συγκροτήματα παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει ‘‘στεγνώσει’’ η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, τη στιγμή που έχουν συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
«Δώρο» στη διαπλοκή
Παράλληλα, με την ερώτησή του καταγγέλλει τη μεθόδευση ξεπουλήματος των τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα (περί τα 40 δισ.) και πλέον υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στους πρώην ιδιοκτήτες τους έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου. Επ’ αυτού ζητά επίσημη ενημέρωση και τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό.
Για το ίδιο θέμα το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, «αφού δίνεται ένα ακόμα δώρο, ίσως το τελευταίο και μεγαλύτερο, προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους από το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ». «Θα προχωρήσουν άμεσα», σημειώνει η ανακοίνωση, «στην επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που κατέβαλε μόλις πριν από λίγους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, με αποτέλεσμα την άμεση απαξίωση της περιουσίας του».
Προσωποποιεί δε τις ευθύνες στη διοίκηση του ΤΧΣ, τον Στουρνάρα και τον Προβόπουλο, ενώ αναρωτιέται και τι θα πράξει ο ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος «θα κληθεί να επικυρώσει με την υπογραφή του ένα νομοθέτημα, που θα ανοίγει τον δρόμο σε μια τέτοια απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.