NO MORE CHRISTMAS! (ΜΕΡΟΣ 1o: Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ)

Ο Χριστός δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου. Η Εκκλησία καθιέρωσε για το τεράστιο πλήθος των νεοφώτιστων χριστιανών, την γιορτή των γενεθλίων του θεού Ηλίου, που ήταν βασικά η γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου και κύρια γιορτή του Μίθρα που ήταν ειδικά δημοφιλής στο στρατό, σαν γενέθλια του Χριστού. 
Η 25η Δεκεμβρίου ήταν γιορτή των Παγανιστών και η τότε χριστιανική εκκλησία ποτέ δεν μπόρεσε να αφανίσει την παγανιστική λατρεία, αναγκάστηκε να “δανειστεί” την
ημερομηνία γιορτής που είχε μεγάλη απήχηση
Οι γιορτές ανέκαθεν ήταν ένα καταναλωτικό πανηγύρι ντυμένο με γλυκερά σλόγκαν, ψευδο-μαραθώνιους αγάπης και επίκληση στο συναίσθημα
της προσφοράς δώρων στα αγαπημένα πρόσωπα. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν καμία αυθεντικότητα, παντού ακούς τα ίδια χαζοχαρούμενα τραγούδια, τις ίδιες κλισέ ευχές, παντού βλέπεις τον ίδιο στολισμό και τα ίδια ψυχαναγκαστικά χαμόγελα. Μια γιορτή-κοροϊδία στον ίδιο μας τον εαυτό. Μια παρένθεση που πρέπει ντε και καλά να ενεργοποιηθεί μέσα μας κάποιο αντανακλαστικό “καλής διάθεσης” και όρεξης για ξόδεμα.
Ποιο μπορεί να είναι το νόημα μιας γιορτής που δεν έχει σωστή βάση; Το νόημα των Χριστουγέννων είναι απλά να πας στα εμπορικά κέντρα και να ξοδέψεις, στο μπουζουκομάγαζο για να τα σπάσεις και οι προσποιητά αυθόρμητες επισκέψεις σε συγγενείς; Χρειάζεται δηλαδή μια μέρα μέσα στον χρόνο ή μια συγκεκριμένη περίοδος για να θυμηθούμε κάποια πράγματα; Η μεγαλύτερη υποκρισία σε μια ούτως ή άλλως υποκριτική “γιορτή” είναι πως κανένας δεν αλλάζει μακροπρόθεσμα με αφορμή τα Χριστούγεννα. Για κάποιους θα φανεί γκρίνια, αλλά ακριβώς επειδή οι μαζικής απήχησης γιορτές είναι κοινωνικού χαρακτήρα (κι όχι θρησκευτικού, ας μην τα θρησκειοποιούμε όλα) φαίνεται πως έχει αποτύχει ο καταναλωτικός τρόπος ύπαρξης ως τρόπος νοηματοδότησης της ζωής, αν δούμε πόσοι διαφορετικοί, μόνοι ή μη έχοντες άνθρωποι παραμένουν στην ίδια κατάσταση αφού δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο εορταστικό καταναλωτικό κλίμα.
Tα Χριστούγεννα ως “χαρούμενη γιορτή” συμπίπτουν συμπτωματικά με το χειμερινό ηλιοστάσιο που είναι η σκοτεινότερη μέρα του χρόνου. Παλαιότερα οι άνθρωποι που θεωρούσαν ότι είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος (η 25η Δεκεμβρίου), ουσιαστικά ήταν η εποχή που το σκοτάδι κυριαρχούσε, αποφάσισαν να γιορτάσουν την γιορτή του Sol Invictus (Αήττητος Ήλιος) ώστε να καλύψουν τον τρόμο που δημιουργούσε η παρατεταμένη νύχτα αλλά και για να εξευμενίσουν το (όποιο) κακό έφερνε το σκοτάδι. Μήπως τελικά και τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή όπου ο πολιτισμός μας προσπαθεί να εξευμενίσει το κακό που ο ίδιος δημιουργεί; Η στολισμένη με λαμπάκια αδικία και το άλλοθι που αποζητά ο καθένας για να συνεχίσει να τρώει, να αγοράζει, να δηλώνει προνομιούχος δίχως ενοχές;
Το κίβδηλο ευχάριστο κλίμα των Χριστουγέννων, το οποίο παράγεται μέσω των διαφημίσεων είναι μια επικίνδυνη αυταπάτη. Βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κοινωνική αποξένωση και την μελαγχολία που αισθάνονται πολλοί άνθρωποι εξαιτίας του αστικού πολιτισμού. Τα άτομα αυτά ωθούνται στην ανάγκη για κατανάλωση, ώστε να συμπληρώσουν το εσωτερικό τους κενό, βρίσκοντας υποκατάστατα για τη χαμένη τους ευτυχία. Όσο γι’ αυτούς που νιώθουν περισσότερο φιλάνθρωποι αυτές τις μέρες, ας λάβουν υπόψη ότι, η φιλανθρωπία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε.
Και στην τελική τι σχέση έχουν όλα αυτά με το μήνυμα της θρησκείας; Εκτός απ’ το ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως μήνυμα, είναι ακόμη πιο υποκριτικό να ντύνεται μια περίοδος διακοπών, του 13ου μισθού και του περισσότερου ξοδέματος με τον μανδύα της θρησκευτικότητας, της κατάνυξης και της…αγάπης.

21 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ, ΤΟ MARKETING ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΕΔΡΑΣΑΝ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ, ΟΤΙ ΟΥΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΜΡΤΥΡΟΥΣΑΝ, ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ - ΚΑΠΗΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ, ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ, ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΠΡΩΪ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
    ΤΟ ΑΝ ΚΑΛΕΙ ΕΠ΄ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΘΟΡΥΒΑ ΣΤΗΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ. ΑΠΛΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΩΝ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΓΚΥΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΑΙΩΝΩΝ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΒΟΗΘΗΣΑ ΝΑ ΤΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΑ ΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΝ 13ο ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά...
      Μα για αυτό ακριβώς μιλάει ο συντάκτης, ήτοι για την εκμετάλλευση ενός θρησκευτικού γεγονότος από τον καπιταλισμό και τις πολυεθνικές.
      Βέβαια και η εκκλησία στην αρχή του Χριστιανισμού έκανε ότι μπορούσε για να οικειοποιηθεί τις παγανιστικές εορτές και έθιμα, με σκοπό την καλύτερη διάδοση και ευρύτερη αποδοχή.
      Και για να ξεμπερδεύουμε το κουβάρι των μπερδεμένων σκέψεων, είναι κρίμα και τεράστια εκμετάλλευση να υποστηρίζει κάποιος ότι η γλώσσα έχει διασωθεί από την εκκλησία. Αν μη τι άλλο, είναι αδαές να το υποστηρίζει αυτό κάποιος.
      Θα συμφωνήσω λοιπόν για το θεάρεστο έργο των συσσιτίων και της συμπαράστασης στους πάσχοντες, θα διαφωνήσω όμως με την ανοχή της ίδιας της εκκλησίας στα εκάστοτε πανηγύρια όπως και αυτό της Παναγίας της Γιάτρισσας όπου εμπορεύεται με την ίδια την ανοχή των κληρικών ο εορτασμός, οι οποίοι φτάνουν ως άλλοι ειδωλολάτρες να λειτανεύουν και να περιφέρουν εικόνες.
      Θα διαφωνήσω με τις πρακτικές της ίδιας της εκκλησίας που παρότι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν επιπλέον χρήματα για την τέλεση μυστηρίων, την ίδια στιγμή που κατηγορούν τους δημόσιους υπαλλήλους για γρηγορόσημα ή για φακελάκια διευκόλυνσης.
      Τέλος, το να υποστηρίζει κάποιος ότι η αρχαία ελληνική ιστορία, ο πνευματικός πλούτος και η γλώσσα μας έχουν διασωθεί από την εκκλησία, είναι τεράστια ιστορική ανακρίβεια, καπηλεία και κοινός προσηλυτισμός.
      Ο απίστευτος πλούτος των αρχαίων ελλήνων έχει καταστραφεί και αλλοιωθεί την εποχή του βυζαντίου, αρχής δεδομένης της δια του αναγκασμού αναγνώρισης του Χριστανισμού ως επίσημη θρησκεία, από τον μεγαλύτερο ειδωλολάτρη, απλά και μόνο επειδή ο ίδιος πέθαινε και η μητέρα του έβλεπε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά καλύτερα την κατάσταση και να παραμείνει στην εξουσία, μέσω της αποδοχής και αναγκαστικής διάδοσης του Χριστιανισμού.
      Είναι αδαές και προσβολή να μιλάμε δια διάσωση του πνευματικού πλούτου, όταν τα αρχαία ιερά διαλύθηκαν και θάφτηκαν, για να βρεθούν εκκλησίες στον ίδιο τόπο.
      Είναι βλασφημία να υποστηρίζεται ότι η εκκλησία έχει διασώσει τον πνευματικό πλούτο και την ιστορία των ελλήνων, όταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι επί αιώνες ήταν βλάσφημοι ειδωλολάτρες και άθεοι, όταν τα αρχαία έγγραφα κρύφθηκαν στο άγιο όρος, όταν η εκκλησία διέδιδε τις ανοησίες περί κρυφών σχολειών σε μια εποχή όπου έχει αποδειχθεί ότι οι τούρκοι είχαν κάνει συμφωνία και οι έλληνες είχαν δικαίωμα στη θρησκεία τους και στη γλώσσα τους, με σκοπό να κατευνάζουν έτσι τις πιθανές επαναστατικές σκέψεις.
      Τι να πρωτοθυμηθώ τι να ξεχάσω.....
      Ότι στο κατηχητικό και στο σχολείο διδάσκεται η παλαιά διαθήκη, ήτοι η μεγαλύτερη προπαγάνδα του ιουδαισμού;
      Τον ρόλο των κληρικών και των εκκλησίας στην άλωση και στην μετά την άλωση εποχή; Το ρόλο της εκκλησίας και του βυζαντίου στους πολέμους; Τους αφορισμούς στον Καζαντζάκη και σε άλλους λόγιους και επιφανείς Έλληνες επειδή είχαν άποψη διαφορετική από την εκκλησία;

      Λοιπόν καλέ μου άνθρωπε, και εγώ ως άνθρωπος της εκκλησίας και της πίστης, έχω βαθιά πίστη στον Θεό. Έχω πίστη, και θα είμαι δίπλα σε προσπάθειες των εκπροσώπων της εκκλησίας που θέλουν να διαδώσουν την αγάπη, την πίστη και την αλληλεγγύη. Έχω πίστη, και θα είμαι εδώ να αναδεικνύω το θεάρεστο έργο ορισμένων κληρικών. Και είμαι εδώ για να διαδίδω την πίστη μου και να υποστηρίζω την προσπάθεια όλων για το ίδιο.

      Άλλο αυτό, και άλλο τα ψεύδη και η εκμετάλλευση των εξουσιομανών ανθρώπων της εκκλησίας που θέλουν να καπηλευτούν άλλα ιερά και όσια του Ελληνισμού, και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, ειδικά αυτή που αποδεικνύεται επιστημονικά.

      Χρόνια πολλά και καλή δύναμη στο έργο σας.

      Διαγραφή
    2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ, ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ).
      ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΔΑΕΣ ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ,(ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ) ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΗ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ, ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΙΛΟΓΟΥ STEVEN RASINMAN) ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΓΚΥΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ)
      ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΕ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΔΙΦΥΛΑΞΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΣΕ ΚΡΥΨΙΜΟ. ΑΓΝΟΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΤΙΣΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.
      ΓΙΑ ΤΟΝ <> ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΟΥ ΠΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.
      ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΕΙΔΑ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙΝ ΤΟ ΕΚΕΙ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
      ΑΛΛΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΝ.
      ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΔΙΩΞΑΝ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.
      ΑΛΛΟ Η ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΔΙΩΓΜΟΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ Η ORIGINAL ΑΠΟΨΗ ΕΠ΄ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: <>.
      ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΠΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΑΠΗΛΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. (ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ)
      ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΙΓΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ.
      ΕΠ΄ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ.
      ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΛΜΟΙ ΤΗΣ Π.Δ., (ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ) ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ, Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ.
      ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Ο ΙΣΡΑΗΛ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΑΓΝΟΜΟΝΩΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
      Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΛΜΩΔΟΙ, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΡΑΒΙΝΟΥΣ.
      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Π.Δ. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑ ΟΥΣΙΑΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΕΝΟΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ ΓΙΑΥΤΟ, ΟΥΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ;
      ΕΛΠΙΖΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΓΑΘΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ, ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν δεν είμαι ο συντάκτης, απλά αναδημοσιεύω το άρθρο, όπως και τόσα άλλα που δεν σημαίνει ότι ενστερνίζομαι ή απορρίπτω.
      Μια και αναφέρθηκες σε ιστορικούς και σε επιστημονικές αναφορές, νομίζω ότι ορισμένοι άλλοι σχολιαστές πιο κάτω έχουν και αυτοί τις αναφορές τους.
      Που είναι το δίκιο, που είναι το άδικο και που κρύβεται η αλήθεια ή το ψέμα, ας αφήσουμε καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Προφανώς όμως οι άλλοι σχολιαστές δεν βασίζονται στο "πίστευε και μη ερεύνα".

      Διαγραφή
    4. Παρεμπιπτόντως:
      -- Οι πρώτοι που πίστευαν στον ένα και μοναδικό θεό ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, από εποχής ορφικών, με τον γιό του ενός θεού τον Ορφέα (έχοντας σαφείς αναφορές 5.000 χρόνια προ έλευσης Χριστού στα ίδια ακριβώς γνωρίσματα με την γέννηση του Χριστού, με την παρθένο μητέρα του, ακόμη και τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, χιλιάδες χρόνια πριν αυτή που οι ιουδαιστές καπηλεύτηκαν παρουσιάζοντας την ως του Νώς).
      Επίσης, το ίδιο ισχύει για τους Βαβυλώνιους, τους Ασύριους και εν γένει τους Μεσσοποτάμιους, οι οποίοι έχουν στη θρησκεία τους και στα ευαγγέλια τους την ίδια ακριβώς ιστορία με τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού, με τη διαφορά ότι εκεί ονομάζεται Μίθρας.
      -- Μόνο και μόνο που αναφέρεις ένα εβραίο ως αναφορά για την έρευνα του, φτάνει να καταλάβουμε τι και πως.
      -- Είναι μέγα σφάλμα να αναφέρεις ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι και εβραική θρησκεία, αφού οι Ιουδαίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσοποταμίας του ενός και μοναδικού θεού, του Μίθρα κλπ. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός της κλοπής μέρους των αρχαίων αναφορών αυτών των λαών, με ολίγο μίξη από Αίγυπτο και Ελλάδα, και τσουπ νάτη η δική μας θρησκεία. Έλεος πια, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά όλα αυτά, δεν είναι ούτε απόψεις ενός ή άλλου, αλλά επιστημονικές αποδείξεις. Όπως επί παραδείγματι οι αποδείξεις ότι ποτέ δεν υπήρξε διάβαση / πάσχα.
      -- Δυστυχώς για τους μουτζαχεντίν φανατικούς θρησκευόμενους, η επιστήμη πια μπορεί να αποδείξει με πολλές μεθόδους και ευρήματα, πολλές από τις αναφορές στα "ιερά κείμενα", οπότε η προπαγάνδα ορισμένων πάει στράφι.

      Ας μείνουμε λοιπόν στο γεγονός ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε ορισμένα (εσύ εκκλησία εγώ έθνος), και ότι συμφωνούμε στη πίστη και στη θρησκεία.
      Και του χρόνου με υγεία

      Διαγραφή
  2. Είναι πράγματι λυπηρό το κατάντημα ιεραρχών της Ελληνικής Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Εκκλησίας και ακόμα πιο προβληματική η ανοχή του λαού μας που τους προσφέρει άλλοθι. Στην εγκύκλιό του της 25ης Δεκεμβρίου 2013 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έγραψε μεταξύ άλλων:

    «Συνειδητοποιοῦμε τις δοκιμασίες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου μας ἐξ αἰτίας σοβαρῶν περιορισμῶν την ἄσκηση τῆς ἀληθινῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας. Συνειδητοποιοῦμε γύρω μας τίς συνέπειες τῆς ἀπαξιώσεως τῆς ἀνθρώπινης ἀξιοπρεπείας καί τῆς ἐκμεταλλεύσεως τῆς ζωῆς τῶν ἀνθρώπων».

    Η απαξίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης, μνήμης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έγινε καταρχήν πράξη και από τον ίδιο και το ίδιο
    το Πατριαρχείο, όταν τον Νοέμβριο του 2010 μαζί με τους λεγόμενους «Άρχοντες» (του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) έστησαν ολόκληρο συνέδριο στις Βρυξέλλες τάχατες για «θρησκευτικές ελευθερίες», για να βραβεύσουν τον θρασύτατο Τούρκο υπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς. Τον βράβευσαν στη καρδιά της ΕΕ για να βοηθήσουν την Τουρκία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, όταν ο βραβευθείς κάθε μέρα διακήρυττε πως δεν υπάρχει κράτος Κύπρος…

    Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο το Νοέμβριο του 2010 στις Βρυξέλλες που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο « Διεθνής συνέδριο Αρχόντων με κύριο θέμα «Θρησκευτικές Ελευθερίας: Η γέφυρα της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση» διοργανώθηκε, με έντονη τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων, από τους Άρχοντες του Τάγματος του Απ. Ανδρέα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και Ευρώπη (το πρώτο στο είδος του) για να βραβεύσουν τον μοχθηρό Ε. Μπαγίς για…θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία! Υπό την κάλυψη τάχατες «διεθνούς συνεδρίου…» εις βάρος των εθνικών Ελληνικών συμφερόντων και κυρίως της μαρτυρικής Κύπρου δούλεψαν για τα τουρκικά συμφέροντα.

    Σήμερα ο Αμερικής Δημήτριος… συνειδητοποιεί λέει τις δοκιμασίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξ΄αιτίας σοβαρών περιορισμών στην άσκηση της αληθινής θρησκευτικής ελευθερίας. Δηλαδή παραδέχεται ότι το 2010 τον βράβευσαν για ψεύτικες ελευθερίες προσφέροντας γη και ύδωρ στους κατακτητές και σφαγείς της Κύπρου και των Ελληνοκυπρίων εξυπηρετώντας τουρκικά συμφέροντα.

    Σήμερα ο βραβευθείς από τους΄Άρχοντες του Πατριαρχείου (δια χειρός Δρ. Αντώνη Λιμπεράκη) το 2010 Ε. Μπαγίς, κατηγορείται για βρώμικες «μπίζνες», (το «βαποράκι» του ομίλου Dogus) εκδιώκεται από την κυβέρνηση και συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα τόσων υπουργών που αντικαταστάθηκαν φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που καλύπτει την τουρκική κυβέρνηση Ερτογάν.

    Φανούλα Αργυρού
    Ερευνήτρια/συγγραφέας
    Λονδίνο
    26.12.2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς το τέλος του βίου της βυζαντινής αυτοκρατορίας αρχίζει να αναγεννάται το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, γεγονός δυσάρεστο για τους ρωμιοσυνιστές και πατριαρχικούς, οι οποίοι τάχιστα έπρεπε να κάνουν κάτι, ώστε να σταματήσουν αυτή την απροσδόκητη εξέλιξη. Ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Αλ. Διομήδης γράφει: «Ο καλογερισμός επολεμούσε λυσσωδώς κάθε τάσιν αναγεννήσεως του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, την οποίαν εθεώρει ολεθριωτέραν και από την υποδούλωσιν εις τον Τούρκον, διότι εκινδύνευον να μη τηρηθούν αλώβητοι και αμείωτοι αι ιεραί παραδόσεις της Εκκλησίας» (εγκ. Ήλιος, τόμος Ελλάς Α, σελ. 474).

    Ο Γεώργιος Σχολάριος (Γεννάδιος), ο μετέπειτα οικουμενικός Πατριάρχης, δήλωνε λίγο πριν την άλωση: «Χάνεται αλίμονο η πίστη, έχει περιφρονηθεί. Όλα είναι φοβερή απιστία. Άλλους τους έχει κυριέψει η ελληνολατρεία, άλλους ο αυτοματισμός και η αθεΐα» και πρόσταζε: «Τους γουν δυσεβείς και αλάστορας (= καταραμένους) τούτους Ελληνιστάς…και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε της παρούσης ζωής…Ράβδιζε, είργε (= φυλάκιζε), είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε, κι αν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ». Αυτός ήταν που έκαψε τα βιβλία του ελληνίζοντος φιλοσόφου Πλήθωνα πριν και μετά την Άλωση και έδωσε εντολή στον Μανουήλ Ραούλ Οισή να δολοφονήσει τον μοναχό Ιουβενάλιο για τις ελληνοκεντρικές του απόψεις. Ο ίδιος απορρίπτει μετά βδελυγμίας το όνομα Έλλην, διότι προφανώς του θυμίζει «ειδωλολατρία»: «Αν και μιλώ ελληνικά – έλεγε – δεν είμαι Έλλην…αν με ρωτήσει κάποιος τι είμαι, θα του απαντήσω χριστιανός».

    Ο Σχολάριος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της προδοσίας. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος παραδέχεται ότι «περί του ανδρός τούτου παραδίδωσιν, ότι διαρκούσης της πολιορκίας διετέλει εις συνεννόησιν μυστικήν προς τον σουλτάνον» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 5, βιβλ. 14ο, κεφ. Β’, σελ. 16). Δίνοντας οι Χριστιανοί την Πόλη στους Τούρκους γλύτωσαν μια για πάντα από τον Ελληνισμό. Οι σύγχρονοι οπαδοί της ρωμιοσύνης φθάνουν ώς το σημείο να υποστηρίξουν ότι καλά έκαναν οι Χριστιανοί και παρέδωσαν την Πόλη στους Τούρκους – άρα παραδέχονται και οι ρωμιοσυνιστές ότι η Πόλη έπεσε ύστερα από προδοσία Χριστιανών, αλλά το δικαιολογούν: «γνώριζαν ότι διατηρώντας την πίστη τους θα έμεναν αδούλωτοι, έστω και αν έχαναν την κρατική τους υπόσταση» (Α. Φιλιππίδης «Ρωμιοσύνη ή βαρβαρότητα», εκδ. 1994, σελ. 78).

    (συνέχεια στο επόμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά την πτώση της Πόλης ο χριστιανισμός έδρασε και πάλι αρνητικά κατά του ελληνισμού. Οι σύγχρονοι ρωμιοσυνιστές έχουν αλλοιώσει τα γεγονότα, δίνοντας την εντύπωση ότι το Πατριαρχείο ωφέλησε τον ελληνισμό και ότι τον διέσωζε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Γαλουχηθήκαμε απ’ το σχολείο με την πεποίθηση ότι η επανάσταση έγινε «για του Χριστού την πίστη» και ότι ο ελληνισμός διασώθηκε χάρη στην Εκκλησία και τα κρυφά σκολειά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Κρυφά σκολειά δεν υπήρχαν, ή αν υπήρχαν, αυτά θα ήταν κρυφά όχι από τους Τούρκους αλλά από το Πατριαρχείο, το οποίο πολεμούσε τα γράμματα.

    Ο μέγας εθνεγέρτης Περικλής Γιαννόπουλος ξεσκεπάζει όλη την αλήθεια για τον σκοταδιστικό και ανθελληνικό ρόλο της εκκλησίας. Γράφει: «Η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Τούρκου και καλογέρου είναι μόνον, ότι ο ένας φορεί μαύρο και ο άλλος κόκκινο φέσι. Από του ζυγού Ελληνική Συνείδησις και Πνεύμα εκαταβούλιαξαν εις απόλυτον υποταγήν και δουλείαν εις τον μονοκρατορήσαντα πνευματικώς και εθνικώς παπαδισμόν. Εάν ο Τούρκος επείραζε τον καλόγερον, ο ζυγός θα ήτο αδύνατον να συγκρατηθή, θα ανετινάσσετο τάχιστα εις τον αέρα. Αλλ’ ο Τούρκος μεγαλοφυώς περιποιηθείς τον καλόγερον, παραχωρήσας εις αυτόν, ό, τι ποτέ οι Αυτοκράτορές μας χάριν του εθνικού σκοπού δεν του επέτρεψαν, μοιράσας μαζί τους τον δεσποτισμόν διά μιας μόνης πράξεως στερέωνε δι’ αιώνας την κατάκησίν του. Ο εγκληματίας καλογερισμός ο πάντοτε εμπνέων την αποθάρρυνσιν εις την φυλήν και υπό τους αυτοκράτορας, ο φωνάζων και εξηγών όλα ως τιμωρίαν θεϊκήν, ο ξεσβερκωνόμενος ότι επέσαμεν ένεκα των αμαρτιών μας, ήτο ευτυχής να απαλλαχθή του αυτοκράτορος και να μονοκρατορήση πνευματικώς και κατά μέγα μέρος πραγματικώς…Τον Τούρκον δεν τον έμελλε τίποτε, διότι ο Τούρκος θέλει μόνον να δουλεύης και να μην τον ανησυχής. Όταν τον παρασκοτίσης, σύντομα σου κόβει το κεφάλι και ησυχάζεις και συ κι αυτός μαζί. Ούτω ο καλογερισμός ευρέθη περίφημα, θαυμάσια, διδάσκων ότι εκ Θεού το κακόν, λέγων γύρισε κι απ’ άλλο μέρος να σε χαστουκήσουν, και λέγων εις τον Ελληνισμόν: Κύριε, δεν είμαι μόνον ιδικός σου αντιπρόσωπος, δεν ανήκω μόνον σε σένα, εγώ είμαι κύριος και αντιπρόσωπος και προστάτης όλων των Χριστιανών της Ανατολής. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της αφαντάστου δουλείας της φυλής επί τόσους αιώνας. Η μονοκρατορία του Χριστιανισμού».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή γράφει ο ανεπίκαιρος για το τι έκανε η Εκκλησία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Διαβάστε να μάθετε.
    Αρχικά, με την αλλαγή της εξουσίας από χριστιανική σε μουσουλμανική, υπήρχαν κάποια προβλήματα με την εκ νέου ορισμένη εξουσία του πατριάρχη. Τα θέματα όμως αυτά διακανονίστηκαν σύντομα, κι ο πατριάρχης έγινε επίσημο όργανο του σουλτάνου υπεύθυνος για τα θέματα των χριστιανών υπηκόων, απολαμβάνοντας μάλιστα πολλά προνόμια, ακόμα και μέρος των φορολογικών εσόδων απ’τους ταλαίπωρους χριστιανούς. Στη θέση λοιπόν αυτή, με τον απόλυτο πολιτικό και πνευματικό έλεγχο στους χριστιανούς, δεν είχε κανένα λόγο η εκκλησία να υποστηρίξει κάποιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έτσι κύλησαν τα χρόνια μέχρι το 18ο αι., οπότε άρχισαν οι ιδέες του ΕυρωπαΪκού Διαφωτισμού υπέρ του ορθολογισμού και της εκπαίδευσης, κατά της θρησκευτικής ηγεμονίας και υπέρ των εθνικών κρατών, να εισρέουν στον υπόδουλο ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω των Ελλήνων διαφωτιστών, κυρίως λογίων του εξωτερικού, με συνέπεια την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και ορισμένες αποτυχημένες επαναστατικές πράξεις μικρής κλίμακας. Η Εκκλησία από τότε, αισθανόμενη την απειλή προς το μονοπώλιο της εξουσίας της, έκανε ευρεία εκστρατεία κατά των καινοφανών ιδεών, με αναθέματα και αφορισμούς προς Ευρωπαίους κι Έλληνες διαφωτιστές, π.χ. προς το Βολτέρο ή τον Αδαμάντιο Κοραή, με παραινετικές έως κι απειλητικές εγκυκλίους προς τοπικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες ανά την αυτοκρατορία, που αποκήρυτταν αυτές τις ιδέες υποστηρίζοντας ανταυτού υπακοή στην οθωμανική εξουσία και διατυπώνοντας ενίοτε ακραίες θέσεις, π.χ. ότι η υπακοή στην οθωμανική κυριαρχία είναι θεόσταλτη δοκιμασία όπως η αντίστοιχη περίοδος της ειδωλολατρικής Ρωμαΐκής Αυτοκρατορίας, κατά μια εγκύκλιο του 1798 του Πατριαρχείου Ιεροσολίμων, κι επομένως, εφόσον η γήινη ζωή δεν έχει σημασία, οι χριστιανοί θα πρέπει να υπομείνουν τα βάσανα μέχρι να περάσουν στην αιώνια βασιλεία του Θεού. Το ίδιο διάστημα δρούσε και ο μέγας λαοπλάνος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος υποστήριζε καθαρά χριστιανική, όχι εθνική ή κοσμική εκπαίδευση, ενώ προπαγάνδιζε στον αφελή λαό ότι η οθωμανική διοίκηση τέθηκε απ’το θεό στους μόνους πραγματικούς πιστούς (στους ορθοδόξους, όχι στους παπικούς), με σκοπό να διαφυλάξει την πίστη τους. Παράλληλα η Εκκλησία αναζωπύρωνε παλιά αντιρωμαιοκαθολικά πάθη που προέρχονταν απ’τις εποχές του Σχίσματος και των σταυροφορικών επιδρομών στο Βυζάντιο, προσθέτοντας επίσης στους εχθρούς και τους προτεστάντες, με σκοπό τη στροφή του λαού εναντίον του ευρωπαϊκού πνεύματος. Η κοσμική κι επιστημονική εκπαίδευση επίσης καταδικάστηκε, εφόσον θεωρούταν πως απομακρύνει τον άνθρωπο απ’το λόγο του θεού και οδηγεί στην αθεΐα, με πλέον γνωστό το ανάθεμα κατά μαθηματικών και θετικών επιστημών από τον πατριάρχη γρηγόριο ε το 1819 που, ως γνωστόν, απαγχονίστηκε απ’τους Τούρκους σύντομα μετά την έκρηξη της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες το 1821, επειδή δε μπόρεσε να εμποδίσει την Ελληνική εξέγερση.

    Το ελληνικό κράτος τελικά όμως ιδρύθηκε, φυσικά με την υποστήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων (για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε μόνοι μας), και τότε η Εκκλησία πήρε άλλη πορεία πλεύσης, τώρα προς θεοκρατικοποίηση του κράτους, καταδικάζοντας π.χ. τον Όθωνα ως αντίθεο ρωμαιοκαθολικό και επιθυμώντας την καθαίρεσή του, ενώ υπήρχαν και σκληροπυρηνικοί όπως ο Όσιος Χριστόφορος Παππουλάκος στα μέσα του 19ου αι., που επιθυμούσαν επιστροφή σε μια χειρότερη απ’το Μεσαίωνα κατάσταση, με απόρριψη κάθε ευρωπαϊκής επιρροής, τεχνολογίας κι επιστήμης. Σταδιακά, εφόσον το ελληνικό κράτος ήταν πραγματικότητα κι αναπτυσσόταν, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το πατριαρχείο (κι εδώ δεν έλειψαν οι ακραίες αντιδράσεις κληρικών), οι ακρότητες της Εκκλησίας μειώθηκαν, αν κι ως σήμερα κάποτε η Εκκλησία, ωσάν απομεινάρι εκείνης της εποχής, αντιδρά παράλογα έντονα για διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, λες και βρισκόμαστε σε θεοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλει να μας πει ο καλός κύριος της εκκλησίας ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στον χριστιανισμό και στην άγια εκκλησία? Να μας πει τι ρόλο έπαιξε η εκκλησία για τη γυναίκα, αν μπορεί η γυναίκα να γίνει ιερωμένη και εκπρόσωπος του θεού, αν έχει τα ίδια δικαιώματα βάσει ευαγγελίου και άλλα ωραία που μας παραμυθιάζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το σχόλιό σου είναι μικρό, θα είμαι κι΄εγώ σύντομος.
      Για σκέψου πριν να ακουστεί το:<> είχε ποτέ ακουστεί κάτι παρόμοιο παγκοσμίως;
      Επιπλέον σκέψου ότι στον Χριστιανισμό, το πιο τιμώμενο πρόσωπο μετά τον ίδιο τον Θεό είναι γυναίκα. Η Παναγία.
      Δεν είναι αρκετά αυτά τα επιχειρήματα;

      Διαγραφή
    2. Όχι δεν είναι αρκετά και μάλλον δεν το λες σωστά. Ο Χριστιανισμός κυριαρχείται από την αγία τριάδα, ήτοι Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Η Παναγία λατρεύεται ως μητέρα του Χριστού.
      Η εκκλησία έχει αποκλείσει επί σωρεία ετών την γυναίκα, εμφανίζοντας την σε πολλά "άγια" κείμενα ως μητέρα και άτομο που τεκνοποιεί.
      Δεν μπορεί να πάρει βαθμό, δεν μπορεί να γίνει κληρικός, δεν μπορεί να πάει στο άγιο όρος, δεν μπορεί να φοράει αυτά που φοράει κάθε μέρα για να πάει εκκλησία και άλλα....θεάρεστα.

      Διαγραφή
  7. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ,ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΣΟ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΘΑΧΕΤΑΙ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΟΙΚΕΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ εσείς οι προάσπιοι της γλώσσας και της ιστορίας του Ελληνισμού που ούτε καν ορθογραφία δεν ξέρετε, είστε στη σωστή όχθη πιστεύετε έ; Α ρε κούνια που σας κούναγε.

      Διαγραφή
    2. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΚΟΥΝΙΑ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΕΧΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ

      Διαγραφή
    3. ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΚΙΝΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ?

      Διαγραφή
    4. Φιλε σε τουτη την περαστικη ζωη ο καθενας οτι καταλαβε καταλαβε και δεν καταλαβαινουνε ολοι τα ιδια ο καθεις και τα εργα του, σε οποιον δουλεψει και πιστεψει ο καθενας απο εκει και ο μισθος του, εκτος και αν πιστευεις οτι βρεθηκαμε σαυτο τον κοσμο μονο και μονο για να ειμαστε πελατες των super markets.Δεν θα επανελθω καληνυχτα.

      Διαγραφή
  8. Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά.
    Είναι απίστευτο το πόσες ανακρίβειες έχουν χωρέσει στα διάφορα σχόλια, αλλά και στο βασικό άρθρο της ανάρτησης... Τι να πρωτοπώ;
    Τα Χριστούγεννα δεν ήταν εξ αρχής γιορτή κατανάλωσης και στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει η έμφαση στο συναίσθημα και τα χαζοχαρούμενα τραγουδάκια, αλλά η ρωμαλαία και ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ υμνογραφία, που αποκαλύπτει το αληθινό νόημα των χριστουγέννων. Για το θέμα του νοήματος, παρακαλώ σε αυτό το άρθρο: Το άγνωστο μήνυμα των Χριστουγέννων: να γίνεις θεός: http://sophia-siglitiki.blogspot.gr/2013/12/to-agnvsto-mhnyma-twn-xristoygennvn-na-gineis-theos.html
    Αυτό είναι, αγαπητέ αδελφέ, και η πραγματική προσφορά της Εκκλησίας στους ανθρώπους και όχι τα συσσίτια και απλώς "το μήνυμα της αγάπης". Ο δρόμος προς τη θέωση, ο δρόμος που κάνει τον άνθρωπο άγιο. Όσο για τις εικόνες κτλ, που σε σκανδαλίζουν, όμως η πραγματικότητα φανερώνει (αφού φέρεσαι ότι είσαι χριστιανός) ότι οι εικόνες είναι φορείς της θείας χάριτος. Δεν πρόκειται για ειδωλολατρία.
    Η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι καθόλου ...προπαγάνδα του Ιουδαϊσμού, αφού οι ίδιοι οι Εβραίοι απέρριψαν την Π.Δ. που χρησιμοποίησαν οι χριστιανοί εξ αρχής και έφτιαξαν άλλες μεταφράσεις και τελικά μια ανασύνθεση του κειμένου, το σημερινό εβραϊκό κείμενο ("μασοριτικό"). Οι σφοδρότεροι πολέμιοι του χριστιανισμού οι Εβραίοι είναι.
    Η Εκκλησία φυσικά και διαφύλαξε (ακόμη το κάνει) τον πολιτισμικό μας θησαυρό. Και σε όλους τους εθνικούς αγώνες αγωνίστηκε υπέρ πατρίδος. Πάντα υπάρχουν και Εφιάλτες, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τους Λεωνίδες. Άρθρα:
    1821 - Πώς τολμά η Εκκλησία να διεκδικεί μερίδιο;: http://o-nekros.blogspot.gr/2011/03/1821.html
    Εκκλησία της Κρήτης και 1821: http://o-nekros.blogspot.gr/2012/06/1821.html
    Ο πατριωτισμός του (συκοφαντημένου ως δήθεν ανθέλληνα) Γεννάδιου Σχολάριου: http://www.oodegr.com/oode/istoria/o8wmanoi/arbeler_allwsi_1.htm
    Οι αρχ. Έλληνες που μίλησαν για τον ένα Θεό έγιναν αποδεκτοί από τους χριστιανούς. Αλλά δεν έγιναν αποδεκτοί από τους ίδιους τους αρχαίους Έλληνες!!!
    Το Βυζάντιο παράγει Έλληνες φιλοσόφους από την πρώτη στιγμή!
    Για τα θέματα αυτά, παραπέμπω επίσης σε δύο άρθρα και με αυτό κλείνω. Σας ευχαριστώ.
    Φιλόσοφοι και αρχαία θρησκεία: http://o-nekros.blogspot.gr/2011/05/blog-post_15.html
    Αρχ. ελληνική φιλοσοφία και χριστιανισμός: http://o-nekros.blogspot.gr/2011/05/blog-post_17.html
    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά με υγεία και καλοτυχία. Καθείς είναι ελεύθερος να πιστεύει όπως αντιλαμβάνεται και να έχει άποψη και γνώμη όπως θεωρεί και κατανοεί. Και αυτό είναι η αρχή της ελευθερίας και του χριστιανισμού ταυτόχρονα.

      Διαγραφή
  9. s-spinos
    Δυστυχώς έχουμε παραμείνει ραγιάδες στις διάφορες θρησκείες, και από ό,τι φαίνεται από όλα τα σχόλια, δεν έχουμε σκοπό να ξεκολλήσουμε από το ραγιαδισμό
    .
    Δεν θέλουμε να κατανοήσουμε την ασημαντότητα και την μικρότητα μας στην απεραντοσύνη του σύμπαντος,και ο κάθε ένας (και πόσο μάλλον οι θρησκείες) εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την δουλικότητα μας.

    Τι άραγε είναι ο άνθρωπος?
    Από ό,τι τουλάχιστον, η επιστήμη έχει αποδείξει, δεν είμαστε τίποτε περισσότερο από αστερόσκονη, από αστερόσκονη δημιουργηθήκαμε και αστερόσκονη θα ξαναγίνουμε.

    Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να γκρινιάζουμε αναμεταξύ μας, κι έτσι να χάνουμε τον λίγο χρόνο, που από τη φύση μας δόθηκε, για να ζήσουμε, τώρα,σήμερα και όχι αύριο, γιατί το αύριο είναι πολύ, πολύ μακρυά, και σχεδόν δεν έρχεται ποτέ.
    Με τις ευχές μου για καλλίτερη χρονιά, σας χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. AN ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΦΙΛΕ ΤΩΝ 2΄,13 οτι ειμαστε απλα αστροσκονη τοτε ο μεγαλυτεροσ βλακας και ψευτης ολων των εποχων ειναι ο ιδιος ο Χριστος και οτι ειπε ητανε ενα μεγαλο παραμυθι μονο και μονο για να υποστει ολα αυτα τα μαρτυρια και τον φρικτο του θανατο ,αν παλι πιστευεις οτι δεν υπηρξε ποτε τοτε πως γινεται κατι το ανυπαρκτο να ειναι μεχρι σημερα η κεντρικη φιγουρα του κοσμου και να ασχολουνται ακομα ολοι ,εχθροι και φιλοι με αυτον.Δεν σπαει ενα φαντασμα την ιστορια του κοσμου στα δυο σε π.χ και μ.χ .οσο για τη επιστιμη που επικαλεισαι ειναι απλα στρατευμενη μη την παιρνεις και πολυ στα σοβαρα,σημερα λενε αυτα και αυριο αλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.