Gazprom και FIFA υποψήφιες για τα Βραβεία της Ντροπής 2014

Ένας ενεργειακός κολοσσός, 3 πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας, μία εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών ένδυσης, η μεγαλύτερη εξορυκτική βιομηχανία, ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός άνθρακα, ένας τραπεζικός κολοσσός, η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και η FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τα Βραβεία στους Ντροπής (The Public Eye Awards) 2014.
Τα βραβεία άρχισαν να απονέμονται το 2000 από την ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση Berne Declaration και το ελβετικό γραφείο της Greenpeace μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ψηφίζοντας εδώ.
Η απονομή θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με στόχο οι εταιρείες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος να στιγματιστούν και η επικίνδυνη πολιτική τους να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστή στους πολίτες.
Για τα βραβεία του 2014 υποψήφιες είναι οι εταιρείες:


1] Gazprom
Ο ενεργειακός κολοσσός θεωρείται υπεύθυνος για πολύ μεγάλες διαρροές πετρελαίου. Οι εμπειρογνώμονες της Greenpeace Ρωσίας, έχουν πιστοποιήσει 206 πετρελαιοκηλίδες σε 6 περιοχές όπου η Gazprom κάνει εργασίες γεώτρησης πετρελαίου.

2] FIFA
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, συμβάλλει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στη στέγαση, στην ελεύθερη κυκλοφορία, την εργασία αλλά και στο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί βίαια και έχουν χάσει τα σπίτια στις 12 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες  του Μουντιάλ. Η Διεθνής Αμνηστία, που ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στις εκτοπίσεις, αναφέρει ότι η αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων σε πολύ απομακρυσμένες και συνήθως ακατάλληλες για διαβίωση περιοχές -λόγω των ελλιπών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης κλπ-, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

3] Syngenta, Bayer, BASF
Οι 3 κολοσσοί της βιοτεχνολογίας, γνωστοί και ως «δολοφόνοι των μελισσών» παράγουν και πωλούν εξαιρετικά τοξικά εντομοκτόνα τα οποία όπως μελέτες απέδειξαν ευθύνονται για το μαζικό αφανισμό των μελισσών και άλλων επικονιαστών που ρυθμίζουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.

4] Gap
Ο γίγαντας της μόδας, αρνήθηκε να υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία με τα συνδικάτα για τους κανονισμούς ασφαλείας και πυροπροστασίας που πρέπει να εφαρμόζονται στους εργοστασιακούς χώρους. Η συμφωνία είχε προταθεί  μετά  την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους και μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει περισσότερες από 100 παγκόσμιες μάρκες ένδυσης.

5] HSBC
Ο τραπεζικός κολοσσός μέσα από τις επενδύσεις που επιλέγει καθώς και τον τρόπο προώθησής τους, θεωρείται υπεύθυνος για την καταστροφή πολύ μεγάλης αξίας οικοτόπων καθώς και τον αναγκαστικό εκτοπισμό τοπικών πληθυσμών.

6] Glencore Xstrata
Οι εξορυκτικές της δραστηριότητες είναι συνώνυμες με την καταστροφή πλήθος κοινοτήτων και τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών  από τα σπίτια τους.
Στο όνομα του κέρδους παραβιάζει συστηματικά τα κοινωνικά, πολιτικά  και πολιτιστικά δικαιώματα των κοινοτήτων ενώ οδηγεί σε καταστροφή του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

7] Marine Harvest Group
 Η μεγαλύτερη εταιρεία εκτροφής σολομού στον κόσμο, κατηγορείται για υπερβολή χρήση φυτοφαρμάκων, χρωστικών ουσιών και αντιβιοτικών με σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

8] Eskom
Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Νότιας Αφρικής, παράγει  το 90% της ενέργειάς της από 18 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η εταιρεία συστηματικά αποφεύγει να συμμορφωθεί με τις προβλεπόμενες  ελάχιστες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, παραβιάζοντας συστηματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία.

Βάλια Μπαζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.