Έτσι θα προστατεύσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμούς

Αναλυτικές οδηγίες με όλη τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε.
Περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014, θα έχουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες για να προσκομίσουν στις τράπεζες όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ώστε να μην τους βγάλουν τα σπίτια στο... σφυρί!
Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακινήτων για τους εγγυητές, ενόσω βρίσκεται σε
διαδικασία η συνεννόηση του οφειλέτη με τις τράπεζες.
Ο νόμος δίνει και μία δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη, καθώς μπορεί εντός δύο μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασμούς και την επίδοση προς εκτέλεση της επιταγής, να προστρέξει και να υποβάλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, που θα του επιτρέψει την προστασία της πρώτης του κατοικίας.
Το ενδιαφέρον ένταξης στη ρύθμιση γίνεται με μια απλή δήλωση με τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, αλλά και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν αυτό αφορά το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει και τι γίνεται σε περίπτωση συνδικαιούχων ενός ή περισσότερων λογαριασμών.
Προϋποθέσεις υπαγωγής είναι:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
• Το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.
• Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
akinita-sfiri
Για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων, προσαυξάνονται κατά 10%.
Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως τις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση των 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.
Τι θα ζητούν οι τράπεζες
1. αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 καθώς και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που αποκτήθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία,
2. βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού,
3. αντίγραφα τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9,
4. αποδεικτικό έγγραφο για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν πριν από την 20ή Νοεμβρίου 2013.
5. βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ,
6. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
7. πιστοποιητικό Α΄/βάθμιας ή Β΄/βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, Υγειονομικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).
Και σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες θα έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο για να προσκομίσουν τα στοιχεία από τη στιγμή που τους ζητηθούν.
Προστασία εγγυητή
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης την προστασία του εγγυητή, η οποία αίρεται σε περίπτωση που αρθεί η προστασία για τον πρωτοφειλέτη. Η προστασία του δανειολήπη αίρεται επίσης στην περίπτωση που δεν προσκομίσει εντός ενός μήνα από την ημέρα που θα του ζητηθούν από τον δανειστή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που αφορούν στην πιστοποίηση της πρώτης κατοικίας, του εισοδήματός του και της περιουσιακής του κατάστασης.
spitia new
Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Ειδικά για όσους έχουν τρία η περισσότερα παιδιά και τους ανάπηρους, το όριο του οικογενειακού εισοδήματος αυξάνεται από τις 15.000 στις 20.000 χιλιάδες ευρώ και παράλληλα η δόση που θα πληρώνουν θα είναι στο 10%. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 20% (το αρχικό κείμενο προέβλεπε 30%) της τελευταίας ενήμερης δόσης.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.