Σχέδιο ρύθμισης καταναλωτικών δανείων

Ειδικό σχέδιο ρυθμίσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια μικρού ποσού και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών. 
Το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών εφάπαξ με μεγάλη έκπτωση (κούρεμα) ή σε δόσεις τις οποίες θα ορίζουν οι ίδιοι οι πελάτες, σύμφωνα με το ποσό το οποίο μπορούν να δώσουν.
Οι τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει πολλές τέτοιες προβληματικές απαιτήσεις, θεωρούν σκόπιμο να μην μπουν σε δικαστικές διεκδικήσεις. 
Προτιμούν να έλθουν σε διακανονισμούς με τους οφειλέτες που χρωστούν κάτω
των 5.000 ευρώ και να εισπράξουν ένα μέρος της οφειλής, κλείνοντας την εκκρεμότητα και την επισφάλεια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν για έναν δανειολήπτη που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο 8.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και χρωστάει τα 5.000 ευρώ, αλλά μέσα στην τελευταία διετία εξαιτίας της κρίσης βρέθηκε σε αδυναμία και καθυστερεί κάποιες πληρωμές, την εξής ρύθμιση: έκπτωση 40% και πληρωμή των 3.000 ευρώ εφάπαξ, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να βγει κάποια στιγμή στο μέλλον «κόκκινο» το δάνειο και να χάσουν και το κεφάλαιο αυτό.
Εισηγήσεις έχουν γίνει από τις διοικήσεις τραπεζών προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αναδεικνύουν και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους, που δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αγορά, από τα οποία μπορεί τελικά να επωφεληθούν οι δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.