Η πώληση του Αστέρα, οι απαιτήσεις για διαφάνεια και οι διαρροές για τον πρωθυπουργικό φίλο (τώρα το θυμήθηκαν;)

Σ.Σ. Αφού ξεπούλησαν κοψοχρονιά τον πιο κερδοφόρο οργανισμό (ΟΠΑΠ) στον ένα κολλητό του πρωθυπουργό, τώρα τους έπιασε ο πόνος τους εισαγγελείς; Ντροπή....!
Σήμερα «κληρώνει» για τους τρεις υποψήφιους για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, αφού το απόγευμα θα κατατεθούν οι τελικές προσφορές των ομίλων που διεκδικούν το καλύτερο οικόπεδο της χώρας, όπως λέγεται η περιοχή.
Η σημερινή διαδικασία έρχεται σε συνέχεια των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα τέσσερα σχήματα και αποσφραγίστηκαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και μετά τον
αποκλεισμό της Lamda Development, η οποία πρόσφερε το χαμηλότερο τίμημα.
Η μάχη θα δοθεί μεταξύ της Plepi Holdings, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan, της AGC, σχήμα που υποστηρίζεται από έξι επενδυτές με αραβικά κεφάλαια στο οποίο συμμετέχει με μικρό ποσοστό (12%) ο τουρκικός όμιλος Dogus και της συνεργασίας Colony Capital Acquisitions με τη Dolphin Capital Investors Ltd του κ. Μίλτου Καμπουρίδη.
Οι ανακοινώσεις για τον πλειοδότη θα γίνουν από την Εθνική Τράπεζα, η οποία διενεργεί τον διαγωνισμό ως βασικός μέτοχος του ακινήτου, από κοινού με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ είναι απαραίτητο να υποβληθούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την διασφάλιση των χρηματικών προσφορών (π.χ. εγγυητικές επιστολές). Γι' αυτή τη διαδικασία οι υπεύθυνοι της Εθνικής Τράπεζας, θα δώσουν περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών στους υποψηφίους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Βέβαια ενδέχεται η διαδικασία να τελειώσει οριστικά ακόμα και σήμερα - αύριο, αν προσκομιστούν από τους τρεις διεκδικητές, άμεσα οι εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου έχουν δοθεί εντολές στην διοίκηση της Εθνικής για απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες και έτσι είναι πολύ πιθανό, οι φάκελοι των προσφορών να ανοιχτούν παρουσία των υποψηφίων για να μην υπάρξουν υπόνοιες και αυτό γιατί:

- Τα περισσότερα ρεπορτάζ και οι διαρροές, αναφέρουν, ότι επικρατέστερος για να πάρει τον Αστέρα είναι ο όμιλος που μετέχει ο Όμιλος Αχ. Κωσταντακόπουλου, αφού ο Πρωθυπουργός είναι φίλος της συγκεκριμένης μεσσηνιακής οικογένειας! (Τώρα πως μπορεί να συμβεί αυτό σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι το ζητούμενο).

- Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί το θέμα αφ’ ενός σε ότι αφορά την διαφάνεια στις διαδικασίες και αφ’ ετέρου στις προτάσεις των ενδιαφερομένων σε ότι αφορά την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, θέμα που έθεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης- Βάρης κ. Πανάς.

- Επίσης είναι σημαντικό σε αυτό το θέμα το γεγονός ότι ήδη ο εισαγγελέας διαφθοράς κ. Δραγάτσης έχει ζητήσει από χθες την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης σε ότι αφορά τους όρους δόμησης και ανάπτυξης του συγκεκριμένου διαγωνισμού, μετά από καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου κ. Γαλανού.

Επομένως, εκτός από την μεγαλύτερη προσφορά, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ήπια ανάπτυξη. Σε μια αντίθετη επιλογή, είναι βέβαιο ότι αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις ενδεχομένως να κληθούν να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Για παράδειγμα, στις προσφορές  για την δόμηση και την ανάπτυξη, ακούγεται ότι υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Υπάρχει πρόταση για 300 νέες βίλες, άλλη με περίπου πενήντα, και άλλη με μόνο 12 νέες βίλες.

Ακόμα και σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας οι προτάσεις διαφέρουν. Κάποιοι δεν δεσμεύονται για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ κάποιοι άλλοι υποψήφιοι, στην προσφορά τους υπάρχει δέσμευση για νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παράνομη οικοδόμηση σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της χερσονήσου στον Λαιμό, φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.