Το «διάβασμα» των δημοσκοπήσεων..και οι σαλτιμπάγκοι της «ενημέρωσης»

Του Μάρκου Μουζάκη
Το σημαντικότερο εύρημα τόσο των εξαμηνιαίων τάσεων της εταιρίας MRB όσο και των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου, στο τέλος του 2013, είναι η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην «παράσταση νίκης».
Μετά από ένα χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε μπροστά σε αυτό το πολύ σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, ένα απ' τα σημαντικότερα των ερευνών κοινής γνώμης όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι έγκυροι δημοσκόποι.
Είναι ένα ποιοτικό στοιχείο πολύ σημαντικότερο απ' την «καταλληλότητα» για την πρωθυπουργία.
Άλλωστε αυτό το εύρημα, της «καταλληλότητας», κυρίως εφευρέθηκε κατά την περίοδο Σημίτη, όταν τα ΜΜΕ της διαπλοκής προκειμένου να απαλύνουν τις εντυπώσεις απ' την υπεροχή της Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή πρόβαλλαν την υπεροχή Σημίτη –στην «καταλληλότητα»- και μάλιστα περνούσαν την
προπαγάνδα ότι ο λαός θέλει... κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό Σημίτη!
Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης δείχνει την σταδιακή αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, που θεωρείται κρίσιμη καθώς βρισκόμαστε πέντε μήνες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτή η υπεροχή, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, παρά την αμέριστη βοήθεια που έχει απ' τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που θυμίζει έντονα την στήριξη που τα ίδια ΜΜΕ παρείχαν στον Κ. Σημίτη, την εποχή της παντοδυναμίας του!
Δεν είναι μόνο η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Είναι και άλλα στοιχεία, που οδηγούν σε συμπεράσματα απογοητευτικά για την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, η μεγάλη πτώση της κυβέρνησης στα θέματα αντιμετώπισης των μειζόνων ζητημάτων της λεγόμενης «καθημερινότητας» του πολίτη.
Επίσης, η αμφισβήτηση της κυβέρνησης στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Η τοποθέτηση των θεμάτων της ανεργίας, της οικονομίας στα πρώτα που ταλαιπωρούν και φοβίζουν το λαό.
Τα πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του Στουρνάρα, του Σταϊκούρα, του Βρούτση, υπουργών δηλαδή που χειρίζονται τα κρίσιμα θέματα και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός.
Ακόμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά και να επιθυμεί τη μη εξάντληση της τετραετίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού...
Είναι το πολιτικό κλίμα που εν δυνάμει διαμορφώνεται μη αναστρέψιμο;
Ακόμα αυτό δεν είναι σίγουρο.
Αλλά τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμο.
Και σε αυτό είναι –επαναλαμβάνουμε- σημαντική η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου...
Κατά τα άλλα και οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και οι άλλες έρευνες της περιόδου αυτής επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη πτώση του ΠΑΣΟΚ, τη συνεχιζόμενη άνοδο της Χρυσής Αυγής, τις καλές δημοσκοπικές επιδόσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, καθώς και μια κάποια τάση ανόδου της ΔΗΜΑΡ.
Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τις τάσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία παίζουν στο... γήπεδο της διαπλοκής.
Τα ΜΜΕ αυτά καθώς και τα δημοσιογραφικά τους ενεργούμενα, εδώ και δυο μήνες:
· Πρόβαλλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας έχασαν κατά κράτος στην κοινοβουλευτική μονομαχία, επί της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα έδειχναν –για να γίνουν πιο... πειστικοί- τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε φωτογραφία που τον έφερε ηττημένο απ' το... φοβερό δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου!
· Πρόβαλλαν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έχασαν στη μάχη που έδωσαν υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απ' τον... γίγαντα Άδωνι, ο οποίος θα γιομίσει την αγορά με φτηνά φάρμακα, σε... «τιμές Σαμαρά, έναντι των τιμών Τσίπρα»!
· Πρόβαλλαν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ηττήθηκαν και στην κοινοβουλευτική μάχη για τον προϋπολογισμό, ξανά απ' το φοβερό δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου και με... ολίγην από Στουρνάρα!
· Πρόβαλλαν, ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας θα πάθουν νίλα μετά την... προτροπή τους για αποστασία, ένα θέμα που τα νταβατζήδικα ΜΜΕ συντηρούσαν επί μέρες!
· Πρόβαλλαν, ότι το φάρμακο δια πάσαν νόσον είναι η επερχόμενη... κεντροαριστερά του Βενιζέλου και των συγκροτημάτων που μάλιστα έρχεται με τόση... φόρα, ώστε θα έπρεπε να αναμένουμε να είναι οσονούπω πρώτη!
Πρόβαλλαν, πρόβαλλαν και τι δεν πρόβαλλαν...
Σύμφωνα λοιπόν με τις «έγκυρες» και «έγκριτες» αναλύσεις τους σήμερα η μεν Ν.Δ. θα έπρεπε να είναι αρκετά μπροστά απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, το δε ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει αρχίσει να ανακάμπτει και η κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευνοϊκότατο ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μάη!
Ε, τα αποτελέσματα τα βλέπετε!
Προς δόξαν των «εγκύρων» σαλτιμπάγκων της παραπληροφόρησης!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.