Κινέζικο μάννα

Γιατί να θέλουν οι Κινέζοι να ρίξουν δισ. δολάρια στην κατασκευή γραμμής υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σερβία ή ακόμη να ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ρουμανίας;
Πόσο σημαντική μπορεί να είναι για το Πεκίνο, ας πούμε… η Κροατία;
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - Κίνας (και η παρουσία σε αυτήν του Κινέζου πρωθυπουργού) μαρτυρά πως το πρόσφατο κύμα επενδύσεων του Πεκίνου στην περιοχή εντάσσεται σε μια ευρύτερη
στρατηγική.
Ακόμη κι αν πει κανείς ότι τα 10 δισ. δολάρια «πιστωτικής αρωγής» που αποφάσισε το Πεκίνο να δώσει στην Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Συνόδου «δεν είναι και πολλά» σε σχέση με τα ποσά που επενδύει σε άλλες περιοχές, τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν είναι διόλου αμελητέα για τις οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών ενώ τα «μνημόνια συνεργασίας» που υπογράφηκαν ανάμεσα στους Κινέζους και τους Ευρωπαίους ομολόγους τους δείχνουν πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Νέες αγορές
Από την πλευρά των «αποδεκτών», τα κινέζικα κονδύλια έρχονται σαν μάννα εξ ουρανού: Με την κρίση να παρατείνεται στη Γηραιά Ήπειρο, τα επενδυτικά κεφάλαια προς τα Βαλκάνια, τη Βαλτική αλλά και χώρες της περιφέρειας στην Κεντρική Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά και, όταν έρχονται, συνοδεύονται από δυσβάσταχτα «προαπαιτούμενα».
Η Κίνα, προς το παρόν, δεν ζητάει τέτοιου είδους ανταλλάγματα. Βραχυπρόθεσμα, το Πεκίνο δείχνει να αναζητά νέες αγορές για την ενίσχυση των δικών του, στρατηγικών βιομηχανιών αλλά και νέα, επιπρόσθετα, «κανάλια» διέλευσης προς τις παραδοσιακές δυτικές αγορές. Μακροπρόθεσμα όμως… η επιλογή των επενδύσεων που κάνει, μαρτυρούν άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, τα κεφάλαια που ρίχνει μαζικά η Κίνα σε έργα υποδομών – εν προκειμένω, έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της σύνδεσης και της ανταγωνιστικότητας των δικτύων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – ίσως να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός «υπερ-Ευρασιατικού» δικτύου μεταφορών… κάτι σαν έναν σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού». Ένα τέτοιο «δίκτυο» θα λειτουργεί ως ένας τεράστιος «κόμβος» που θα διασφαλίζει όχι τόσο τη διανομή προϊόντων από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά το αντίθετο: θα συνδέει την Κίνα με τις πολύτιμες «επενδύσεις» της (ενέργεια, ορυκτά και γεωργικά προϊόντα) στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη αλλά και τη… Λατινική Αμερική.
Ο ρώσικος σκόπελος

Φυσικά… τα σχέδια των Κινέζων έχουν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να γίνουν πραγματικότητα. Πρώτο και κύριο… θα πρέπει να ξεπεράσουν τον ρώσικο σκόπελο, καθώς η Μόσχα δεν βλέπει και με το καλύτερο μάτι τις νέες επενδυτικές περιπέτειες του Πεκίνου στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.