Τρόικα στο Reuters: Η λύση είναι νέα μέτρα και αυτό θα συμβεί

Αποφασισμένοι να αναβάλουν την επιστροφή τους στη χώρα μας εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των πιστωτών, διαπιστώνοντας ότι οι διαφορές τους με την ελληνική πλευρά στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (ύψους 2 δισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις των πιστωτών) δεν μπορούν να γεφυρωθούν. 
Σε προκλητικούς τόνους θεωρούν δεδομένη την επιβολή νέων μέτρων και χρεώνουν στην ελληνική πλευρά λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.
Τις πληροφορίες μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Υπάρχουν «ογκούμενες διαφορές μεταξύ Αθηνών και τρόικας» δηλώνει αξιωματούχος της

τρόικας στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα έχει μπει πλέον στον πάγο.
«Οι Ελληνες μας λένε: Εμείς κάνουμε αρκετά η δε τρόικα απαντά: Χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει το κενό», λέει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης περιγράφοντας τη διελκυνστίνδα. Το πρακτορείο φιλοξενεί επίσης δήλωση κορυφαίου Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που επιμένει: «Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Τους περιμένουμε στις αρχές της επομένης εβδομάδας όπως είχε προγραμματιστεί».
«Αντικρούοντας» τη βεβαιότητα αυτή, δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει: «Κανείς δεν επιστρέφει στην Ελλάδα γιατί κανείς εκεί δεν θέλει την τρόικα». Και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν: Πρέπει να ληφθούν κάποια νέα μέτρα ώστε ο προϋπολογισμός του 2014 να είναι λειτουργικός, λένε και εξηγούν: «Η τρόικα μιλάει για 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα απαντά ότι το κενό αυτό θα κλείσει μέσω ενός καλύτερου ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών και λένε όχι νέα μέτρα.

Μάλιστα ένας από τους αξιωματούχους δηλώνει βέβαιος για τη λήψη νέων μέτρων και χαρακτηρίζει το ζήτημα ως αποτέλεσμα λανθασμένης επικοινωνιακής διαχείρισης στο εσωτερικό της χώρας: «Η λύση είναι νέα μέτρα. Και βεβαίως αυτό θα συμβεί. Είναι θέμα λανθασμένης επικοινωνίας (miscommunication) προς το ελληνικό κοινό».

Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά, με σαφές το εκβιαστικό υπονοούμενο, ότι χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχει ακόμη, αφού η Ελλάδα πραγματικά χρειάζεται τα λεφτά της επόμενης δόσης τον Φεβρουάριο.
Στο τηλεγράφημα προστίθεται ότι σύμφωνα με πηγή με γνώση επί των συνομιλιών, η τρόικα δεν έχει ακόμη πεισθεί ότι η Αθήνα είναι σε θέση να υλοποιήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί να έχει τελειώσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και τα οποία παραμένουν ανολοκλήρωτα.
Η κύρια διαφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, σχολιάζει το δημοσίευμα, είναι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τριών ζημιογόνων κρατικών εταιριών, με προσωπικό 2.100 εργαζομένων που κοστίζουν στους Ελληνες φορολογούμενους 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προετοιμάσει τις ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγάλων εταιριών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ρυθμίζοντας όλες τις οφειλές τους, ενώ απομένει να πείσει τους δανειστές ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο υπαγωγής 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς κινητικότητας και να απολύσει άλλους 4.000 έως το τέλος του έτους.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν ότι «η άφιξη της τρόικας δεν αναβάλλεται και ότι το πρώτο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη».
Επιπλέον, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά ερωτηθείς από το ΑΠΕ δήλωσε ότι η θέση των Βρυξελλών όσον αφορά την διαπραγμάτευση της τρόικας με την Ελλάδα για το δημοσιονομικό κενό παραμένει η ίδια. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.