Δημοσκόπηση της Pulse. Δεν άλλαξε τίποτα... (Πίνακες)

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC
Ελάχιστες φορές τα αποτελέσματα δύο διαδοχικών δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ομοιότητα, όπως συμβαίνει μεταξύ των σημερινών και αυτών της προηγούμενης έρευνας της εταιρείας μας.
Η έκπληξη γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε πόσα γεγονότα – και ποια – μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο μετρήσεις!
Επιβεβαιώνεται έτσι η αίσθηση πολλών ότι η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση – για να «πάρουμε» το πιο πρόσφατο γεγονός – και η συζήτηση που ακολούθησε δεν πρόσθεσαν κάτι σημαντικό, δεν άλλαξαν
κάτι ιδιαίτερα και προφανώς δεν προσέφεραν καμία πρόταση, ιδέα ή έστω ελπίδα για το πώς και το πότε θα βγούμε από την κρίση που βιώνουμε, η χώρα και οι πολίτες της, τα τελευταία χρόνια.



♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά του και την πρώτη θέση στην «Πρόθεση Ψήφου», αλλά πλέον με οριακή διαφορά. Παρουσιάζει μικρή βελτίωση της συσπείρωσής του, η οποία «εξουδετερώνεται» από αντίστοιχη μείωση των εισροών προς αυτόν, πρώην ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.




♦ Ο Αλ. Τσίπρας βελτιώνει το ποσοστό του στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και μειώνει, περισσότερο, τη διαφορά του από τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πάντως παραμένει πρώτος.



♦ Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει μισή μονάδα, η οποία προέρχεται κυρίως από την αύξηση της συσπείρωσής της και μάλιστα σε νεαρότερες ηλικίες.

♦ Η Χρυσή Αυγή, μετά και την τραγική δολοφονία των δύο μελών της, καταγράφει ευδιάκριτη – αν και όχι σημαντική – ανάκαμψη των δημοσκοπικών της ποσοστών. Έχει πάντως χάσει τη δεύτερη θέση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

♦ Δεν υπάρχουν αξιόλογες διαφοροποιήσεις στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες «κατεύθυνσης των πραγμάτων» και «προσωπικής οικονομικής αδυναμίας» από την προηγούμενη μέτρησή τους, στην έρευνα «Δείκτες», στο «Ποντίκι», τον Σεπτέμβριο.




♦ Η πλειονότητα του εκλογικού σώματος εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων θα καταλήξει σε υποχώρηση της κυβέρνησης – ή έστω σε συμβιβασμό – και σε νέα μέτρα.



♦ Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτιμά εκλογές «το συντομότερο δυνατόν» ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν εκλογές αργότερα, «μετά την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έως και «την εξάντληση από την κυβέρνηση της τετραετίας, το 2016».



Οι πολίτες, ταλαιπωρημένοι από τα προγράμματα «σωτηρίας» και την εξαντλητική λιτότητα που αυτά επιβάλλουν και ενώ έχουν μπροστά τους έναν ακόμη δύσκολο – ίσως τον δυσκολότερο των τελευταίων ετών – χειμώνα, δείχνουν να μην επηρεάζονται από επικοινωνιακά τερτίπια και παιχνίδια εντυπωσιασμού ούτε από χιλιοειπωμένες υπεραισιόδοξες διαβεβαιώσεις αλλά ούτε και από καταστροφικές προβλέψεις ή χάιδεμα αυτιών. Εξακολουθούν μάλλον να αναμένουν και να αναζητούν – ίσως μάταια; – νηφάλιες θέσεις, ουσιαστικές προτάσεις και ρεαλιστική ελπίδα...


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC - Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Εντολέας: Εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική συμπεριφορά.
Χρονικό διάστημα: 8 και 11-12 Νοεμβρίου 2013.
Μέγεθος δείγματος: 1.207 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.
Στατιστικό σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» δεν αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.
Η «Εξέλιξη» στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» και στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» περιλαμβάνει δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας που έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «6 μέρες» και «Εφημερίδα των Συντακτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.