Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία (photos)

Η Αίτνα, το διάσημο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας και το ψηλότερο στην Ευρώπη φαίνεται να ξύπνησε πάλι μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ξεκίνησε πάλι τις εκρήξεις βγάζοντας γιγάντιους δακτυλίους καπνού, μικρά συντριβάνια λάβας και προκαλώντας μικρές σεισμικές δονήσεις.




Ηφαιστειακές εκρήξεις είχαν σημειωθεί σε αυτό το σημείο, όταν οι ευρωπαϊκές και αφρικανικές τεκτονικές πλάκες συγκρούστηκαν, πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια. Σήμερα Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με τον κρατήρα της να στέκεται στα 3.329 μέτρα πάνω από την νοτιοανατολική ακτή του ιταλικού νησιού της Σικελίας.




Ο φωτογράφος και ηφαιστειολόγος Τομ Πφάιφερ βρέθηκε εκεί πριν λίγες ημέρες, στη μέση μιας καταιγίδας που σκέπασε το ηφαίστειο με δυνατή βροχή και χιόνι. Οι παγωμένοι άνεμοι καθάρισαν τον ουρανό, δίνοντας στον Πφάιφερ την ευκαιρία να φωτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Μπορούσαμε να ακούσουμε τις εκρήξεις και να εντοπίσουμε το σύννεφο τέφρας. Ξαφνικά είδα ένα τέλειο δαχτυλίδι καπνού να υψώνεται στον ουρανό και σύντομα μετά από αυτό ένα δεύτερο και ένα τρίτο!»


Βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα ρηχό σπήλαιο, ο Πφάιφερ παρακολούθησε το ηφαίστειο για αρκετές ώρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι έβγαλε περίπου εκατό δαχτυλίδια καπνού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το ηφαίστειο να κοιμηθεί ξανά.




iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.