Η νέα μορφή του φόρου ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη
Εντός της εβδομάδος οριστικοποιείται η νέα μορφή του φόρου ακινήτων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με κλιμάκια των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αποφασίστηκαν νέες γενικές κατευθύνσεις, για τον φόρο.
Ειδικότερα:
- αν και δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 (παραμένουν τα 2,9 δισ. ευρώ) έρχονται αλλαγές του φορολογικού βάρους προς όφελος των αγροτών. Στέλεχος που συμμετείχε στην χθεσινή
σύσκεψη έλεγε χαρακτηριστικά ότι «θεωρείται δεδομένη η μείωση του φόρου για τα αγροτικά κτίσματα». Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το συνολικό ποσό της βεβαίωσης μειώνεται από τα 3,6 στα 3,4 δισ. ευρώ (δηλαδή 200 εκατ. ευρώ από την αρχική πρόταση)

- εισάγεται μία μορφή προοδευτικότητας στον φόρο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας, τόσο θα αυξάνεται και η φορολογική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο καθώς θα υπάρχει φόρος και ανά τετραγωνικό (κατά πάσα πιθανότητα από το πρώτο τετραγωνικό)

- το όνομα ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) αποσύρεται και για επικοινωνιακούς λόγους και αναζητείται νέο όνομα φόρου  για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας το 2014

- επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά χθες, ότι η ΔΕΗ φεύγει από την εξίσωση διότι δεν θα εισπράξει για το 2014 φόρο ακινήτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι  τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα λάβουν σήμερα ένα αρχικό σχέδιο προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους. Στόχος, με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια, είναι να έχουν καταλήξει στη νέα μορφή του ενιαίου φόρου έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδος.

Στελέχη που μετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη, διευκρίνιζαν ότι η ουσία της συμφωνία που επιδιώκεται είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα, αλλά και προοδευτικότητας στην φορολόγηση, προκειμένου από την μία να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος, αλλά αι από την άλλη ο φόρος να είναι πιο δίκαιος.

Αργά χθες το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έδινε το στίγμα των αλλαγών, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτες αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.