Ο άγνωστος πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών

Γράφει ο Λαμπρόπουλος Βασίλης 
Ισχυρισμοί ότι πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ «πίεζαν στελέχη της ΕΥΠ να αποκαλύψουν πληροφορίες για την υπόθεση απαγωγής Πακιστανών» αλλά και για πόλεμο αλληλεξόντωσης στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται στην άγνωστη δικογραφία για την υπόθεση των υποκλοπών που χειρίζεται ο 3ος τακτικός ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».
Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν δύο εκτενή υπομνήματα έκτασης 31 και 16 σελίδων ενός πρώην και ενός νυν ανωτέρων στελεχών της ΕΥΠ που αναφέρονται στα τεκταινόμενα στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, τις διασυνδέσεις πρακτόρων αλλά και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μάλιστα στα υπομνήματα αυτά «αναμειγνύεται» και η υπόθεση WikiLeaks και όχι μόνο.
Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι στα υπομνήματα αυτά τα στελέχη της ΕΥΠ χρησιμοποιούν ιδιαίτερα επιθετικό τόνο - και προφανώς αναντίστοιχο προς τις υπηρεσιακές ιδιότητές τους - για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, που είναι ένας από τους βασικούς «στόχους» των αναφορών τους.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα υπομνήματά τους τον αποκαλούν συνεχώς ΓΑΠ και μόνο.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ένας εξ αυτών, «νόμιζαν, φαίνεται, ότι επειδή ο ΓΑΠ κατέλαβε την εξουσία με τον γνωστό τρόπο και τις υποσχέσεις του τύπου "λεφτά υπάρχουν" και πήρε τις εκλογές με 10 μονάδες διαφορά, θα κυβερνούσαν για τα επόμενα δέκα χρόνια και θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο της αναφοράς του, πρώην στέλεχος της ΕΥΠ ισχυρίζεται: «Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, σε συγκέντρωση συναδέλφων στη Μονάδα της Πάτρας, παρουσία και συνδικαλιστών, ένας συνάδελφός μου (το όνομά του καταγράφεται στο κείμενο) ανέφερε ότι έχω πέσει σε δυσμένεια από το ΠαΣοΚ γιατί σε επίσκεψή μας σε στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου (σ.σ.: και μετέπειτα υπουργό) του προέδρου του ΠαΣοΚ μου ζήτησε να μιλήσω για τις γνωστές υποθέσεις των Πακιστανών και των υποκλοπών και εγώ δεν το έκανα».

Σε ένα από τα υπομνήματα υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τη διαδικασία απόκτησης από την ΕΥΠ του επονομαζόμενου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών. Επρόκειτο για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την ΕΥΠ το 2005 ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων, κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών».

Στόχος ήταν μέσω του συστήματος να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των συνόρων. Τον διαγωνισμό για την προμήθεια κέρδισε ελληνική εταιρεία που συνεργαζόταν με ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων.

Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό και αυτός φέρεται να ήταν ο λόγος που η νέα διοίκηση της ΕΥΠ το 2009 ζήτησε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει τώρα το στέλεχος της ΕΥΠ στο υπόμνημά του που περιέχεται στη δικογραφία του κ. Φούκα, «σε συνάντηση που έγινε το 2009 (πριν από το πόρισμα του κ. Ρακιντζή) του τότε προέδρου των συνδικαλιστών της ΕΥΠ με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκείνος, νομίζοντας ότι καθοδηγεί κομματικά συντροφάκια της Νεολαίας ΠαΣοΚ, είπε στον πρόεδρο ότι "το Γεωγραφικό Σύστημα πρέπει να απενταχθεί". Ο πρόεδρος του απάντησε: "Για ποιον λόγο να γίνει αυτό, τη στιγμή που όλοι στην παρουσίαση του συστήματος προ ολίγων ημερών έμειναν έκθαμβοι, όπως έμαθα, από τη χρηστικότητά του;". Ωστόσο το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του είπε: "Το θέμα είναι πιο ψηλά. Ανωθεν, άνωθεν". Στη συνέχεια ο πρόεδρος του είπε: "Εγώ παρανομίες δεν υπογράφω, να το ξεχάσουν"».

Ωστόσο από την έρευνα του κ. Ρακιντζή προέκυψε ότι η παρανομία βρισκόταν στην προμήθεια του συστήματος και όχι στην απένταξή του.

Στο ίδιο έγγραφο συμπληρώνεται ακόμη: «Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς στα υπηρεσιακά συμβούλια στην ΕΥΠ όπου συμμετείχα; Τις απειλές μιας ομάδας συνδικαλιστών στις γενικές συνελεύσεις υπό τις επευφημίες όλων σχεδόν των τότε διευθυντικών στελεχών;».

Τέλος, στις ίδιες αναφορές από τα καταγγέλλοντα στελέχη της ΕΥΠ σημειώνεται: «Ηρθαν εκείνη την περίοδο και οι αποκαλύψεις των WikiLeaks που περιέργως πώς δεν έχει διαταχθεί καμία έρευνα από κανέναν, εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, για όσα εξωφρενικά αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των αμερικανών πρέσβεων τόσο για τους πρώην διοικούντες που έδιναν πλήρη αναφορά στους ξένους πρέσβεις για τα τεκταινόμενα στην υπηρεσία μας όσο και για υπαλλήλους συναδέλφους μας προσκείμενους στο ΠαΣοΚ, δυσαρεστημένους με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι επιρρεπείς στις διαρροές».

Πάντως δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, όπως και στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, επεσήμαναν ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δικαστικών εγγράφων και για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.